Paminklas sovietų kariams Raseiniuose uždengtas pirmomis Rusijos invazijos į Ukrainą savaitėmis. O praėjusią savaitę savivaldybės taryba nusprendė, kad šio ir kitų keturių paminklų rajone turi nelikti.

„Priimtas sprendimas demontuoti paminklą – balvonus, kurių Raseiniuose yra penki, administracija turės įgyvendinti tarybos sprendimą“, – LNK sakė Raseinių rajono meras Andrius Bautronis.

Vienas iš minėtų paminklų – Šiluvoje.

„Buvo tarybos posėdis ir kiek aš žinau, buvo nuspręsta ant paminklo esančius inicialus kažkokiu būdu demontuoti. Bet bus laukiama sprendimo iš Kultūros ministerijos“, – teigė Šiluvos seniūnas Juozas Šlepas.

Ne vienas paminklas, kuriam negalioja Kultūros paveldo apsauga Lietuvoje jau yra nugriautas. Žvalgybos duomenimis, Rusija tai ne tik detaliai fiksuoja, bet ir kelia bylas, dėl, anot rusų, istorinės atminties niekinimo.

„Žvalgybai yra žinoma apie Rusijos Federacijos tyrimų komiteto pradėtus ikiteisminius tyrimus dėl veiksmų prieš Lietuvoje esančius sovietų karo paveldo objektus“, – tokį atsakymą LNK perdavė Valstybės saugumo departamentas (VSD).

LNK kalbinti raseiniškiai pritaria – paminklų nereikia.

„Čia nesąmonė yra, aš tai esu prieš tuos paminklus“, – sakė viena moteris.

„Didžiąją dalimi aš tai vertinu kaip grasinimus. Ne tik Lietuvai, bet ir Skandinavijos šalims mes girdime įvairiausių pasisakymų jų adresu“, – savo nuomone dalijosi kita moteris.

Dar kita Raseinių gyventoja sutiko, kad šiuos paminklus panaikinti reikia.

„Ta praeitis tokia nėra ji švari, teigiamų emocijų kelianti“, – kalbėjo moteris.

LNK žiniomis, Rusija jau prieš mėnesį buvo iškėlusi mažiausiai 3 bylas dėl paminklų Lietuvoje.

„Nustebti nereikėtų, mes dabar esame tokioje rimtoje konfrontacijoje. Ir šioje vietoje laikykimės oriai. Aš tikrai noriu išreikšti pagarbą ir palaikymą visiems merams, kurie drįso tai padaryti“, – LNK sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Raseinių meras A. Bautronis ir Šiluvos seniūnas sako nesureikšminantys grasinimų.

„Iš Rusijos galima tikėtis visokių pozicijų, visokių ketinimų. Bet aš manau, kad sprendimas bus priimtas oficialiai, įteisintas įstatymais“, – kalbėjo Šiluvos seniūnas J. Šlepas.

„Kad jie moka bylas kelti, tai mes žinome, okupacijos metu jie kėlė bylas, ne vienam žmogui. Jiems reikėjo žmogaus, bylą sukurdavo po to. Jų teisė kelti bylas, jų nekelti, bet dėl to aš visai nepergyvenu“, – savo ruožtu kalbėjo Raseinių rajono meras A. Bautronis.

Advokatas Rolandas Tilindis sako, kad sprendimus dėl paminklų priimantys pareigūnai turėtų atsargiau planuoti keliones. Rusija vis dar yra „Interpolo“ narė.

„Visi, kad bent kiek domisi politika, kad pasaulyje palaiko Rusiją ir kurios nepalaiko Rusijos. Tai tose valstybėse, kuriose yra palaikymas, ar bent jau toks aiškus neutralumas, į tas valstybes vykti absoliučiai nerekomenduojama“, – sakė advokatas.

Advokato nuomone, labai realu, kad „Interpolas“ atmestų Rusijos prašymus.

„Kiek man teko girdėti, „Interpolas“ lyg ir svarsto tokią galimybę – ką daryti su bendradarbiavimu su Rusija. Tačiau sprendimo man neteko girdėti. Iš kitos pusės, „Interpolo“ Konstitucija draudžia organizuoti paiešką dėl politinių nusikaltimų“, – teigė advokatas R. Tilindis.

Bet Rusija su daugeliu valstybių turi ir dvišales sutartis.

„Įsivaizduokime, jeigu žmogus vyksta kur nors pailsėti, atostogauti. Ir jam išskrendant oro uoste staiga pasakoma, kad jis yra ieškomas“, – galimą scenarijų piešė jis.

Kokius tyrimus vykdo Rusija patikrinti neįmanoma, tai nėra skelbiama viešai. O Lietuvos policija ir prokurorai neturi jokių žinių. Bet patirtis rodo, kad Rusija ir nepraneša.

Už akių pateikia kaltinimus teisėjams, prokurorams, nagrinėjusiems Sausio 13–osios bylą. Generalinė prokuratūra tada Rusijos veiksmus paskelbė neteisėtais, nepagrįstais, tada pasmerkė ir Europos parlamentas.

„Bet kuriuo atveju, valstybės saugo savo žmones. Ir tikrai nereikia išsigąsti, reikia tęsti darbus – atsisveikinti su komunistiniu įšalu. Pagarba visiems, kurie tai daro“, – kalbėjo Seimo narys L. Kasčiūnas.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius rusų bylų sako nebijantis – jam jau ir taip uždrausta atvykti į Rusiją.

„Į Kubą, ar į Šiaurės Korėją, ar dar kur atvažiavus gal ir gali būti problemų. Bet ir taip yra problemos. Ačiū dievui, kad laisvasis pasaulis yra didelis ir atviras keliauti“, – sakė Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Rusija skelbia, kad bylas pradedanti ir dėl sovietinių paminklų išdažymo, pavyzdžiui, Ukrainos spalvomis.

Anot VSD, Vladimiro Putino Rusijoje šie paminklai itin svarbūs.

„Jie yra naudojami kaip Rusijos ideologinių lyderių teiginio, esą Rytų ir Vidurio Europos valstybės dėl istoriškai susiklosčiusių aplinkybių yra Rusijos įtakos zonoje, tariamas įrodymas“, – teigė VSD.

Lietuva šalina tik sovietmečiu gerokai po karo pastatytus paminklus. Patys kapai bus saugomi toliau.

Bylas dėl paminklų rusai kelia ir kitoms šalims. Lenkai juos griauti pradėjo pirmomis Rusijos sukelto karo Ukrainoje dienomis.

Iš Latvijos Rusija net pareikalavo kompensacijos už paminklo nugriovimą. Latvijos užsienio reikalų ministras atsakė cituodamas klasiko žodžius – jie gaus ne kompensaciją, o negyvo asilo ausis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: