„Tokios įtemptos situacijos tarp Lietuvos ir Rusijos akivaizdoje kitaip ir negalėjo būti. Būtų keista, jeigu būtų išdavę. Čia politinis klausimas“, - BNS sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas liberalas Kęstutis Glaveckas.

Parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovui Juliui Sabatauskui nėra aišku, kokiu pagrindu V.Romanovui suteiktas prieglobstis, nes pagal tarptautinę teisę prieglobsčio suteikimas reiškia, kad suteikiamas arba pabėgėlio statusas, arba papildoma ar laikinoji apsauga.

„Šiuo atveju neaišku dėl ko tas statusas suteiktas, bet aišku viena, kad V.Romanovas visomis ir bet kokiomis priemonėmis bando išvengti atsakomybės už tai, kuo jis kaltinamas Lietuvoje, o tie kaltinimai nesusiję nei su politika, nei su priklausymu tam tikrai tautybei ar socialinei grupei ar rasei“, - teigė J.Sabatauskas.

Parlamentaras neatmeta versijos, kad V.Romanovui prieglobstis suteiktas ir dėl politinių pastarojo meto aplinkybių.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Arvydas Anušauskas BNS sakė manantis, kad Rusijos atsisakymas Lietuvai išduoti V.Romanovą susijęs su neskaidria banko veikla ir jo buvusiais klientais iš Rusijos.

„Rusijoje yra asmenų, kurie šio banko veikla savo laiku labiau suinteresuoti negu Lietuva, nes šis bankas, kaip žinia, pasižymėjo pakankamai neskaidria veikla ir ten jo paties pervedimai, kurie, kaip išaiškėjo, vienu metu labai dideli keliavo į banką. Manyčiau tokia ir priežastis neišdavimo - matyt, nenori, kad jis pasakytų, jeigu užsimanys kalbėti, ko nors nereikalingo Rusijos valdžiai“, - BNS teigė A.Anušauskas.

Parlamentaras mano, kad paskelbta V.Romanovo tarptautinė paieška leistų tikėtis, kad bankrutavusio Ūkio banko savininkas galėtų būti perduotas Lietuvai.

„Jeigu paskelbus tarptautinę paiešką, tai jo pasirodymas kurioje nors kitoje valstybėje būtų jau mums (Lietuvai - BNS) naudingas. Mes galėtume reikalauti sulaikymo ir išdavimo“, - teigė A.Anušauskas. Jis teigė nemanantis, kad V.Romanovui Rusija prieglobstį suteikė dėl politinio persekiojimo.

Lietuvos generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė, kad Rusija nusprendė neišduoti V.Romanovo Lietuvai, nes jam suteiktas prieglobstis.

V.Romanovą Lietuvos teisėsauga įtaria didelės vertės Ūkio banko turto iššvaistymu.