M. Danielius buvo sulaikytas pernai rugsėjį ir prabuvo už grotų iki pat šių metų sausio pabaigos.

Vėliau kardomoji priemonė jam sušvelninta, tačiau vos paleistas į laisvę teisininkas ėmė ieškoti prieš jį liudijusių baltarusių – vienai iš jų jis parašė grasinančią žinutę: „Mantas jau kirvį galanda.“

Netrukus po to M. Danielius vėl buvo suimtas, o kaltinimų baudžiamojoje byloje – padaugėjo.

Teismo nutartį atsiuntė pats

Baudžiamąją bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas (VAT), pirmasis posėdis įvyko spalį. Joje teisininko išsilavinimą turintis M. Danielius kaltinamas šnipinėjimu Baltarusijai ir poveikiu liudytojams.

Neseniai Delfi sulaukė M. Danieliaus siuntinio iš Vilniaus kalėjimo, kuriame šiuo metu vyras yra laikomas.

Atsiųstame voke laiško, kur būtų dėstoma kaltinamojo pozicija, nebuvo, bet tarp kitų dokumentų pateikta Lietuvos apeliacinio teismo (LAT) nutartis.

Iš jos matyti, kad M. Danielius rudenį skundė suėmimo pratęsimą trims mėnesiams, iki sausio 5-osios, tačiau LAT paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą dėl M. Danieliaus suėmimo.

Teismo atstovė Venta Valčackienė Delfi patvirtino, kad spalio 19 dieną trijų teisėjų kolegija iš tiesų priėmė nutartį, kurios numeris atitinka Delfi turimą dokumentą.

Baudžiamoji byla, kurioje pareikšti kaltinimai M. Danieliui, yra nevieša ir teismo posėdžiai vyksta už uždarų durų. Todėl žinoma tik tiek, kad M. Danielius nuo 2022 metų pradžios rinko baltarusių specialiosioms tarnyboms įdomią informaciją, daugiausia – apie Lietuvoje gyvenančius baltarusių aktyvistus, prie kurių buvo prisišliejęs, ir ją perdavinėjo su Baltarusijos saugumu bendradarbiaujančiai A. Lukašenkos propagandistei Ksenijai Lebedevai.

Iš M. Danieliaus Delfi atsiųstos LAT nutarties dėl jo suėmimo galima susidaryti aiškesnį vaizdą, ką, teisėsaugos surinktais duomenimis, kaltinamasis spėjo nuveikti Baltarusijos KGB labui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)