Frakcijos seniūno Sauliaus Skvernelio teigimu, artėjančių rinkimų kontekste S. Lengvinienės, kaip lyderės Kaišiadorių-Elektrėnų regione, prisijungimas sustiprins gyventojų pasitikėjimą Demokratų sąjunga.

„Sprendimas palikti Laisvės partiją nebuvo lengvas, nors brendo jau ilgą laiką. Jos nariai – jauni, iniciatyvūs ir aktyvūs politikai, bet dirbant kartu išryškėjo, kad partijos prioritetas yra didmiesčių gyventojai, o regionai dažnai paliekami nuošalyje.

Tarkim, palaikomos sveikatos įstaigų reformos, apribojančios svarbių paslaugų prieinamumą net ir mažesnių savivaldybių centruose, per mažai dėmesio skiriama švietimo iššūkiams spręsti, o frakcijos viduje pristabdomos mano iniciatyvos, atliepiančios vyresnio amžiaus ir mažesniuose miestuose bei kaimuose gyvenančių žmonių problemas.

Turiu pažymėti, kad visą šį laiką girdėjau savo rinkėjus, kurie ragino priimti sprendimus ir rinktis labiau regionų gyventojų lūkesčius atliepiančią politinę jėgą. Visa tai įvertinusi ir gerai apgalvojusi nusprendžiau prisijungti prie Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ ir su šia politine jėga dalyvausiu Seimo rinkimuose“, – teigė Seimo narė dr. S. Lengvinienė.

Silva Lengvinienė

Frakcijos seniūnas S. Skvernelis pabrėžė, kad labai svarbu, jog prie demokratų prisijungia tokia stipri politikė, kaip S. Lengvinienė.

„S. Lengvinienė ne tik daug dirba sprendžiant regionų problemas, ji – ypač patyrusi švietimo srities profesionalė, turinti edukologijos daktaro laipsnį ir susipažinusi su daugelio užsienio šalių švietimo sistemomis.

Esu tikras, kad politikė, įsiklausanti į kiekvieno žmogaus problemas ir gebanti suburti rezultatyviai dirbančią, kompetentingą komandą, padės mums siekti bendro tikslo – stiprinti visus be išimties Lietuvos regionus ir kurti tokią valstybę, kurioje svarbus kiekvienas žmogus“, – sakė S. Skvernelis.

S. Skvernelis taip pat teigė, kad prie demokratų prisijungianti buvusi „laisvietė“ Silva Lengvinienė liberalų flangą paliko esą dėl išsiskyrusių vertybių ir per siauros Laisvės partijos politikos.

„Nemanau, kad ilgametė regionų politikė būtų svarbiausių Laisvės partijai klausimų atstovė. Matyt, žmogus dėl to ir išėjo. Politikoj nėra tie klausimai svarbiausi, kurie Laisvės partijai šiandien svarbiausi, šitam žmogui rūpi gerokai plačiau. Ypatingai kalbant apie regionus. O regionuose, tiesą pasakius, Laisvės partijos idėjos nėra labai reikšmingos ir populiarios“, – Eltai antradienį Seime teigė S. Skvernelis.

Jis taip pat svarsto, kad sprendimą keisti atstovaujamą politinę jėgą parlamentarė S. Lengvinienė galėjo priimti ir dėl įtampų valdančiojoje koalicijoje bei patiriamo spaudimo balsuoti už nepriimtinus projektus.

„Manau, kad spaudimas prisidėjo. (...) Matyt, toks pasirinkimas, kad nereikėtų balsuoti prieš savo valią“, – sakė jis.

Lengvinienė: Civilinės sąjungos klausimui dar reikia laiko


Pati S. Lengvinienė žurnalistams antradienį Seime sakė, kad sprendimas brendo jau ilgai.

„Jau po Savivaldos rinkimų aš mąsčiau apie tą žingsnį, kadangi esu vienmandatėje išrinkta, tai klausau savo rinkėjų. Jie per Savivaldos rinkimus aiškiai parodė, kad nepalaiko mano pasirinkimo ir tiesiog paskatino mane pasirinkti kitą frakciją, kuri atliepia regionų žmonių lūkesčius“, – komentavo Seimo narė.

Jos teigimu, įtampų Laisvės frakcijoje nėra.

„Jie jauni, aktyvūs, protingi žmonės. Manau, tikrai turintys ateitį, mes labai puikiai pasišnekėjome“, – sakė S. Lengvinienė.

Tai – jau trečia politikės partija. Anksčiau ji priklausė Liberalų sąjūdžiui.

„Šiaip širdyje esu liberalė, labai daug metų buvau Liberalų sąjūdžio narė, tai tikrai artima ta partija man, bet galbūt čia daugiau personalijų klausimas“, – kalbėjo parlamentarė, patikslinusi, kad turėjo nesutarimų su liberalais Elektrėnuose.

Teigia, kad dėl civilinės sąjungos trūksta diskusijų

S. Lengvinienė taip pat sakė, kad, jos vertinimu, Civilinės sąjungos projektui priimti trūksta diskusijų.

„Manau, šitas klausimas nėra iki galo išdiskutuotas visuomenėje. Aš du metus bandžiau kalbėtis su savo rinkėjais – labai sunkiai sekėsi. Man atrodo, tam klausimui dar reikia laiko“, – tvirtino politikė.

Visgi ji neatsakė, ar palaikys Civilinės sąjungos projektą Seime.

„Žiūrėsim“, – kalbėjo S. Lengvinienė.

„Tiesiog sieksiu, kad jų (diskusijų) būtų kuo daugiau“, – pridūrė ji, taip pat patikinusi, kad demokratus pasirinko dėl dėmesio regionams.

Mitalas: sprendimo nesureikšminu


Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas sakė, kad ši žinia yra susijusi su rinkimais.

„Ji taip skaičiuoja, kad Kaišiadorių-Elektrėnų vienmandatėje taip bus geriau. Sakė frakcijoje, kad čia yra jos kaltė toks sprendimas. Linkime jai sėkmės, bet sprendimo nesureikšminu“, – komentavo politikas.

Jo teigimu, Laisvės partijai svarbiais klausimais visuomet koalicijoje buvo „svyruojančių“ balsų.

„Ar taip, ar taip buvo 20 sūnų ir dukrų paklydėlių. Tai man atrodo, kad vienas balsas kažkaip esmingai situacijos nekeičia, bet, aišku, kad prieš biudžeto tvirtinimą išsineša papildomas pipiriukas į šį klausimą“, – pridūrė V. Mitalas.

Čmilytė-Nielsen: tai yra įtampų partijoje atspindys


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad „laisvietės“ Silvos Lengvinienės perėjimas į opozicinę Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakciją yra įtampų Laisvės frakcijoje išdava.

„Manau, kad tai yra ženklas, kad pastarieji „laisviečių“ veiksmai buvo įtampų jų partijoje atspindys. Apie tai esu kalbėjusi ir tai dabar realizuojasi“, – žurnalistams Seime antradienį teigė parlamento vadovė.

Landsbergis nesureikšmina S. Lengvinienės žingsnio: Seimo gyvenimas dar nėra pasiekęs Lietuvai nematytos teritorijos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Gabrielius Landsbergis nesureikšmina „laisvietės“ Silvos Lengvinienės perėjimo į opozicinę Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakciją. Visgi jis atkreipia dėmesį, kad sutarimo saugumo klausimais prie vieno stalo reikia sėsti ne tik su partneriais, bet ir opozicijos atstovais.

„Seime vykstantis gyvenimas dar nėra pasiekęs kažkokios Lietuvai nematytos teritorijos. Tokių dezertyravimų yra buvę anksčiau, matėme to ir praėjusioje kadencijoje – tiesą sakant, jų buvo net daugiau, negu dabar. Tai rizikingi veiksmai, reikia labai skaičiuoti ir klausimas, ar tai yra laiminti kombinacija. Bet kiekvienas esantis turime mandatą ir tokiems veiksmams“, – žurnalistams antradienį Seime teigė G. Landsbergis.

Jis pažymėjo neabejojantis, kad dėl sumažėjusių koalicijos gretų Seimo daugumai nekils sunkumų rasti sutarimą dėl biudžeto.

„Dėl biudžeto – tikiu, kad jis bus priimtas ir bus rasti sprendimai kaip sutelkti parlamentarus, kad jis būtų priimtas ir už jį būtų nubalsuota. Čia kažkokios didelės rizikos nematyčiau“, – sakė G. Landsbergis.

Visgi, G. Landsbergis atkreipia dėmesį, kad daugiau vienybės reikalinga ne tik koalicijai, bet ir visam Seimui, siekiant priimti sprendimus dėl valstybės saugumo.

„Vienareikšmiškai turime tartis visi. Kokie bus kiti rinkimai – niekas šiandien negali pasakyti. Lūkesčių turime visi ir tai yra suprantama.

Bet kitą Vyriausybę formuosiančios partijos gali būti tos, kurioms sprendimų gali reikėti nebe diskusinių, o neatidėliotinų ir labai labai sunkių“, – teigė G. Landsbergis.

„Noriu tikėti, kad yra pakankamai valstybiškumo ir supratimo, kad tai – ne apie konservatorius, ne apie socialdemokratus, bet apie bendrą sutarimą – ką padaryti, kad mūsų valstybei kilusios egzistencinės grėsmės būtų suvaldytos“, – sakė konservatorių lyderis.

Delfi primena, kad iki S. Lengvinienės pasitraukimo valdančiosios Laisvės partijos frakciją Seime sudarė 11 parlamentarų. Valdančiąją koaliciją po S. Lengvinienės pasitraukimo sudaro 73 parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)