„Jeigu prezidentas pasirinktų Proveržio politinę kryptį, mes atsakingai ir sąžiningai imtumėmės darbo", - teigiama antradienį paskelbtame Tėvynės sąjungos pareiškime.

Šis dokumentas buvo paskelbtas po antradienį vykusio konservatorių pasitarimo su Liberalų sąjūdžio ir Naujosios sąjungos atstovais. Su šiomis partijomis Tėvynės sąjunga yra pasirašiusi susitarimą formuoti „proveržio" koaliciją.

Pareiškime konservatoriai apkaltino socdemus, esą jie užsispyrę reikalavo pritarti „Algirdo Brazausko ir Viktoro Uspaskicho vykdytos politikos bei buvusios Vyriausybės programos tęstinumui".

„Laikydamiesi tokio išankstinio reikalavimo socialdemokratai atmetė Prezidento siūlymus pradėti derybas nuo „švaraus lapo" bei pripažinimo, kad valstybė yra atsidūrusi prie politinės bei moralinės krizės slenksčio, - teigiama pareiškime. – Kartu tokia socialdemokratų nuostata reiškia, kad jie siekia primesti Lietuvos žmonėms jau žlugusios Vyriausybės politiką – neskaidrumą skirstant Europos Sąjungos lėšas, augančius korupcijos mastus, žmones piktinančią sveikatos apsaugą, didėjantį skurdą ir regionų atskirtį."

Iš pradžių susitikime dalyvavo socialliberalas Algirdas Monkevičius, tačiau vėliau jis išėjo. Tuo metu pas konservatorius ir liberalus užsuko prezidento Valdo Adamkaus patarėjai Vytautas Umbrasas bei Darius Gudelis. Pastarasis šalies vadovo patarėjas antradienį susitiko ir su socialdemokratais.

Pilietinės demokratijos partijos, kuri kol kas priklauso socdemų buriamai stovyklai, vadovas, Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas pareiškė, kad ši politinė jėga dabartinėje situacijoje galėtų paremti konservatorius.

„Mes tokio pasiūlymo kol kas negavome ir nenagrinėjome, tačiau jei gautume, jį tikrai nagrinėtume", - DELFI sakė parlamento vadovas.

Tačiau jis teigė, kad „pilietininkai", dalyvavę rengiant ligšiolinės Vyriausybės programą, yra nusiteikę toliau ją įgyvendinti. Išlaikyti šios programos tęstinumą siūlo ir socdemai.

„Mes negyvename buvusia programa, bet pagal savo patirtį, galiu pasakyti, kad patvirtinta programa yra pakankamai imli ir, esant politinei valiai, gali užtikrinti bet kokį proveržį", - pažymėjo V.Muntianas.

Antradienį ryte socialdemokratai paskelbė nutraukiantys derybas su konservatoriais dėl „vaivorykštės" koalicijos suformavimo.

Savo ruožtu derybų žlugimu socdemai apkaltino konservatorius. "Socialdemokratų derybų grupė, siekdama susitarimo, padarė pakankamai nuolaidų - du kartus iš esmės koregavo deryboms pateiktą programinį dokumentą, paskelbė moratoriumą deryboms su kitomis partijomis, kaip buvo iš anksto sutarta, viešai nekritikavo kitos derybų šalies veiksmų.

Tuo tarpu konservatoriai, keldami nepagrįstus reikalavimus, nenagrinėjo mūsų pasiūlymų ir pateiktų dokumentų, sąmoningai klaidingai informavo prezidentą ir visuomenę. Paaiškėjo, kad konservatoriai, imituodami derybas dėl Didžiosios koalicijos, iš tikrųjų siekė patenkinti siaurus partinius interesus bei suformuoti dešiniųjų Vyriausybę", - rašoma socialdemokratų derybų grupės vadovo G.Kirkilo pasirašytame pareiškime.

Kaip Lietuvos radijui sakė prezidento atstovė Rita Grumadaitė, šalies vadovas apgailestauja, kad socialdemokratų ir konservatorių derybos dėl plačios valdančiosios koalicijos nepavyko. Jos teigimu, V.Adamkų nuvylė tai, kad „derybininkai pristigo valios žengti žingsnį į priekį ir, atidėjus į šalį partinius nesutarimus, parengti programą bendrų veiksmų, kurie tarnautų Lietuvai, padėtų vykdyti vėluojančias reformas.

V.Adamkus trečiadienį ketina atskirai priimti socialdemokratų bei konservatorių atstovus ir išklausyti jų siūlymus dėl kandidato į premjerus, kuris galėtų sulaukti Seimo daugumos palaikymo.