„Tai atveria sistemines problemas, kad 4 žvaigždžių generolui Lietuva negali pasiūlyti rezidencijos, kurioje jis galėtų priimti kitų kariuomenių vadus, tų kariuomenių, kurios gins Lietuvos teritoriją atėjus dienai X – to nėra“, – LRT televizijai antradienį akcentavo G. Jeglinskas.

„Nebūtinai kalbant apie V. Rupšį, bet kalbant ir apie kitus kariuomenės vadus, kurie ateis ateityje. Kad būtų rezidencija ar valstybės kažkoks paskatinimas, kad būtų vieta, kur būtų priimami garbūs svečiai“, – pridūrė ekspertas.

G. Jeglinskas tai pat pažymėjo, kad nors butpinigių sistema kariuomenėje yra svarbi, ją būtina peržiūrėti.

„Reikia detalių diskusijų, kaip galima šias sumas išmokėti, kaip užtikrinti, kad kariai iš tikrųjų būtų pakankamai skatinami ir būtų motyvuoti tarnauti“, – sakė jis.

ELTA primena, kad antradienį, portalui „15min“ pranešus, jog Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gauna 445 eurų vadinamuosius butpinigius , kilo skandalas.

Publikacijoje teigiama, kad generolas leitenantas butą Vilniuje nuomojasi iš sūnaus Dovydo, kaip nurodoma jo privačių interesų deklaracijoje – nuo 2021 metų liepos. Kariuomenės vado, kaip ir kitų profesinės karo tarnybos karių, deklaracija nėra vieša.

Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Visgi, parlamento gretose pasigirdo raginimų V. Rupšiui trauktis iš pareigų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė nemanantis, kad generolas gali tęsti vadovavimą kariuomenei.

Po viešojoje erdvėje kilusios diskusijos generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad V. Rupšys padarė klaidą, kurią turi ištaisyti ir grįžti prie svarbių gynybos klausimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)