„Žinių radijas“ klausė, kas būtų, jei Rusija nuspręstų iškelti jiems baudžiamąsias bylas.

Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, nuo 1990-ųjų kovo 11 dienos prievartinės tarnybos Sovietų armijoje oficialiai atsisakė 1562 jaunuoliai, iš jų 67 buvo prievarta išvežti į Sovietų karinius dalinius, 21 – išvežti į Magadano sritį, kiti 46 sugaudyti pavieniui ir išvežti į kitus Sovietų karinius dalinius, 20 vaikinų nubausti laisvės atėmimo bausmėmis, 3 iškeltos baudžiamosios bylos, 3 žuvo.

1465 vaikinai, kurie norėdami išvengti prievartinės tarnybos buvo priversti slapstytis, keisti gyvenamąją vietą, netgi palikti savo šeimas.

Tačiau buvęs krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius „Žinių radiją“ patikino, jog šiuo metu jiems nevertėtų nerimauti.

„Rusija neturi jokių tarptautinės teisės mechanizmų padaryti poveikį šiems jaunuoliams. Daugiausiai, ką jie gali padaryti – tai iškelti jiems bylas Rusijoje. Ir, kaip sakiau, tai būtų spaudimo priemonė Lietuvos valdžiai. Lietuvos ir Europos teritorijoje tiems žmonėms niekas negresia“,- sakė A.Butkevičius.

Audrius Butkevičius
Pašnekovo teigimu, tokių pabėgusių žmonių buvo daug daugiau. Krašto apsaugos ministerija mini tik tuos, kurie registravosi prie Aukščiausios tarybos vykusioje komisijoje.

„Mūsų skaičiavimais, kai Lietuvoje buvo priimtas Krašto apsaugos prievolės įstatymas, tokių žmonių buvo apie 8 tūkst. Nes jų tėvai patys vykdavo į karinius dalinius, grobdavo savo vaikus ir veždavo į Lietuvą, kiti bėgo į Lietuvą niekur nepristatę, kiti likdavo buvusioje SSRS teritorijoje ir grįžo tik po kelių metų“,- pasakojo A.Butkevičius.

Vis dėl to, jeigu Maskva nuspręstų šiems vaikinams iškelti baudžiamąsias bylas savo teritorijoje, pašnekovo teigimu, tai neturėtų teisinės perspektyvos.

„Tokiems žmonėms būtų nerekomenduojama vykti į Rusiją. Tačiau teisiniu požiūriu tokios bylos neturėtų jokios perspektyvos“,- patikino A.Butkevičius.


Laida „Žvilgsnis“ transliuojama darbo dienomis 11.10 val.