Uždraudus verslo paramą partijoms, Seimo rinkimų kampaniją savo aukomis remti gali tik fiziniai asmenys. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje skelbiamais duomenimis, kol kas tokios aukos retai viršija kelis šimtus litų. Tačiau LiCS kandidatai į Seimą – išimtis. A. Čaplikui su bendražygiais iš fizinių asmenų plaukia aukos po kelis ar net keliolika tūkstančių litų.

Tiesa, LiCS lyderis dėl kyšininkavimo skandalo svarsto galimybę atsisakyti solidžios T. Karoso verslo partnerio paramos.

Svarsto galimybę grąžinti pinigus

S. Svitojus – T. Karoso valdomo holdingo „LTk Capital“ valdybos narys. VRK duomenimis, kyšininkavimu įtariamo „Čili“ savininko verslo partneris į A. Čapliko rinkiminę sąskaitą 16 tūkst. Lt pervedė liepos 30 d., likus vos kelioms dienoms iki T. Karoso sulaikymo.

Iš viso, VRK duomenimis, A. Čapliko rinkiminėje sąskaitoje šiuo metu yra 31 tūkst. Lt. Likę 15 tūkst. litų per du kartus atkeliavo iš LiCS iždo.

LiCS lyderis DELFI teigė svarstantis galimybę grąžinti 16 tūkst. Lt S. Svitojui.

„Svarstysime, ką daryti. Yra kaip yra. Na, yra tie pinigai. Aš iš daug ko paramos prašiau. Dabar galvosime, ką daryti su tais pinigais. Žiūrėsim, kas čia per istorija (T. Karosui mesti įtarimai – DELFI), reikės – grąžinsim“, - kalbėjo A. Čaplikas, pažymėdamas, kad kol kas nei vienas T. Karoso verslo partnerio paaukotas litas politinei kampanijai nepanaudotas.

„Ar čia yra kas blogo? Na, ne laiku. Ką dabar padarysi. Gal kažkas modeliuoja tokias istorijas, ką aš galiu žinoti? Yra kaip yra, nieko baisaus nematau“, - pridūrė LiCS pirmininkas.

Jis neneigė pažįstantis tiek S. Svitojų, tiek patį T. Karosą. Esą tai nieko ypatingo.

„Visų mes prašėme. Daug kam esame lapų davę. Esu pažįstamas (su S. Svitojumi – DELFI). Su daug kuo esu pažįstamas. Ir netgi, įsivaizduokite, su T. Karosu esu pažįstamas. Aišku, kad pažįstamas – negi aš neigsiu? Ir kas čia blogo tame? Ir Darių Mockų (koncerno „MG Baltic“ savininką – DELFI), ir T. Karosą pažįstu, ir „Vilniaus prekybos“ akcininkus pažįstu. Daug ką pažįstu“, - nedramatizavo A. Čaplikas.

R.Palaitis kišenę patuštino 18 tūkst. Lt suma

Tačiau liberalcentristų lyderis šiuo metu nėra geriausiai pinigais apsirūpinęs partijos kandidatas į Seimą. Buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis gali pasigirti surinkęs jau 43 tūkst. Lt. Partija eksministrui skyrė solidžią 25 tūkst. Lt paramą. Dar 18 tūkst. Lt R. Palaitis pridėjo iš savo kišenės.

Nedaug nuo jo atsilieka kitas LiCS kandidatas, Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Rimantas Remeika. Jo rinkiminėje sąskaitoje – jau 42 tūkst. Lt. Tik 5 tūkst. Lt čia sudaro partijos parama savo kandidatui, o 37 tūkst. Lt – fizinių asmenų aukos nuo 500 Lt iki 10 tūkst. Lt.

Anot A. Čapliko, partija yra nutarusi finansuoti kiekvieną savo kandidatą vienmandatėse apygardose, tačiau ir patiems partijos nariams reikia pasistengti ieškant papildomų pinigų.

„Kiekvieną kandidatą ir partija remia, ir pats jis turi ieškoti rėmėjų“, - sakė LiCS pirmininkas.

VRK duomenimis, partijos rinkiminei kampanijai, t.y. neįskaičiuojant paramos kandidatams vienmandatėse apygardose, LiCS sukaupė jau 400 tūkst. Lt. Visa ši suma – pačios partijos lėšos. Šiose lenktynėse kol kas pirmauja konservatoriai, partijos rinkiminėje sąskaitoje turintys lygiai pusę milijono litų.