Karas Ukrainoje yra tik trečdalis problemos“, – apie išaugusios elektros kainos priežastis kalbėjo ekonomistas.

„Niekas neneigia, kad V. Putinas ir visos jo agresijos sujaukė energijos rinką pasaulyje ir ypač Europoje. Bet problema ta, ką keli metai jau šneku, kad europiniai algoritmai visokie, liberalizacija mažmeninė su visais „Perlas Energija“ yra tie papildomi veiksniai, kurie sustiprino V. Putino efektą. Ir čia jau viskas yra mūsų rankose. Šita problema buvo pražiūrėta Europos politikų baisiai.

Nes, sakykime, dujų kainos pradėjo augti lygiai prieš metus, dar iki karo tada buvo beveik pusė metų. Ir tuo metu ir aš, kiti ekonomistai, kurie užsiima energetika, sakė, kad Europa išsimuš dantis su savo algoritmais. Kurie nustato elektros kainas pagal brangiausio ribinio gamintojo principą“, – LNK sakė ekonomistas R. Kuodis.

Jo teigimu, energetika besidomintys ekonomistai tada kalbėjo, jog toks principas „gali tikti kalafiorų rinkai“, bet tikrai ne tokiai svarbiai prekei kaip elektra.

„Tam reikia visai kitų algoritmų, visai kitų principų – kad visi gautų kažkokią vidutinę kainą, atspindinčią jų kaštus, kapitalo kažkokią normalią grąžą, bet tikrai ne daugiau“, – kalbėjo pašnekovas.

R. Kuodis teigė, jog tada nebūtų kilusi ši didžiulė krizė, kuri priverčia pramonę stoti, žmones pakraupti nuo sąskaitų, o kai kurios verslus – užsidaryti.

„Šitai buvo politikų rankose, mes sakėme, bet metus niekas nieko nedarė. O dabar, kai jau visiems akivaizdu, jog tai yra rimta problema, bandoma paskubomis kažką daryti. Tas irgi yra tam tikras kamuoliuko mėtymas“, – tikino ekonomistas R. Kuodis.

Jo teigimu, Europos Komisija (EK) atsakomybę dabar permeta atskiroms šalims.

„Ir Lietuva turės derėtis su Švedija, Vokietija – su Danija, pasaka be galo“, – kalbėjo jis.

Ekonomistas R. Kuodis tikino, jog gelbėjimasis nuo situacijos Europoje šiuo metu vykta pavieniui.

„Rizikuojame rinkos fragmentacijomis, rizikuojame tuo, kad valstybės turi skirtingo gylio kišenes – vokiečiai sau gali leisti vienus dalykus, mes sau – kitus“, – kalbėjo R. Kuodis.

Jis dar kartą LNK kartojo, jog politikai nieko nedarydami praleido metus.

„Nuo rimto signalo, tai jau turėjo priversti juos reaguoti, nelaukiant jokių karų. Karas jau pusę metų vyksta, čia jau kitas klausimas – kodėl reikėjo tiek laukti, netgi karui prasidėjus. (…) Todėl, kad yra inercija“, – LNK aiškino ekonomistas R. Kuodis.

Visą LNK pokalbį su ekonomistu R. Kuodžiu žiūrėkite čia: