„Beveik nėra abejonių, kad vyksta tai, kas buvo planuota ir kilo iš Rusijos. Būriai yra gerai ginkluoti, apmokyti, treniruoti, susiderinę, jie elgiasi lygiai taip pat, kaip Rusijos pajėgos elgėsi iki tol, kol Rusijos kariai visiškai užėmė Krymą. Taigi yra visi suplanuoto ir tyčinio Ukrainos suvereniteto ir nepriklausomybės pažeidimo požymiai“, – sakė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague.

Tačiau ar tai ką nors keičia? Neoficialiai teigiama, kad ministrai kol kas neketina svarstyti ekonominių sankcijų Rusijai. Esą sankcijos gali būti tik minimaliai praplėstos – tai yra galbūt daugiau asmenų bus neleidžiama keliauti į Europą arba bus įšaldytos jų sąskaitos. Ir, aišku, bus pasmerkti įvykiai Rytų Ukrainoje.

Formaliai laukiama ketvirtadienio susitikimo Ženevoje, kur turėtų deryboms susitikti Ukrainos, Rusijos, Europos Sąjungos ir Jungtinių Valstijų atstovai. Lietuvos užsienio reikalų ministras atrodo nusivylęs vangia Europos reakcija.

„Neturėtume koncentruotis į indų plovimą, kai dega namas. Reikia žiūrėti į realybę. O realybė ta, kad matome labai akivaizdžius išorinės agresijos faktus. Tęsiama tai, kad buvo vykdyta Kryme. Ten yra identifikuotų smogikų, agentų, kurie kursto smurtą, užiminėja pastatus, juos palaiko dalis vietinių“, – teigė Linas Linkevičius.

Ant ministrų darbo stalų – ne tik sankcijos, tačiau ir planai mažinti energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos. Lenkija siūlo kurti energetinę sąjungą, galbūt bendrai biržoje pirkti dujas, kad Maskva negalėtų manipuliuoti kainomis.

„Yra daug, ką turi padaryti ES, turint galvoje galimus dujų tiekimo sutrikimus iš Rusijos. Dėl įvykių Rytuose turime greičiau kurti energetinę sąjungą, turime pastatyti jungtis, priimti reguliavimo taisykles, administracinius sprendimus“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

Kol kas ES tik patvirtino milijardo eurų paramą Ukrainai, kad ši stabilizuotų ekonominę padėtį, taip pat dar keturiems ukrainiečiams, kaltinamiems valstybės lėšų pasisavinimu, pritaikė sankcijas. Kas jie, ketinama paskelbti antradienį. Iš visos Bendrija įšaldė lėšas ir neleidžia įvažiuoti dvidešimt šešiems ukrainiečiams.