Kiek tęsis toks „šaltasis karas“ tarp dviejų svarbiausių šalies moterų – nenuspėjama. Tačiau specialistai neabejoja, kad laimėtojas jau yra. Ir tai nėra nei prezidentė, nei Seimo pirmininkė.

L. Graužinienės demaršai generuoja vis naujus internetinės tautosakos perlus. Tačiau viešųjų ryšių specialistai pastebi, kad situacija politinėje arenoje į pokštą nepanaši. O prezidentė statoma į nepatogią padėtį, kurioje blogi abu variantai – ir atsikirtimas Seimo pirmininkei, ir tolesnė tyla.

Paaiškėjo, kuo partijai neįtiko V. Gedvilas?

Kai „darbiečiai“ netikėtai nusprendė, kad Vydas Gedvilas nebetinka Seimo pirmininko postui, tai daugeliui buvo staigmena. Tačiau jo vietą užėmusios L. Graužinienės demaršai veikiausiai parodo, ko iš Seimo pirmininko tikisi „darbiečių“ viršūnė, mano viešųjų ryšių agentūros „VRP | Hill & Knowlton“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus.

„Turbūt niekas to negalėjo tikėtis. Nors, kita vertus, manau, turime reikalą ne su gerai apgalvota strategija, bet su žmogaus, užėmusio naujas pareigas, „medaus mėnesiu“ su visuomene ir žiniasklaida. Akivaizdu, kad nuotaika yra kur kas agresyvesnė negu buvo anksčiau, pas ankstesnį Seimo pirmininką“, - DELFI teigė M. Katkus.

Pasak jo, dauguma L. Graužinienės pareiškimų apie D. Grybauskaitę – daugiau atsitiktiniai nei suplanuoti iš anksto. Tačiau Seimo pirmininkei kol kas puikiai sekasi atkreipti į save dėmesį.

„Kita vertus, tokia energetika, kuri atsiranda, visą laiką atkreipia žmonių dėmesį. Ir žiniasklaidos, visų pirma. Kai energetika tokia prasta, žiniasklaida tą konfliktą norom ar nenorom pakursto“, - aiškino M. Katkus.

Pasak jo, dabartinė situacija – „kaip ugnis ir malkos“, kai kalbos apie konfliktą tarp dviejų svarbiausių šalies moterų konfliktą tik sustiprina.

D. Grybauskaitės tyla – ne atsitiktinumas

Mykolas Katkus
M. Katkaus manymu, prezidentė kol kas sąmoningai tyli ir nesivelia į žodžių karą su Seimo pirmininke.

„Manau, kad ponia D. Grybauskaitė per tuos penkerius metus Lietuvos politinėje arenoje įrodė, kad ji yra labai gera komunikacijos žinovė ir, turbūt intuityviai, daro labai gerus komunikacijos sprendimus. Šioje vietoje, aš manau, ji, puikiai suvokdama savo vaidmenį, tikrai nenusileis iki tokio apsižodžiavimo, kuris dabar eina iš Seimo pirmininkės lūpų“, - prognozavo „VRP | Hill & Knowlton“ vadovas.

Jo nuomone, prezidentės atkirtis būtų naudingesnis L. Graužinienei. „Seimo pirmininkė, žinoma, labai norėtų įvelti prezidentę į tokį žodžių karą. Ir tai tikrai būtų naudinga Seimo pirmininkei. Nes kai du kariauja, atrodo, kad jie abudu tokie patys“, - sakė M. Katkus.

O rinkėjai artėja prie to momento, kai rinksis savo favoritą (ar favoritę) kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Tas ponios L. Graužinienės aktyvumas arba tam tikras agresyvumas, akivaizdu, tam tikrai daliai žmonių, kurie prezidentę ar bendrai situaciją vertina kritiškiau, gali kelti tam tikrų klausimų. Priminti tam tikrus klausimus. Ar tikrai gerai daro prezidentė? Ar viskas, ką jinai daro, yra teisinga? Ar gražiai elgiasi? (...) Tai verčia kai kuriuos žmones pergalvoti savo nuomonę apie prezidentę artėjant rinkimams. Ir tai turbūt yra vienas iš tų dalykų, kuriuos prezidentės priešininkai turbūt norėtų padaryti“, - tęsė M. Katkus.

Anot jo, L. Graužinienė primena ir savo patirtą skriaudą, kai D. Grybauskaitė atsisakė ją skirti socialinės apsaugos ir darbo ministre. „Bet aš nemanau, kad tai jos reitingams būtų labai sėkminga“, - pastebėjo pašnekovas.

Prezidentės dilema: peštis blogai, nesivelti – irgi blogai

Arijus Katauskas
Viešųjų ryšių agentūros „Nova Media“ vadovas Arijus Katauskas ragina rimčiau vertinti L. Graužinienės elgesį. Esą Seimo pirmininkė sąmoningai stato prezidentę į patinę situaciją, kai D. Grybauskaitė pralošia ir tylėdama, ir netylėdama.

