„Mes įsitikinę, kad situacija dabar pilnai kontroliuojama, visos tarptautinės organizacijos šiandien kaip tik turi savo posėdžius ir matysime, kaip įvykiai klostysis iki vakaro. Lietuvoje priimti visi sprendimai, kurių reikia, jokių ypatingų klausimų tikrai nėra“, – po pasitarimo žurnalistams sakė L. Graužinienė.

Posėdyje dalyvavo ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Užsienio reikalų ministerijos atstovai, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkai.

„Tokio rūpesčio šiuo metu tikrai nėra“, – į klausimą, ar Lietuva turėtų susirūpinti savo saugumu, atsakė Seimo pirmininkė. Klausiama, ar reikėtų didinti finansavimą krašto apsaugai, L. Graužinienė sakė, kad biudžetas yra patvirtintas ir finansavimo didinimo klausimas gali būti svarstomas tik 2015 m. biudžete. 

„Pirmiausia reikia labai efektyviai išnaudoti tas lėšas, kurios yra skiriamos. Kaip ir numatyta įsipareigojimuose, mes nuolat turime didinti ir šiek tiek po truputį jis didėja“, – dėstė Seimo vadovė.

L. Graužinienė nesureikšmina to, kad pirmadienio rytą nebuvo pakviestą į pasitarimą Prezidentūroje. Jos įsitikinimu, Seimo vicepirmininkai tinkamai atstovavo Seimui. „Tikrai situacija valstybėje yra rami ir nebuvo būtinybės kviesti Gynimo tarybos. Tikrai noriu pasakyti, kad tai per daug rimtas klausimas, kad kalbėtume apie kažkokias vidines intrigas“, – klausiama, ar neįsižeidė negavusi kvietimo į Prezidentūrą, sakė L. Graužinienė. 

Pirmadienio rytą prezidentės Dalios Grybauskaitės dėl Ukrainos surengtame pasitarime dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius, Seimo vicepirmininkas Europos reikalų komiteto vadovas Gediminas Kirkilas, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, Seimo vicepirmininkas Užsienio reikalų komiteto narys Petras Auštrevičius, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka. Seimo vadovė L. Graužinienė į pasitarimą nebuvo pakviesta.

A. Butkevičius paaiškino D. Grybauskaitės poziciją, kad tai nebuvo Valstybės gynimo tarybos posėdis – kol kas tam esą nematoma būtinumo. Pasak A. Butkevičiaus, pasitarime tiesiog tebuvo kalbamasi ir keičiamasi situacija.

DELFI primena, šeštadienį Rusijos Federacijos Taryba patenkino prezidento Vladimiro Putino prašymą leisti panaudoti ginkluotąsias pajėgas Ukrainos teritorijoje. Šis Rusijos sprendimas ir karių dislokavimas Kryme iššaukė griežtą ES ir NATO šalių reakciją.

Lietuva sekmadienį nusprendė iškviesti konsultacijoms į Vilnių ambasadorių Maskvoje Renatą Norkų. Prezidentė D.Grybauskaitė savaitgalį situaciją Ukrainoje aptarė su Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu ir Lenkijos prezidentu Bronislawu Komorowskiu. Sekmadienio vakarą prezidentė perspėjo, kad Rusijos agresija yra nepateisinama ir gali turėti rimtų pasekmių viso regiono saugumui bei įtakos Europos ateičiai.