Pjauna brandžius Donelaičio aikštės medžius Klaipėdoje, o žmonės tikina, kad taip naikinama Klaipėdos erdvių.

„Man pasirodė, kad didžioji dalis tų medžių yra sveiki. Ir tuo nėra sunku įsitikinti, priėjus ir pažiūrėjus iš arčiau“, – LNK žinioms sakė Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ valdybos narė Dalia Kiseliūnaitė.

Kai kas svarsto, kad tvarką darantiems gal galvoje yra negerai.

„Visiškas gyventojų, ar visuomenininkų nuomonės nepaisymas. Šito aš niekaip nesuprantu. Ta prasme, miesto galvos tvarkosi taip, kaip jie nori, kaip jiems patinka“, – kalbėjo klaipėdietis Gytis Martas Biržys.

Kai kuriems klaipėdiečiams senosios liepos yra brangus šeimos prisiminimas.

„Mano mama yra gimusi Klaipėdoje ir vaikystės metais žaidė čia. Ta aikštė, be abejo, yra pasikeitusi nuo to laiko“, – kalbėjo klaipėdietis.

Kiti kalba, kad po liepomis yra neeilinių sueigų vieta – jau 50 metų ši aikštė įrengta. Ir kasmet prie ukrainietiškame granite įamžinto Kristijono Donelaičio per jo gimtadienį renkasi miesto šviesuoliai.

Tad sunerimę žmonės net dendrologų klausė, kam liepos trukdo. Kai kurie sakė matė tris kirstinus medžius, bet miesto tvarkytojai leido nupjauti net septynias liepas. Esą, dėl žmonių saugumo.

„Septyni medžiai, liepos buvo blogos būklės, keletas iš jų buvo pasvirę daugiau nei 45 laipsnių kampu. Tai buvo tiesiog pavienis blogų medžių kirtimas, atsižvelgiant į tai, kad būtų saugu. Ir kad dažnai mūsų mieste būnantis vėjai ir vėtros medžius nugriauna“, – LNK žinioms sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Iš viso šioje aikštėje yra apie 60 medžių. Klaipėdiečiai sako, kad ir aikštė, ir želdiniai joje yra saugomi. Nes aikštė į paveldą įrašyta kaip turinti vertingųjų savybių. Bet valdininkai aiškina, kad kirsti liepas nutarė speciali komisija.

„Komisija susideda iš savivaldybės atstovų, visuomenininkų. Komisija buvo pilnos sudėties, priimtas bendras sprendimas, buvo viešinimo procedūros. Taigi, visa procedūrinė eilė buvo atlikta“, – kalbėjo I. Kubilienė.

Eiliniai miestiečiai ir kai kurie politikai dėl medžių sunerimo išsigandę, kad nuo šių liepų bus pradėta aikštės rekonstrukcija. Ir čia, be kita ko, rasis ir kavinė.

„Šitas skveras su visa savo istorine verte, su K. Donelaičio paminklu, jau seniai klaipėdiečiams kelia nerimą, kas čia bus per projektas, kaip jis ketinamas sutvarkyti. Bet viskas vyksta, na, ignoruojami miestiečiai, jų požiūris, pageidavimai, kaip turėtų būti tvarkomos viešosios erdvės“, – savo nuomonę LNK žinioms dėstė Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ valdybos narė D. Kiseliūnaitė.

Klaipėdietis G. M. Biržys pasakojo, jog lankėsi kelių projektų pristatyme. Ir visi jie, pasak pašnekovo, panašūs – be medžių, išklotos trinkelėmis.

„Nieko išsiskiriančio. Manau, kad ir čia toks tikslas yra“, – svarstė jis.
Bet miesto valdžia tikina, kad nežino, kada prasidės aikštės rekonstrukcija.

„2018 metais buvo pateikti tam tikri sprendiniai, vizualizacijos, kaip galėtų atrodyti K. Donelaičio aikštės sutvarkymas. Tačiau jokie sprendimai kol kas nėra priimti. Ir strateginiuose veiklos planuose iki šios dienos nėra K. Donelaičio aikštės sutvarkymas“, – LNK žinioms sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja I. Kubilienė.

Miesto tvarkytojai žada, kad daugiau liepų nebus nupjauta.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: