– Ar šiemet snieguolės žydi kaip ir įprastai? Ar anksčiau, vėliau, ar tas laikas nuolat kinta?

– Džiaugiamės, kad jau bent pirmus žiedus galime parodyti, nes praeitą savaitę dar buvo sniegas. 1973 metais, kaip rašo literatūroje, pirmosios snieguolės pražydo kovo mėnesį. Tai labai smagu, kad jos taip anksti sužydėjo. Anksčiau jos turėjo ir tokius liaudiškus pavadinimus, kaip baltažiedės skambaliukai, balandžio augalai.

Dabar jau žydinčius augalus žmonės matė netgi vasario ar sausio mėnesį pietinėj Lietuvoj, kur šiltesnės vietos. Tai jis toks priklausomas nuo vietos, bet, manau, kad tas pavasaris nei ankstyvas, nei vėlyvas, tiesiog atėjo laikas, augalai pasiruošė, oras sušilo.

– Kiek yra snieguolių veislių?

– Pasaulyje daugiausiai besidominčių ir auginančių dideles snieguolių kolekcijas yra Didžiojoje Britanijoje, ten žmonės net yra vadinami galantofilais, kurie domisi šiais augalais. Augalų rūšių nėra daug, apie dešimt penkiolika. Veislių priskaičiuoja daugiau kaip 1 tūkst. Žmonės domisi, kuria naujas veisles. Tikimės, kad laikui bėgant atkeliaus ir į Lietuvą, ir galėsim daugiau jums parodyti įdomesnių veislių. Jos skiriasi savo žiedais, lapais, žydėjimo laiku.

– Ką galite papasakoti apie pavasarinį erantį?

– Jis Lietuvoje priskiriamas prie rečiau auginamų augalų, jo gan trumpa vegetacija. Sužydi anksti pavasarį, o antroj vasaros pusėje mes jo neberandam. Jis įdomus tuo, kad greitai subrandina sėklas, kurios savaime pasisėja. Prie platinimo prisideda ir skruzdės, jos išnešioja tas sėklas po gėlynus. Kartais gėlininkai atranda gan tolokai išdygusių ir sužydėjusių naujų augalėlių.

Mums pasisekė, Kairėnų parke atradome salelę su daug žydinčių pavasarinių snieguolių, kurios iškeliavo iš gėlynų tiesiog pačios. Jos susirado sau tinkamiausią vietą ir puikiai čia veši, dauginasi. Čia vieta – šiltesnė. Kartais net parkuose, senose sodybose galima atrasti gražius plotelius, kur jos puikiai auga ir žydi.

– Kuo ypatingi eleborai?

– Eleborų pasaulyje priskaičiuojama apie 25 rūšys. Tai – vėdryninių šeimos augalai, lyginant su snieguolėmis ir erančiais, tai eleborai labai dėkingi tuo, kad jie dekoratyvūs beveik visą sezoną. Jų lapai ir žiedai džiugina visus metus. Tik tai – sunkiau besidauginantis ir retai auginamas augalas. Kiekvienais metais į Lietuvą atvežama vis naujų veislių. Tarp jų – daug dekoratyvių augalų. Gėlininkai labai domisi, džiaugiasi, kad savo kolekcijose augina ir kaupia vis daugiau augalų, kurie pasipuošia nuostabiais žiedais.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su G. Štukėniene žiūrėkite čia: