"Toks mūsų sprendimas priimtas dėl to, kad konservatoriai pažeidžia susitarimą dėl garbingų ir sąžiningų derybų", - žurnalistams sakė laikinasis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

"Socialdemokratų derybų grupė, siekdama susitarimo, padarė pakankamai nuolaidų - du kartus iš esmės koregavo deryboms pateiktą programinį dokumentą, paskelbė moratoriumą deryboms su kitomis partijomis, kaip buvo iš anksto sutarta, viešai nekritikavo kitos derybų šalies veiksmų. Tuo tarpu konservatoriai, keldami nepagrįstus reikalavimus, nenagrinėjo mūsų pasiūlymų ir pateiktų dokumentų, sąmoningai klaidingai informavo prezidentą ir visuomenę. Paaiškėjo, kad konservatoriai, imituodami derybas dėl Didžiosios koalicijos, iš tikrųjų siekė patenkinti siaurus partinius interesus bei suformuoti dešiniųjų Vyriausybę", - rašoma socialdemokratų derybų grupės vadovo G.Kirkilo pasirašytame pareiškime.

Anot J.Oleko, socdemai padarė daug nuolaidų, tačiau konservatoriai esą nebuvo nusiteikę atsakyti tuo pačiu.

Jo teigimu, socialdemokratai toliau burs centro-kairės daugumą, kurią dabar sudaro socdemai, valstiečiai liaudininkai ir Pilietinės demokratijos frakcija. Be to, prie šio bloko ketina prisijungti liberalcentristai. J.Olekas neatmetė galimybės, kad į ją gali įsijungti ir Darbo partija. Tai turi paaiškėti po antradienį vakare numatyto „darbiečių“ tarybos posėdžio.

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius DELFI prisipažino nenustebęs dėl to, kad socdemai pasitraukė iš derybų: „Jau po sekmadienio susitikimo mes turėjome abejonių. Matėme iš jų pusės nenorą susitarti ir nematėme nuoširdaus noro eiti prezidento nubrėžtu keliu."

Pasak parlamentaro, konservatoriams buvo „visiškai nepriimtina naujos Vyriausybės programą kurti Algirdo Brazausko ir Viktoro Uspaskicho programos pagrindu".

Socdemai atmetė konservatorių siūlymą tartis dėl konkretaus darbų sąrašo, o ne tobulinti ligšiolinio ministrų kabineto programą.

A.Kubiliaus teigimu, dabar prezidentui Valdui Adamkui bus siūloma apsispręsti, kurią kryptį jis renkasi – centro-dešiniųjų siūlomą proveržį ar centro-kairiųjų tęsiamą stabilumą.

Antradienį konservatoriai ir socdemai ketino rinktis į ketvirtą derybų dėl plačios koalicijos suformavimo raundą. Tačiau susitikimui dar neprasidėjus socialdemokratai paskelbė derybas nutraukiantys.

Kaip Lietuvos radijui sakė prezidento atstovė Rita Grumadaitė, šalies vadovas apgailestauja, kad socialdemokratų ir konservatorių derybos dėl plačios valdančiosios koalicijos nepavyko. Jos teigimu, V.Adamkų nuvylė tai, kad „derybininkai pristigo valios žengti žingsnį į priekį ir, atidėjus į šalį partinius nesutarimus, parengti programą bendrų veiksmų, kurie tarnautų Lietuvai, padėtų vykdyti vėluojančias reformas.

V.Adamkus trečiadienį ketina atskirai priimti socialdemokratų bei konservatorių atstovus ir išklausyti jų siūlymus dėl kandidato į premjerus, kuris galėtų sulaukti Seimo daugumos palaikymo.