Lietuvos Romuvos bendrijos krivis, etnokultūrinio judėjimo dalyvis Jonas Trinkūnas vilniečiams penktadienį rekomenduoja nuvykti į Verkių parką. „Čia daugiausia suvažiuoja šviesūs žmonės, kuriems nebūtini bufetai, alus. Čia dainuojamos liaudies dainos, kupoliaujama, pinami vainikai, šokama, alkoholio turbūt būna minimaliai“, – DELFI pasakojo J. Trinkūnas.

Verkių parką, kaip tinkamiausią vietą švęsti Rasos šventę, pirmiausia įvardija ir etnologas Jonas Vaiškūnas. Jį ši vieta sužavėjo jungtimi tarp gamtos ir miesto. „Manau, Verkiai verti dėmesio, čia laikomasi tradicijų, organizatoriai yra geri papročių žinovai, iki šiol šventė būdavo gera, manau, ir šįmet verta dėmesio“, – sako J. Vaiškūnas.

Tradicinė Rasos (Joninių) šventė Verkių rūmų parke (Žaliųjų ežerų g. 49) vyks penktadienio vakarą nuo 19 val. pagal seniausias etnokultūrines tradicijas. Pasak organizatorių, čia laukiami visi šventiškai pasipuošę, pasirėdę žolynų vainikais, nebijantys netgi lietingo oro ir nusiteikę pajusti svaigius vasarvidžio trumpiausios nakties kerus.

Kernavė: sutiks saulę ir prausis rasa

Jonas Trinkūnas
Šeštadienį J. Trinkūnas siūlo nuvykti į Kernavę. „Kiek esu dalyvavęs, čia būna per pusę: miestelyje bus pilna bufetų, tačiau nusileidus nuo piliakalnio vyks senovinė šventė: apeigos prie aukuro, saulės palydėjimas, dainos ir šokiai prie didžiojo laužo“, – pasakojo J. Trinkūnas.

Pasak šventės organizatorių, Kernavėje vyks senosios vasaros saulėgrįžos apeigos. Šventės metu bus kūrenami laužai, pinami ir plukdomi vainikai, ieškoma paparčio žiedo, buriama, šokama, dainuojama. Renginys baigiasi ryte tekančios saulės sutikimu ir prausimusi rasa.

Šventė vyks Kernavės kultūriniame rezervate nuo 18.30 val.

J. Vaiškūnas kaip vertas dėmesio išskiria Jonines Šiauliuose, Kelmėje ir Panevėžyje. Kur dar švenčiama tradicinė Rasos šventė, galite paskaityti čia.

Jonava: sveiki atvykę į Jonų respubliką!

Į Jonines taip pat kviečia Jonų ir Janinų sostine vadinama Jonava.

„Mūsų Joninės ypatingos tuo, kad oficialiai esame Jonų respublika, turime savo antspaudus, šįmet iškelsime Jonų respublikos vėliavą, net riboženkliai praneš, kad žmonės įvažiavo į Jonų respubliką. Tai unikalu, įdomu ir daugiau niekur nėra“, – tvirtina Jonavos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Jurgita Urnikienė.

Joninės Jonavoje
Pasak J. Urnikienės, Jonavoje išlaikomos senosios tradicijos, taip pat yra unikalių, tik Jonavai būdingų tradicijų. Šventėje galima ne tik pasilinksminti, bet ir sužinoti, kaip Jonines švęsdavo pagonybės laikais.

Jonavoje registruojami visi į šventę atvykę Jonai, Janinos, Ivanai, Janiai, Džonai, jie kviečiami tapti Jonų respublikos piliečiais. Per šventę pasveikinamas kiekvienas į miestą atvykęs varduvininkas. Šventės dalyvius sveikins Jonų respublikos prezidentas, už respubliką, Jonus ir Janinas bus iššauti patrankų šūviai.

Jonavoje linksmybės žadamos iki pirmųjų gaidžių. Čia koncertuos muzikantai iš penkių užsienio šalių. „Jonavoje Joninės pačios įdomiausios, jeigu nori gerai praleisti laiką, niekur kitur, tik į Jonavą reikia važiuoti“, – tvirtino J. Urnikienė.

Kasmet šventė Joninių slėnyje pritraukia iki 10 tūkst. lankytojų. Nors didžioji šventė vyks šeštadienį, Jonavoje linksmybės prasideda jau ketvirtadienį.