„Komisija konstatuoja, kad Remigijaus Žemaitaičio veiksmai yra vertintini kaip tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymas, šmeižtas ir dezinformacija, kurie yra nesuderinami su laisve reikšti informaciją“, – išvados tekstą pirmadienį per posėdį skaitė komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas.

Komisijos posėdis:

Anot komisijos, R. Žemaitaitis savo pasisakymais sąmoningai, pakartotinai ir tikslingai skleidė tiesos neatitinkančią informaciją apie žydų tautą bei žydų tautybės asmenis, priskirdamas jiems sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, įvykdytus kitų asmenų ar asmenų grupių, kaltino visą žydų tautą dėl pavienių šios tautybės asmenų ar tam tikrų Izraelio valstybės, ar jos institucijų, veiksmų, kalbėdamas apie Izraelio valstybę, žydų tautybės asmenis ir visą žydų tautą naudojo žeminančią, nuasmeninančią, stereotipizuojančią, nužmoginančią retoriką, pateikdavo tendencingus ir šališkus istorinių ir šiandieninių įvykių, susijusių su žydų tautybės asmenimis, vertinimus.

Taip pat, komisijos vertinimu, būdamas aukšto rango valstybės politikas, R. Žemaitaitis įžeidinėjo ir žemino Izraelio ambasadorę Lietuvai, atvirai reiškė pateisinimą ir pritarimą išsireiškimams, skatinantiems smurtinį susidorojimą su žydų tautybės asmenimis.

Šiuos veiksmus R. Žemaitaitis, pasak komisijos, galimai atliko tikslais nesuderinamais su Seimo nario mandato jam suteikiamomis teisėmis ir pareigomis.

Dabar dėl komisijos išvados balsuos Seimas. Jei išvadai pritars, Seimas turės kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų ar R. Žemaitaičio veiksmai prieštarauja Konstitucijai.

Pats R. Žemaitaitis jokių paaiškinimų dėl savo retorikos suburtai komisijai nepateikė, politikas nereagavo į kvietimus dalyvauti posėdžiuose. Komisija išvadą parengė be jo liudijimo.

Remigijus Žemaitaitis

Apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai. Anksčiau mažesnės apimties specialioji komisija nutarė, kad yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų, tačiau komisijos darbą (po to kai politikas „Hamas“ atakos kontekste išstojo su naujais pareiškimais) buvo nuspręsta pratęsti.

Komisijos sudėtį papildė ir trys opozicinių frakcijų atstovai.

Tiesa, komisija išsiaiškino, kad dabar nebegali formuoti naujų kaltinimų R. Žemaitaičiui, ar remtis jo naujais pasisakymais kaip pagrindu pradėti apkaltą, nors gali įtraukti juos į argumentacijos dalį.

Pats R. Žemaitaitis anksčiau teigė nesutinkantis, kad jo pareiškimai – antisemitiniai ir aiškino, jog džiaugiasi apkaltos iniciatyva: „Labai džiaugiuosi, dar, matyt, bus proga reitingus pasikelt kokiais 10 proc.“

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R. Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)