Savaitgalį, kaip pats teigė, pasisėdėjęs su bičiuliais ir kitą dieną važiavęs prie ežero, užsienio reikalų viceministras dar buvo lengvai girtas. Policija nustatė 0,62 promilės. Už tai M. Adomės turėtų gauti maždaug 1 tūkst. eurų baudą.

Konservatorius Antanas Matulas svarsto – jeigu būtų prasipūtęs į savo alkotesterį, gal dar dirbtų.

„Yra buvę pora kartų, kada lyg ir bandžiau sėsti į mašiną, bet pasiėmęs alkotesterį žiūriu – yra 0,5 promilės. Porą valandų tada lauki. Tas Adomėno atvejis, manyčiau, yra toks netyčinis. Tuo labiau, kad jo reakcija tokia tvarkinga, visa kita“, – LNK pasakojo A. Matulas.

Anksčiau A. Matulas buvo gavęs Seimo alkotesterio pravardę. Įgūdžių neprarado – kolegas stebi.

„Ypač mano dėmesyje dabar yra viena dama, kurią esu užjautęs keletą kartų, kad su kvapu, bet jie visi manęs bijo po senovei, žino, kuo aš užsiiminėjau anksčiau, tai kaip ir vengia“, – juokavo A. Matulas.

Pamatęs šlitinėjančius politikus, A. Matulas stodavo prie šoninio mikrofono.

„Yra vienas visiškai girtas, socdemas. Pora, atrodo, su geru kvapu klauso Vyriausybės ataskaitos“, – dar 2008 metais Seimo salėje sakė politikas.

Mantas Adomėnas

„Kultūra iš esmės pasikeitė“, – dabar LNK patikino A. Matulas.

„Seimo vadovybės dar kartą kategoriškai ir frakcijos vardu prašau uždrausti alkoholio prekybą visose Seimo kavinėse bei restoranuose“, – 2088 metais kalbėjo parlamentaras.

Jei prabiltų Seimo kavinių sienos, daug papasakotų: buvo laikai, kai čia vykdavo pobūviai ir net per posėdžius – su kokteiliais ir keptais paršeliais.

„Ne aš viena“, – tuomet žurnalistams pobūvyje sakė tuometė Seimo narė Inga Valinskienė.

Kad politikų požiūris pasikeitė, pastebėjo ir A. Veryga.

„Kada Seime esantis politikas net aukštus supainioja – tiesiai pas žurnalistus nueina, būdamas girtas, tai tokių, ačiū Dievui, nebepasitaikė“, – pasakojo valstietis.

Socialdemokratas Gintautas Mykolaitis 2008 metais nuo žurnalistų klausimų, ar jis – ne girtas, atsakė:

„Vaistus nuo dantų naudoju. Taip, naudoju“, – tvirtino parlamentaras.

Alkoholis Seime

Negana to, užlipo pasislėpti į žurnalistų balkoną.

„Jeigu jūs man duotumėte alkotesterį, aš tikrai patikrinčiau, bet jo neturiu“, – tuomet sakė Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas.

„Manau, kad jūs pamenate tuos vaikščiojimus po balkonus, tuos bandymus giedoti ir netgi posėdžius vesti“, – prisiminė A. Matulas.

Uždrausti Seime prekybą alkoholiu sugalvota dar 2008-aisiais, prie tuomečio Seimo pirmininko Arūno Valinsko. 2017-aisiais valstiečiai ėjo dar toliau ir uždraudė alkoholį į Seimą net atsinešti.

„Aš to nesiečiau su draudimu atsinešti, nes Seimo narių gi niekas netikrina – jų gi net nestabdo apsauga“, – kalbėjo A. Veryga.

Tai politikai – ir atsinešdavo.

„Ar čia, už šių durų, yra vartojamas alkoholis?“, – LNK žurnalistė Eglė Račkauskaitė uždavė praėjusios kadencijos Seime, atidarydama kabineto duris.

„Šampano taurės. Taip, šampano šiandien išgėrėm“, – patvirtino buvęs parlamentaras Gediminas Kirkilas.

„Tai ką tik sakėt, kad nėra alkoholio“, – pastebėjo žurnalistė.

„O čia ne alkoholis“, – sakė G. Kirkilas.

Alkoholis Seime

„Šampanas – ne alkoholis?“, – pasitikslino LNK žurnalistė.

„Mano požiūriu, ne“, – patvirtino G. Kirkilas.

Alkoholis į Seimo kavinę jau grįžo, bet girtų nesimato. Veryga mano, kad politikai dabar labiau rūpinasi savo reputacija.

„Girtas politikas, net jei jis ne už vairo, bet yra kažkur viešoje vietoje... Vis tiek žmonės į jį kitaip žiūri“, – komentavo A. Veryga.

Pavyzdžiui, 2013 m. tuometis konservatorius Egidijus Vareikis buvo pastebėtas oro uoste, kai neužtikrintu žingsniu ruošėsi skristi į Romą. Ten rinkosi parlamentarai katalikai.

„Aš ne privačiais reikalais, ne...“, – tuomet kalbėti su žurnalistais jis nepanoro.

„Atėję į parlamentą galvojo, kad jie yra kažkokie tai, niekas jų nekontroliuos, kad virš jų – tik Dievas, bet pasirodo, kad ne taip“, – LNK sakė A. Matulas.

Žurnalistams 2017 metais sukėlęs įtarimų Linas Balsys sutiko papūsti į alkotesterį. Rezultatas ir patį nustebino – 1,82 promilės.

Alkoholis Seime

„Negali taip būt“, – sakė L. Balsys.

A. Matulas su A. Veryga daro panašią išvadą – dabar politikus sulaiko baimė.

„Pertraukos metu negali gerti, vis tiek ateisi į darbą, į salę, ir jau būsi su kvapu. Dalis jūsų bijo, aišku“, – žurnalistams komentavo A Matulas.

„Žurnalistai visada yra šalia, tai ten prasprūsti kažkam... Nežinau“, – juokavo A. Veryga.

Anot policijos, sustabdytas M. Adomėnas elgėsi ramiai, kultūringai ir savo kaltę pripažino. Šeštadienio rytą pranešė, kad iš viceministro pareigų traukiasi.

„Šiaip tai jis joks ne šaunuolis, jis vėl uždėjo dėmę ant politikų ir tikrai nėra už ką jį čia girti. Manau, kad tai, ką jis padarė, yra mažiausia, ką ir turėjo padaryti“, – sakė A. Veryga.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: