Vakarai prieš Rusiją turi vienintelį instrumentą


Po A. Navalno mirties įvairiose pasaulio šalyse nuvilnijo reakcijų banga, kuri buvo vienareikšmiška – visi smerkė V. Putino režimą, jo veiksmus prieš opoziciją. Ar dabar galima tikėtis kažkokių konkrečių Vakarų veiksmų?

Jei Ukrainai pavyktų nugalėti Rusiją, koks tai būtų poveikis toje šalyje, ar sukiltų visuomenė, kas turėtų įvykti, kad prasidėtų pokyčiai?

„Bet kuriuo atveju tai yra galimybių langas, ar tai įvyktų ar neįvyktų, mes negalime šiandien spėlioti. Bet mums nesiekiant tokio tikslo, tai tikrai mes nieko nedarome, ir viskas, kas įvyks Rusijoje, gal savaime įvyks. Bet jei mes turime matymą, kad mums labai svarbu ne tik Rusija, ne tik Rusijos opozicijai transformacija yra svarbu, bet mums svarbu, nes tai yra mūsų saugumo klausimas, tai tada žiūrėkime, kaip mes galime šitai transformacijai padėti. 

Tai vienintelis instrumentas mūsų rankose yra Ukraina. Aš net tokį naują terminą bandau įvesti – transformacijos trikampis. Vakarams parodant, kad šito trikampio viršūnėje yra Ukraina ir jei mes sugebame realizuoti tokią strategiją, kad Ukraina laimi visomis prasmėmis, tai yra tie instrumentai, kurie gali paveikti kitas trikampio viršūnes – Rusiją ir Baltarusiją. Negalime pasakyti, kad taip tikrai įvyks 100 proc., bet aš nežinau, kitų būdų kuriais mes kiek nors galime bandyti prisidėti, kad ta transformacija įvyktų“, – savo viziją dėstė A. Kubilius.