Įtampos dėl ambasadoriaus Lenkijoje tęsiasi.

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Giedrius Surplys LNK žinioms ironiškai sakė, kad Kūčios nepadėjo „ponams nusiraminti“.

Prezidentūros kanclerė raštu kreipėsi į URM kanclerę. Juo prašoma pateikti prezidentui dokumentaciją apie URM vykdytus kandidatų į Lietuvos diplomatinių atstovybių, tame tarpe ir ambasados Lenkijoje, vadovus atrankos konkursus.

URM atsakė, kad reikalauti tokių dokumentų prezidento atstovai ar kanclerė neturi nei teisių, nei įgaliojimų. Ministerija teigia, kad tokie prašymai gali turėti konstitucinių įgaliojimų viršijimo požymių bei pažeisti Konstitucijoje įtvirtintą valdžių atskyrimo principą.

Konservatorius, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis LNK žinioms situaciją taip pat apibūdino ironiškai.

„Grįžkime į senus komunistų partijos laikus, kuriuos labai gerai žino ponas Nausėda ir skirkime visus vienu pirštu spragtelėjimu“, – sakė jis.

Buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis stoja į G. Landsbergio pusę. Jis mano, kad šių dokumentų siųsti Prezidentūrai neturi.

„Galėtų tą garsiąją frazę panaudoti, kurią Ukrainos kariai panaudojo Gyvačių saloje“, – juokavo S. Skvernelis.

Jis sako, kad URM kancleris prezidentui nėra pavaldus.

Gabrielius Landsbergis, Gitanas Nausėda

„Čia yra visiškas nesuvokimas konstitucinės sąrangos ir valdžios atskyrimo principų, taikomų valstybėje. Gaila, penkeri metai praėjo, turėjo išmokti“, – LNK žinioms sakė S. Skvernelis.

Ambasadoriaus atranka yra nuo seno konfidenciali. Kandidato pavardė pereina Vyriausybę ir Seimą, o prezidentas dėl jos taria galutinį žodį.

Bet prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas teigia, kad atranka turėtų būti keičiama ir kad ji būtų kaip teisėjų atranka, kai prezidentui pateikiamos visos konkurso dalyvių pavardės. F. Jansonas Ž. Pavilionį irgi priskyrė „valstybininkų“ klanui.

Valdančiosios Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas stebėjosi, jog Prezidentūros atstovai leidžia sau komentuoti dalykus „visiškai skalbiantis marškinius ir kitus rūbus viešumoje“.

„Ar jie supranta, kad nuo to valstybė kenčia?“ – klausimą kėlė V. Mitalas.

Šią savaitę sueina lygiai keturi mėnesiai, kai Lietuva ambasadoriaus Lenkijoje neturi. Todėl kai kurių politikų naujametinis noras yra, kad ministerija staigia paskelbtų naują konkursą.

„Ir mes galėtume turėti ambasadorių dar sausio mėnesį. Aš labai norėčiau, kad toks naujametinis troškimas ir išsipildytų“, – siūlė opozicijos atstovas G. Surplys.

S. Skvernelis savo ruožtu siūlė prezidentui G. Nausėdai ir premjerei Ingridai Šimonytei susėsti ir susitarti.

„Nežinau, kaip tai padaryti, kai abu yra kandidatai į prezidentus, tačiau tai reikia padaryti“, – tvirtino politikas S. Skvernelis.

Seimo Užsienio reikalų komitetas dar nori išsikviesti prezidento G. Nausėdos patarėją Astą Skaisgirytę. Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis tame pačiame komitete sakė, kad prezidentui buvo pateikęs bent dviejų patyrusių diplomatų pavardes, bet G. Nausėda jas atmetė.

Bet konfliktas dėl Lenkijos gali būti tik apšilimas. Rudenėjant valdantieji ir Prezidentūra gali susiimti dėl naujo eurokomisaro vietoje Virginijaus Sinkevičiaus.

Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas komisaras kadenciją šiemet baigia. Kalbama, kad G. Landsbergis irgi galėtų susikrauti lagaminus į Briuselį, kalbama, kad ten jis populiarus.

„Ypač tarp žurnalistų, visi plūsta į jo oficialius ir neoficialius susitikimus, konferencijas“, – LNK žinioms sakė „IQ“ biuro Briuselyje vadovas Evaldas Labananauskas.

Bet kandidatui į eurokomisarus taip pat reikės G. Nausėdos pritarimo.

„Tad jeigu praeitą kartą tokio konflikto tarp valdančiųjų ir Prezidentūros nebuvo, tai dabar mes matome, kad jis kyla praktiškai dėl visko“, – teigė LNK žinių pašnekovas E. Labanauskas.

Prezidentas G. Nausėda ankstesnės kadencijos ministrus buvos pasiuntęs politiškai atšalti, o G. Landsbergį buvo pasiuntęs atsisėsti ir nusiraminti.

„Kadangi prezidentas sakė, kad mėgsta įvairias metaforas, tai, matyt, kokią nors naują sugalvos“, – svarstė opozicijos atstovas S. Skvernelis.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: