Kasdien COVID-19 susirgimams viršijant tūkstantį, gyventojai ima nerimauti ir masiškai perka tiek apsaugines veido kaukes, tiek ir greituosius testus.

Šeimos gydytojai sako, kad tai – itin maži skaičiai.

„Man keista, kad tiek mažai atvejų diagnozuojama. Pagrindinėse Europos šalyse po ketvirtį milijono kasdien“, – „Info dienai“ teigė šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas.

Ir panašu, kad žmonės Lietuvoje jau suvokia, jog ramu nebus net vasarą.

„Jam neturi jokios įtakos karštis ar tai, kad žmonės daugiau vaikšto lauke, – vis tiek kartu būna“, – teigė gydytojas infektologas Arvydas Ambrozaitis.

Vaistinėje imunitetą stiprinančius vaistus perkanti Saulina apsauginę kaukę stengiasi dėvėti visose viešose vietose, ypač – vaistinėje.

„Vis tiek žmonės ateina su įvairiomis ligomis. Ir, aišku, kyla sergančių skaičius“, – „Info dienai“ sakė vilnietė.

„Matote, jau vienas kitas žmogus dėvi kaukę. Pastebime, kad pavasarį apskritai žmonės jų nepirkdavo, o dabar vienas kitas įsigyja kaukių, perka visą dėžutę“, – teigė „Eurovaistinės“ atstovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Specialistai gąsdinti nenori, tačiau, jų nuomone, susirgimų – kur kas daugiau, mat daugelis pajutę tam tikrus simptomus atlieka greituosius testus ir gavę teigiamą rezultatą gydosi namie. Tad ir oficialios statistikos nepapildo.

„Tie atvejai yra tik ledkalnio viršūnė. Artimiausiu metu tikriausiai matysime didžiulius skaičius, tikrus skaičius“, – sakė J. Kalibatas.

Greitųjų testų pardavimai jau kyla. Vaistinės skaičiuoja, kad liepą greitųjų testų parduoda dvigubai daugiau nei gegužę.

„Gegužės mėnesį visame mūsų tinkle žmonės per dieną įsigydavo apie 380 testų, o šiuo metu kasdien įsigyja jau apie 800“, – pasakojo „Eurovaistinės“ atstovė.

Tiesa, šiuo metu daugelis serga lengva viruso forma.

„Tie, kurie ateina į vaistinę, aišku, dar neturi temperatūros, tiesiog apėmęs mieguistumas, silpnumas, gerklės, galvos skausmas, sunkiau ryti. Dažnai tiesiog peršti gerklę, juntamas sausumas – tokia lengva simptomatika“, – „Info dienai“ teigė vaistinės „Camelia“ vedėja Virgilija Bečelytė.

Gydytojas infektologas Arvydas Ambrozaitis sakė, kad dėl to neauga hospitalizuotų žmonių bei sunkių susirgimo formų skaičiai.

„Ir, aišku, mirčių skaičius nedidėja. Tai, žinoma, gera žinia“, – pabrėžė jis.

Taigi pastaruoju metu koronavirusą vis sunkiau atpažinti ir jis dažnai palaikomas eiline sloga.

„Ar žmogus pabuvo labai kondicionuojamoje patalpoje ilgesnį laiką, ar tiesiog skersvėjis, kondicionierius mašinoje – sunku nuspėti“, – teigė V. Bečelytė.

Vis dėlto gydytojai gyventojus ragina pradėti labiau saugoti savo sveikatą, o vyresnio amžiaus žmonėms pataria pinigų kaukėms nešvaistyti ir vietoje jos nešioti respiratorių.

„Kaukės tikriausiai nevisiškai apsaugo. Taigi žmonėms, kurie priklauso rizikos grupėms, reikėtų naudoti respiratorius“, – sakė J. Kalibatas.

„Jau nebegrįšime į gyvenimą be kaukių, jau nebesakysime: kaip negražiai aš atrodysiu su kauke, ką apie mane pagalvos. Dabar tai yra norma“, – kalbėjo A. Ambrozaitis.

Vaistininkai ramina, kad susirgimų pikas dar nepasiektas ir kaukių bei greitųjų testų nepritrūks.

Visą „Info dienos“ reportažą apie koronavirusą žiūrėkite čia: