Ji teigė, kad netoli gerai žinomo pramogų centro nukrito sviedinys, o dar vienas sviedinys pataikė į kitą rajoną.

„Tai buvo du tokie įvykiai, o antradienio ryte buvo pažeistos trys vietos. Sviatošinsko rajone buvo du namai užsidegę nuo sviedinių, Podolėje ir Osokurkų rajone.“

D. Makarova taip pat sakė, kad nuo antradienio bus įvesta komendanto valanda, kuri prasidėjo nuo kovo 15 d. aštuonių vakaro ir tęsis iki kovo 17 d. septynių ryto.

„Čia tokia jau labai ilga komendanto valanda, bet žmonės supranta visas šitas sąlygas, su jomis sutinka ir jos yra vykdomos. Jeigu yra komendanto valanda, tai žmonės stengiasi būti namuose arba ten, kur jie yra, ir neišeiti į gatves“, – akcentavo ji.

Taip pat sakė, kad pati visas dienas praleido savo namuose, o iki arčiausios slėptuvės galima nueiti perėjus gatvę.

„Suprantate, jeigu čia kažkas pradės šaudyti arba sproginėti, tai tiesiog fiziškai nespėsiu nubėgti.“

„Kas norėjo, jau išvažiavo“

Paklausta, kaip vertina Lietuvos sprendimą parsivežti 500 žmonių, kurie turi lietuviškų šaknų, sakė, kad sunku pasakyti, kaip bus.

„Reiktų klausti kiekvieno žmogaus asmeniškai, kadangi turiu tą sudarytą grupę ir visi pasilieka. Kas norėjo, jau išvažiavo, bet jeigu prasidės didesni apšaudymai, tai tada kiekvienas žmogus spręs pats. Pavyzdžiui, aš skambinau į Charkovą mūsų bendruomenės pirmininkei, tai džiaugėsi, jeigu taip galima sakyti karo metu, kad buvo mažiau apšaudymų ir buvo galima nueiti į parduotuvę apsipirkti.

Taip pat buvo dalinama humanitarinė pagalba, tačiau sakė, kad pirmadienį ir antradienį vėl padaugėjo apšaudymų. Suprantate, viską galima tik sąlyginai palyginti. Sudėtinga padėtis yra Chersono srityje. Mūsų pirmininkė iš Chersono yra išvykusi, yra mažesniame miestelyje, bet vis tiek bendrauja su Chersone pasilikusiais draugais ir pažįstamais. Ten pradėti taikyti represiniai metodai, kai aktyvistai yra areštuojami, deputatai ir kiti“, – pasakojo ji.

Ukrainos lietuvių bendruomenės pirmininkė priminė, kad jau yra suimta pora merų, o Melitopolio meras buvo išgabentas į vadinamas kvazirespublikas.

Laukia pergalės

Kalbėdama apie padėtį Kijeve, teigė, kad vanduo, šviesa ir ryšys vis dar veikia Ukrainos sostinėje.

„Parduotuvėse maisto yra, bet aišku, galbūt ne toks didelis pasirinkimas, koks buvo iki karo. Bet taip, kad visiškai tuščios lentynos, tai tikrai nėra. Pasirinkimas mažesnis, bet patys produktai yra ir duonos galima nusipirkti. <...>. Kol kas mes esame apsidraudę ir galima nueiti į parduotuvę“, – aiškino D. Makarova.

Paklausta, kodėl ji pasiliko šiame mieste, sakė, kad net neturėjo kitos minties.

„Tik sūnaus ir dukters pasiteiravau, ar jie važiuos. Jie pasakė, kad nevažiuoja. Mes ir nevažiuojame, pasilikome čia ir kažkaip daugelis mūsų yra pasilikę. Tiesiog pasakėme, kad pasilikime čia ir laukime pergalės.“

Bendruomenės pirmininkė teigė, kad vietiniai žmonės vis tiek tiki, kad jų karas yra teisingas ir jie kovoja už savo laisvę.

„Mes kovojame už savo žemę, už savo vaikų ateitį. Kitaip sakant, už mūsų ir jūsų laisvę, bet negalima sakyti, kad visi yra 100 proc. tokie pozityvūs. Kadangi yra žmonių, kurie gali išplėšti parduotuves ir pavogti, tai yra ir tokių atvejų.

Taip pat yra atvejų, kai vyrai ir teisingais, ir neteisingais metodais stengiasi pervažiuoti pasienio ruožą. Bet suprantate, tai yra išimtys, tai yra vienetiniai atvejai. Bet didžioji dalis žmonių, ir pagyvenę, ir jauni, ir vidutinio amžiaus, vis tiek tiki savo kariuomene ir savo pergale.“

Dalia Makarova

Kijevo meras Vitalijus Kličko paskelbė, kad dabar artėja labai svarbios valandos šiam miestui, todėl ir paskelbta tokia ilga komendanto valanda. Tačiau, pasak D. Makarovos, labai sunku pasakyti, kaip iš tikrųjų jaučiasi miesto gyventojai.

„Tiesiog prisitaikai prie tų sąlygų. Kai aš pirmą kartą vaikščiojau parke, vasario 24 d., kai tik prasidėjo karas, tai jis buvo tuščias. Tačiau pirmadienį išėjus pasivaikščioti, kadangi buvo geras oras, nors ir visur dunksėjo, kaukė sirenos, bet jau buvo nemažai žmonių parke. Aišku, ne taip daug kaip taikos metais, bet palyginus su pirmomis karo dienomis, tai vaikščiojo daug žmonių.

Vis tiek žmonės prisitaiko prie tų sąlygų, kurios yra, ir stengiasi gyventi normalų gyvenimą. Kitu atveju yra labai sunku neprisitaikius, todėl žmogus prisitaiko ir stengiasi gyventi normalų savo gyvenimą.“

Čia galite peržiūrėti visą LNK video apie tai:

Įpusėjo 21-oji karo diena

„Delfi“ primena, kad prasidėjo jau 21-oji karo Ukrainoje diena. Naktį iš antradienio į trečiadienį Vinicoje ir Charkove aidėjo sprogimai, vidurnaktį Rusijos karo laivai raketomis ir artilerija apšaudė Ukrainos jūros pakrantę netoli Tuzlos, į pietus nuo Odesos.

Kyjevą ankstų trečiadienį sukrėtė keli sprogimai, pranešė mieste esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai, o gelbėjimo tarnybos informavo apie du nukentėjusius daugiabučius ir du sužeistuosius.

Ukrainos sostinėje vėlai antradienį įsigaliojo iki ketvirtadienio ryto truksianti komendanto valanda dėl to, ką jos meras pavadino „sudėtingu ir pavojingu momentu“. Mažiausiai trys garsūs sprogimai nugriaudėjo išaušus vakarinėje Kyjevo dalyje, o į dangų kilo tiršti dūmų kamuoliai.