Laisvės premijų komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė Eltai sakė, kad Europos Parlamentas paliko teisę Lietuvos Seimui spręsti, ką su tomis lėšomis daryti, ir, anot jos, toks sprendimas yra suprantamas.

“Europos Parlamento pirmininkė paliko mums nuspręsti, kam skirsime lėšas. Manau, kad prasminga būtų perduoti šias lėšas Rusijos karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje tyrėjams ar tiesiog Sausio 13-osios, Laisvės gynėjų bendruomenei”, – Eltai sakė P. Kuzmickienė.

Europos Parlamentui (EP) skirtą premiją atsiims Lietuvoje viešinti Europos Parlamento (EP) Pirmininkė Roberta Metsola.

Pasak P. Kuzmickienės, pernai piniginės premijos atsisakė ir Laisvės premijos laureatas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ją perduodamas už Ukrainą kovojančiųjų reabilitacijai.

Tradiciškai, Laisvės premijos laureatai yra apdovanojami ne tik statulėle, sukurtą pagal skulptoriaus Juozo Zikaro paminklą „Laisvė“, bet ir pinigine 5 tūkst. eurų dydžio išmoka.

Beje, kitų metų Laisvės premija, pagal nuo 2024 sausio 1 dienos įsigaliojusias Laisvės premijos įstatymo pataisas, augs iki 11 tūkst. eurų.

Pernai gruodžio 19 d. Seimas nutarė daugiau nei dvigubai – nuo 5 tūkstančių eurų iki 11 tūkstančių eurų padidinti Laisvės premiją.

Priimtomis Laisvės premijos įstatymo pataisomis pakeista Laisvės premijos apskaičiavimo tvarka, jos dydis bus nustatomas atsižvelgus į galiojančius bazinės socialinės išmokos (BSI) rodiklius.