„Šitie visi „šūviai“ į prezidentę yra pakankamai gerai suplanuoti. Atsiprašyti už prezidentę, paskui – pasakyti, kad ji nesilaiko Konstitucijos. Vienas prezidentas jau nesilaikė Konstitucijos. Mes matome aiškiai nusiųstas žinutes tikslinei auditorijai. Ir „arogancija“, ir panašūs dalykai – mes matome ne vieną ataką. Mes matome normalų puolimą visu frontu. (...) Dabar prezidentė neturi, ką daryti. Reaguoti į visus šiuos dalykus? Kaip reaguoti galų gale? Ką daryti? Ką sakyti? Ponia Loreta save vadina valstybės vadove. Sureaguoti sakant „Ne, tai aš esu valstybės vadovė“? Atsiminkim – buvo panaudotas žodis „arogancija“, - L. Graužinienės ginklus narstė A. Katauskas.

Pasak jo, Seimo pirmininkė verčia rinkėjus, ypač – Darbo partijos rinkėjus, susimąstyti, ar prezidentė arogantiška, ar ji vykdo Konstituciją, ar neviršija galių. O D. Grybauskaitės tyla dvejones sustiprina.

„Į Seimo pirmininką ji reaguoti turi. Į ponią Loretą ji reaguoti negali, nes čia yra ponios Loretos žodžiai. Tuo pačiu ponia Loreta pasisako taip, kad tie informaciniai kanalai, kurie yra prieinami lengviausiai jos auditorijai, negali apie tai neminėti. (...) Įsivaizduokime Balbieriškyje sėdinčius močiutę ir senelį, kurie balsavo visą laiką už Darbo partiją, nes jie sakė, kad bus viskas gerai ir padidės pensija. Mes matome – nuolat „kalama“: prezidentė niekuo neatsikerta. Tai gal ponia Loreta ir teisi? Savaitės pradžioje aš juokiausi iš kai kurių pasakymų. Dabar jau darosi nebejuokinga“ - tęsė A. Katauskas.

„Nebepanašu, kad tai žodžiai, ponios Loretos sugalvoti pas kirpėją. Tai yra labai gražiai sudėliota ataka. Labai įdomu, kaip prezidentė elgsis. (...) Na, ir kas, kad mes „Facebook“ juokiamės? Balbieriškyje žmonės, pasižiūrėję naujienas, mato Seimo pirmininkę, kuri sako: aš norėčiau, kad prezidentė laikytųsi Konstitucijos“, - pridūrė „Nova Media“ vadovas.

Pasak jo, galima neabejoti, kad D. Grybauskaitė norėtų nokautuoti L. Graužinienę šioje kovoje, tačiau sunku rasti būdą tai padaryti nepakenkiant sau.

„Laukiu, kaip reaguos prezidentė. Nes lyg ir norėtųsi kačiukui parodyti, kaip sakoma, kur yra vieta, kur reikėtų „daryti“. Bet negali. Negali, nes tai tiktai padės. Nes tai yra provokacija. L. Graužinienė provokuoja prezidentę atsakomajam žingsniui. Ar Loreta, ar „Vilniaus Universitetas“ – aš nežinau“, - primindamas Viktoro Uspaskicho paaiškinimus, ką reiškia santrumpa VU juodosios buhalterijos byloje, pažymėjo A. Katauskas.

Trečias laimi. O ar taps jis taikdariu?

Abiejų DELFI pašnekovų nuomone, yra bent vienas žmogus, kuris šiame dviejų pirmųjų šalies ponių kare gali jaustis laimėtoju – tai premjeras Algirdas Butkevičius, pabrėžtinai vengiantis veltis į prezidentės ir Seimo pirmininkės konfliktą.

M. Katkaus nuomone, kol kas vienpusis L. Graužinienės ir D. Grybauskaitės kivirčas – ideali situacija A. Butkevičiui ir jo vadovaujamiems socialdemokratams.

„Kas yra didysis laimėtojas šioje situacijoje – tai, aš manau, premjeras A. Butkevičius. Dėl to, kad premjerui apskritai labai gerai sekasi būti tokiu taikytoju, moderatoriumi. Jo reitingas šoko į viršų būtent tada, kai vyko konfliktas tarp Viktoro Uspaskicho ir Prezidentūros dėl Vyriausybės formavimo, - priminė viešųjų ryšių specialistas. - Ir dabar jis atrodo labai gerai. Neatrodo, kad jis su kažkuo muštųsi, draskytųsi. Jam tai yra pakankamai gera politinė pozicija. Jie apskritai dabar turi nuostabią situaciją, fantastiškus reitingus. Jų lyderis turi tokius reitingus, kokių socdemai nėra turėję labai ilgą laiko tarpą. O Darbo partija – jų pagrindinis konkurentas politinėje kairėje – šiuo metu išgyvena labai didelę krizę. Dabar socialdemokratai yra labai geroje pozicijoje laukti, kada visas kairysis elektoratas „nukris“ pas juos.“

Analogiškos nuomonės laikosi ir A. Katauskas.

„A. Butkevičiui dabar nieko nereikia daryti. Kažkuriuo lemiamu momentu iššoks su pasiūlymu: „Merginos, taikykitės“, - reziumavo pašnekovas.