„Pats miestelis kompleksinis, apima ir kareivines, kur kariai galės ilsėtis, štabo patalpos darbui štabo kariams, karininkams, techninė dalis, kur galėsim saugoti transporto priemones, jas remontuoti, plauti, ir, be abejo, sandėliai, ir, kas svarbiausia, nepamiršta ir laisvalaikio zona“, – pasakojo Gynybos štabo viršininkas Mindaugas Steponavičius.

Daugiau nei 9 hektarų miestelyje – ir valgykla, ir medicinos punktas, ir sporto patalpos.

„Turim viešąją ir privataus sektoriaus partnerystę, ir čia tas unikalumas, kada ne tiek kariuomenė, bet privatus sektorius suteikia mums visas paslaugas – statybos, priežiūros, aptarnavimo paslaugas, tuo pačiu atlaisvina karius nuo tos kasdieninės infrastruktūros priežiūros“, – pažymėjo M. Steponavičius.

Mindaugas Steponavičius

Pajūryje jau greitai žadamos įkurtuvės. Kariniai miesteliai dygsta ir Vilniaus rajone, ir Šiauliuose. Jie kainuos apie 230 mln. Eur.

„Pirmiausia daroma mūsų nacionalinio bataliono reikmėms ir, tuo pačiu metu, lygiagrečiai, vykdomas procesas dėl mūsų infrastruktūros gerinimo didesniam sąjungininkų atėjimui – ir Vokietijos, ir kitų valstybių įsitraukimui į mūsų gynybą, brigadą rengiantis priimti. Tie, kaip žinote, projektai bus finansuojami iš specialaus bankų solidarumo įnašo“, – komentavo G. Nausėda.

Miestelyje prie Jūros upės gyvena apie 1 tūkst. žmonių ir ne visi norėjo karių kaimynystės. Bet dabar sako, kad jaučiasi itin saugūs, įvertino ir kitus privalumus.

„Tiesiog atšveitė mūsų miestelį, ir teritorija sutvarkyta, ir jaunimas čia toks tvarkingas, ir šauniai labai mūsų miestelyje dalyvauja ir mūsų visuomenės gyvenime, dalyvauja renginiuose“, – pasakojo vietinė gyventoja.

„Iš tikrųjų verslininkams prekyba pajudėjo, nuoma, neįmanoma butų gauti išsinuomoti. Džiugu“, – antrino kita gyventoja.

Tik Šilalės valdžia nerimauja, kur apgyvendinti karininkus ir jų šeimas.

„Mes kalbamės su galimu investuotoju, ir čia bataliono vadovybė kalbėjosi su tuo galimu investuotoju, kad netolimoje ateityje pastatyti – planuose yra – net keturis daugiabučius, apie 100 butų. Tai, kiek bus suinteresuotumas bataliono, tas apgyvendinimas tikrai pasispręstų.

Šiai dienai tiek Pajūrio miestelyje, tiek Šilalės mieste įsigyti būsto ar išsinuomoti beveik neįmanoma, nes nėra pasiūlos“, – dėstė Šilalės meras Tadas Bartkus.

Trijuose naujuose kariniuose miesteliuose galės tarnauti iki 2,5 tūkst. karių ir krašto apsaugos darbuotojų, 550 jų – Pajūrio miestelyje.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie tai žiūrėkite čia: