Į Marijampolės ligoninę iš Puskelnių kaimo buvo atvežti du paaugliai, kurie, kaip įtariama, buvo apsinuodiję narkotinėmis medžiagomis. Iš pradžių jų būklė buvo gana sunki, vienam prireikė intensyvios priežiūros. Tačiau po paros jie buvo išleisti gydytis ambulatoriškai.

Vietiniai sako atkreipę dėmesį į apylinkėse važinėjančius pareigūnus.

Penkiolikos metų berniukas ir keturiolikos metų mergaitė nėra giminės, aiškėja, kad vaikai atsidūrė ligoninėje, kai tėvai nebegalėjo su jais susikalbėti.

„Įtaręs, kad abu vaikai įtariamai yra apsvaigę nuo neaiškių medžiagų, pats juos pristatė į ligoninę. Ten tėčio įtarimai pasitvirtino. Diagnozuotas sunkus apsvaigimas, apsinuodijimas neaiškiomis medžiagomis“, – LNK žinioms sakė prokuroras Marius Venskūnas.

Vaikai papasakojo, kad kvaišalais pavaišino pažįstamas pilnametis.

„Buvo vartojama, kaip jie tai įvardija, „spice“ psichotropinė, greičiausiai, medžiaga. Vartojimo būdas, jie taip vadina, „bonka“, kada psichotropinė medžiaga miltelių pavidalu kaitinama ir filtruojant per vandenį, traukiama į plaučius“, – pasakojo prokuroras M. Venskūnas.

Pareigūnai apklausė įtariamąjį, tiriama, ar pas jį rasta tų pačių medžiagų, kurių gavo ir vaikai.

„Atlikta krata jo gyvenamojoje vietoje, rasti ir paimti tyrimui reikšmingi objektai. Jis, sakykime taip, neneigia tų aplinkybių. O ką jau konkrečiai nurodys, vertinsim toliau, tyrimo eigoje“, – teigė prokuroras.

Asmuo davęs vaikams narkotikų teisėsaugai yra gerai žinomas.

„Teistas du kartus už narkotinių medžiagų disponavimą, žinomas, kaip pats vartojantis narkotines medžiagas“, – sakė jis.

Pasak gyventojų, apylinkėse apsvaigusius vienus ar kitus paauglius esą jie mato ne pirmą kartą.

„Vaikšto jie tokie apsvaigę kaip musės. Alaus dar padaro, biški narkotikų, bet aš nežinau iš kur jie gauna“, – kalbėjo vietas vietos gyventojas.

Kitas taip pat tikino, jog penktadienio, šeštadienio vakarais, kai kitą dieną nereikia eiti į mokyklą, paaugliai susirenka.

Viena iš šeimų vaiko teisių gynėjams yra žinoma.

„Su viena iš šeimų vaiko teisių gynėjai ir seniau yra dirbę, buvo teikta pagalba. O šiuo metu, kai įvyko šis įvykis, nebuvo dirbama su nei viena iš šeimų“, – kalbėjo Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vyr. patarėja Ugnė Klingerė.

Teisėsauga sako, kad kvaišalais vaikai apsinuodija ne taip jau ir retai.

„Didėjančia progresija šių nusikaltimų tyrimai vyksta. Didėja, vaikai gana dažnai apsinuodija įvairiomis medžiagomis, kur tenka tirti, aiškintis“, – sakė prokuroras M. Venskūnas.

Vaiko teisių specialistai tokiais atvejais teikia pagalbą ne tik vaikams.

„Mūsų tikslas ir yra įvertinti, ar vaikai šeimoje yra saugūs, taip ir aplinkoje – mokykloje, iš kur tos medžiagos atėjo. Ar tėvai patys gauna reikiamą pagalbą jiems patiems, susiduriant su skirtingais iššūkiais“, – sakė Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vyr. patarėja U. Klingerė.

Prokuroras sako, kad jeigu vaikams duodama kvaišalų, nors ir vienas dūmas, tai visada laikoma nusikaltimu.

„Numatyta nuo 3 iki 12 metų laisvės atėmimo, vienareikšmiškai, be jokios kitos alternatyvos. Bet kaip minėjau, ta progresija yra didėjanti ir aš tai vertinčiau kaip didėjančią problemą“, – LNK žinioms sakė prokuroras.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: