Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė teigė, jog intensyvus rugsėjo mėnuo rodo, kad situacija gerėja.

„Atsižvelgiant į tai, kad žmonės reaguoja, praneša. Ypatingai atkreipiame dėmesį į ugdymo įstaigas, į kurias vaikai grįžo. Ir mokytojai, auklėtojai bendrauja su vaikais, kalbasi, mato ir girdi, kokia yra situacija. Dalis pranešimų yra iš mokytojų.

Taip pat (reaguoja, aut. p.) ir kita likusi visuomenės dalis – gydytojai, kaimynai, seneliai. Tai yra žmonės, kurie mato, kad šeimai reikia pagalbos. Jie kreipiasi, reaguoja ir praneša mums“, – LNK vidurdienio žinioms pasakojo I. Skuodienė.

Per 2023 m. devynis mėnesius vaiko teisių gynėjai sulaukė daugiau nei 42 tūkst. pranešimų dėl galimai pažeistų vaiko teisių – apie 20 proc. daugiau pranešimų nei tokiu pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. Daugiau nei 70 proc. šiemet gautų pranešimų buvo pasitvirtinę kaip vaiko teisių pažeidimai.

I. Skuodienė LNK vidurdienio žinioms sakė negalinti pasakyti, kad vaikų situacija blogėja.

„Bet žmonės reaguoja, praneša. Ir jų netolerancija skriaudžiamam vaikui mažėja. Tai reiškia, kad mes esame jautresni, atidesni, reaguojame ir pranešime, kad vaikui ir jo šeimai būtų suteikta pagalba“, – kalbėjo LNK vidurdienio žinių pašnekovė.

Pasak pašnekovės, daugiausiai pranešimų pateikia policija. O kitus pranešimus pateikia socialiniai darbuotojai, kurie lankosi mokyklose, mokytojai, būrelių ugdytojai, auklėtojai, gydytojai, kaimynai.

„Yra ir anoniminių pranešimų, jų skaičius irgi auga. Kuomet žmonės prašo išsaugoti jų tapatybę, tad konfidencialiai praneša. Žmonių ratas, kuris praneša yra tikrai didelis“, – pasakojo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė.

Ji kalbėjo, jog smurto tarp vaikų skaičiai išaugo po karantino.

„O kuomet vyksta smurtas tarp mokytojų ir mokinių, to skaičiai yra tikrai labai nedideli. Tie atvejai yra išskirtiniai. Bet svarbu dirbti su šeima, vaiku, kalbėtis su juo. Ir mokyklos bendruomenei pačiai imtis prevencinių priemonių, kaip spręsti konfliktus, išeiti iš tokių sudėtingų situacijų“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su I. Skuodiene žiūrėkite čia: