JAV ambasadoriaus pareiškimus, kad Rusija inscenizuos referendumus Donecke ir Luhanske, ir prisijungs šitas teritorijas, karybos apžvalgininkas E. Papečkys vertino kaip tikėtiną scenarijų.

„Tačiau, manau, kad Rusija nepasitenkins tik rytinėmis teritorijomis. Rusijos tikslas dabar yra didesnis, – visiškai atstumti Ukrainą nuo Juodosios jūros. Šiuo metu jau yra užimta visa Ukrainai priklausiusi Azovo pakrantė. Manau, kad turime kalbėti ne tik apie Rytus, bet ir apie Pietus bei Pietryčius, nes Rusijai tokia aneksija būtų dar palankesnė“, – aiškino E. Papečkys.

Karo apžvalgininkas patikslino, kad turi mintyje Chersoną ir jo apylinkes, kurios niekada nepriklausė nei Donecko, nei Luhansko sritims.

„Kadangi ten jau bandoma įvesti rublius. Chersono apylinkės yra labai stipriai rusifikuojamos“, – sakė E. Papečkys.

Jo nuomone, Rusija mielai paimtų ir Odesą, bet kol kas jai tam nepakanka pajėgų.

Aneksijos reikšmė

Karybos ekspertas aiškino, kad Luhansko, Donecko, Chersono aneksija būtų svarbi Rusijai politine prasme.

„Karas yra politikos įrankis. Rusija, aneksavus šias Ukrainai priklausančias teritorijas, taikos derybos taptų praktiškai neįmanomos. Nes ukrainiečiai tikrai nesutiks, ir tarptautinė bendrija niekada nepripažins tokios aneksijos“, – teigė E. Papečkys.

Pasak karybos eksperto, fronto linijoje vyksta labai sunkūs mūšiai.

„Ukrainiečiai laikosi. Jų galimybės priklausys nuo to, kokius rezervus jie šiuo metu turi. O jie vis formuoja naujus darinius. Ir, ar Rusija neras būdų, kaip užkirsti kelią ukrainiečiams į Donbasą tiekti pastiprinimus.

Jeigu vyks nuoseklus ginkluotės tiekimas, nuosekliai bus kuriami nauji dariniai, tai Ukraina turi labai daug šansų Donbase atsilaikyti. Praktiškai Rusijai be mobilizacijos užgrobti daugiau teritorijų bus sudėtinga“, – kalbėjo E. Papečkys.

Gegužės 9 datos reikšmė

Vakarų pareigūnai tvirtina, kad Putinas gegužės 9-ąją, Rusijoje švenčiamą kaip pergalės dieną, oficialiai paskelbs karą Ukrainai. Laidos pašnekovas aiškino, kad bet kuriam režimui yra svarbios datos ir simboliai.

„Bet kurį režimą, kurį paimsime istorijoje, jie visi remiasi kažkokiais simboliais ir datomis, ir ypač tai svarbu šiandieninei Rusijai. Galbūt ne pačią Gegužės 9-ąją, bet jau ir prieš tai kažką išgirsime apie tai, kad visa NATO puola Rusiją, ir todėl reikalingos ypatingos priemonės. Šiandien kol kas net amerikiečiai negali tiksliai pasakyti, kas bus Gegužės 9-tą. Manau, kad ir pačiame Kremliuje dar nėra priimtas galutinis politinis sprendimas“, – svarstė E. Papečkys.

Jis aiškino, kad režimas sprendimus dažnai priima ne racionaliai, o tiesiog intuityviai, taikantis prie tos dienos realijų.

Moldovos klausimas

Karybos ekspertas kol kas nemato, kad Rusija turėtų sutelkusi pajėgų Moldovos puolimui, ir iš kur jų galėtų paimti.

„Net geografiškai yra taip, kad Rusija neturi galimybės greitai sutelkti jėgas Uždniestrėje. Nuo pat karo pradžios supratome, kad Moldova yra taikinys nr. 2, po Ukrainos. Todėl, kad tai yra vienintelė valstybė, kurios nesaugo jokios garantijos, sutartys, jokios kolektyvinės gynybos sąjungos. Bet kol kas per trumpos rankos Rusijai – paimti Moldovą“, – aiškino E. Papečkys.

Visą eksperto interviu LNK Žinioms kviečiame žiūrėti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)