„Yra sunku kalbėti apie prievartą, dar sunkiau išklausyti žmones, kurie yra patyrę tą nusikaltimą ir nuodėmę. Baimė, pyktis, nerimas, teisingumo troškimas – visokie jausmai, pasitikėjimo ir nepasitikėjimo, kurie lydi tuos, kurie kreipiasi. Turbūt kiekvienam mūsų kyla klausimas: „ar sugebėčiau tinkamai, empatiškai išklausyti ir išgirsti tą, kuris nori papasakoti, ką netinkamo yra patyręs vaikystėje?“, – komentare žiniasklaidai ketvirtadienį kalbėjo Vilniaus arkivyskupas G. Grušas.

Vilniaus arkivyskupija paskelbė apie „išklausymų tarnystę“, kurią Vilniaus arkivyskupijoje atliks specialiai pasirengę pasauliečiai, psichologai ir soc. darbo specialistai.

„Tai yra žmonės, pasirengę profesionaliai išklausyti tuos, kurie būdami vaikai patyrė seksualinę prievartą bažnyčioje, Vilniaus arkivyskupijoje“, – dėstė G. Grušas.

Pasak arkivyskupo, tvarka yra supaprastinta, kiek įmanoma.

„Užtenka parašyti elektroninį laišką su savo kontaktais, adresu: noriupasakyti@vilnensis.lt. Tie specialistai tada susisieks su žmonėmis, susitikimai vyks Mediacijos centre, Kalvarijos g. 39. Tai nebus nei apklausa, nei teisminis procesas, bet vieta papasakoti, būti išklausytam. Gavę žinią, pasauliečiai ją įvertins ir perduos Vyskupui bei teisėsaugai, jei tai numato įstatymai . (…) Jie taip pat nuspręs, koks yra pagalbos poreikis žmogui“, – sakė G. Grušas.

Jis skatino ir tėvus skirti laiko savo vaikams, juos išklausyti – tokiu atveju jie turės galimybę atvirai pasakyti, jei kas nors jų gyvenimuose neteisingai buvo įvykę. Tačiau kartu dvasininkas pabrėžė, kad yra laukiama liudijimų visų nukentėjusiųjų, nepriklausomai nuo to, kaip seniai tas buvo.

Paklaustas apie jau žinomus atvejus, arkivyskupas atsakė: „Per dvejus metus turėjome tris atvejus. Dviem atvejais dar bylos tiriamos, tas procesas eina ir per Vatikaną, jis užtrunka. Vienu atveju buvo nurodyta pradėti teisminį procesą, bet iki to kunigas numirė ir buvo nutrauktas teisminis procesas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)