„Vyriausioji rinkimų komisija neturėjo jokių kitų veiksmingų priemonių užtikrinti, kad tikroji rinkėjų valia nebūtų iškreipta, kaip tik rinkimų rezultatus pripažinti negaliojančiais“, - paskelbė Konstitucinio Teismo pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis.

Masinis papirkimas – ir vienkartinis dovanų dalijimas

Teismo nuomone, VRK pagrįstai pažeidimus Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje įvertino kaip šiurkščius bei nebuvo jokių aplinkybių, kurios galėjo paneigti, jog tokie šiurkštūs pažeidimai turėjo įtakos reikšmingos įtakos rinkimų rezultatams.

Konstitucinis Teismas taip pat nurodė, kad tiesioginis ar netiesioginis balsų pirkimas per rinkimus negali būti pateisinamas jokiais būdais. Balsų pirkimas, anot Konstitucinio Teismo, reiškia, jog iš Lietuvos piliečių atimama teisė laisvai patiems pareikšti savo valią, o šiurkštūs rinkimų pažeidimai sudaro prielaidas abejoti rinkimų rezultatų legitimumu bei teisėtumu.

Maža to, anot Teismo, masiniu rinkėjų papirkimu laikytinas ir vienkartinis prekių, pinigų ar kitokių dovanų dalijimas.

„Masiniu rinkėjų ar rinkimų teisę turinčių asmenų papirkimu laikytinas ir vienkartinis prekių, pinigų ar kitokių dovanų dalijimas ir (arba) neatlygintinis paslaugų teikimas daugeliui rinkėjų per susirinkimus ar kitokius visuomenei ar tam tikrai jos daliai skirtus renginius vykstant rinkimų procesui, taip skatinant dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose ir (arba) balsuoti už arba prieš vieną ar kitą kandidatą. “, - teigia Konstitucinis Teismas.

Nurodė taisyti įstatymą

Teismas taip pat pabrėžė, kad kai kurios Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, kuriomis draudžiama papirkti rinkėjus ir kuriomis rinkimų komisijos privalo užkirsti kelią galimam papirkinėjimui, nėra pakankamai veiksmingos. Konstitucinio Teismo nuomone, pati VRK taip pat nepasinaudojo visomis įstatymų galimybėmis užkirsti kelią rinkėjų papirkimui.

Kaip žinoma, VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas yra pripažinęs, kad būtų buvę geriau balsus galimai pirkusį Darbo partijos kandidatą Rimvydą Podolskį iš rinkimų pašalinti, kai iki rinkimų dienos dar buvo likę daugiau nei 15 dienų. Vėliau panaikinti šio kandidato registracijos VRK neturėjo teisės.

„Konstitucinis Teismas yra už tai, kad būtų pakeistas įstatymas, kuris leistų VRK rinkimų proceso dalyvius išbraukti net ir likus 15 dienų iki rinkimų. Kad ir už vieną pažeidimą būtų galima išbraukti tą dalyvį, kuris šiurkščiai pažeidžia įstatymą. Kaip aš suprantu Konstitucinio Teismo pasakymą, tai turi būti įtvirtinta įstatymu. Šioje situacijoje reikėtų pašalinti tą kandidatą, kuris pažeidė rinkimų įstatymus ir toliau vykdyti antrąjį balsavimo ratą“, - po išvados paskelbimo teigė Z. Vaigauskas.

„Aš manau, kad šitas Konstitucinio Teismo išaiškinimas duoda startą, kad rinkimų įstatyme būtų peržiūrėti ir VRK sudarymo principai. Mes dabar turime situaciją, kad, deja, mano kolegos negali nuolatos dirbti VRK bent rinkimų įstatymo laikotarpiu. Konstitucinis Teismas taip pat atkreipė dėmesį į pernelyg didelį apygardų rinkimų komisijų priklausomumą nuo vietos valdžios. Aš taip supratau Konstitucinio Teismo išvadą“, - tęsė VRK pirmininkas.

Z. Vaigauskas atkreipia dėmesį, kad už balsų pirkimą bei pardavimą įstatymuose numatytos pernelyg mažos bausmės ir nėra galimybių veiksmingai išsiaiškinti bei nubausti balsų pirkimo organizatorių.

„Čia, mano galva, įstatymų bazė nėra sutvarkyta“, - sakė VRK pirmininkas.

Kreipėsi prezidentė

DELFI primena, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį, atsižvelgdama į partijos „Tvarka ir teisingumas“ skundą, kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydama įvertinti precedento neturintį Seimo rinkimų atvejį Zarasų-Visagino vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Kaip žinoma, VRK panaikino Seimo rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje, nes šioje apygardoje įtariamas šiurkštus rinkėjų papirkinėjimas, galėjęs turėti esminės įtakos rinkimų rezultatams.

Zarasų-Visagino apygardoje į antrą turą pateko „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava bei „darbietis“ R. Podolskis, kuris, kaip įtariama, papirkinėjo rinkėjus. Trečias liko socialdemokratas Nikolajus Gusevas, kuris, jeigu nebūtų papirkinėjami rinkėjai, galėjo būti antras ir patekti į antrą turą.

Tačiau partija „Tvarka ir teisingumas“ yra nepatenkinta VRK sprendimu anuliuoti rinkimų rezultatus, mat tokiu atveju pirmaujantis jų kandidatas nebegalės būti renkamas Seimo nariu, nors nėra įtariamas nei dėl rinkėjų papirkinėjimo, nei dėl kitų pažeidimų.

Panaikinus rinkimų rezultatus apygardoje rengiami pakartotiniai Seimo nario rinkimai ne vėliau nei po pusės metų.

Prezidentės patarėja: Konstitucinis Teismas nurodė ydas

Prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė teigia, kad Konstitucinio teismo išvada labai aiškiai atskleidė Seimo rinkimų įstatymo ydas, kurias Seimas turi taisyti.

„Šiuo atveju svarbu, kad Konstitucinis Teismas pasakė, kad papirkimas, ar jis būtų sistemingas, ar vienkartinis, yra Konstitucijos pažeidimas“, - sakė R. Svetikaitė.

„Konstitucinis Teismas labai aiškiai atskleidė Seimo rinkimų įstatymo ydas, kurios sudaro prielaidas nesąžiningiems politikams naudotis spragomis ir naudoti rinkimus nesąžiningais būdais“, - pridūrė patarėja.

V.Mazuronis: KT savo išvada padėjo bombą po rinkimų sistemos pamatais

Konstitucinis Teismas (KT) neišsprendė problemos, o dar labiau suvėlė situaciją ir padėjo bombą po rinkimų sistemos pamatais, penktadienį BNS sakė partijos "Tvarka ir teisingumas" vicepirmininkas Valentinas Mazuronis.

"Konstitucinis Teismas užuot situaciją padaręs aiškesne, dar labiau ją suvėlė. Jis nepasakė nieko, kaip traktuoti sąžiningai balsavusių žmonių balsus ir sąžiningai rinkimuose dalyvavusio kandidato situaciją", - KT sprendimą komentavo "tvarkietis".

KT išvadą, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) negaliojusiais pripažindama vienmandatės Zarasų-Visagino apygardos rinkimų rezultatus Seimo rinkimų įstatymo nepažeidė, V.Mazuronis pavadino "gilumine bomba po rinkimų sistemos pamatais".

"Konstitucinis Teismas atidarė Pandoros skrynią. Dabar bet kuris pralaimintis kandidatas ar partija galės pradėti rengti provokacijas, daryti pažeidimus ir tokiu būdu iš rinkimų kovos šalinti žmonių palaikomus kandidatus", - BNS sakė V.Mazuronis.

Jo teigimu, už rinkėjų balsų pirkimą reikia bausti ne sąžiningai konkuravusius kandidatus, o tuos, kurie nusižengia.

"Tokia partija ar kandidatas turi būti eliminuojami iš rinkimų", - tvirtino "tvarkietis".