Praėjusį šeštadienį Ariogalos seniūnijos ribose esančiame Stenionių miške medžiotojai aptiko 6 nugaišusius šernus. Netrukus to paties būrelio medžiotojai dar du negyvus šernus rado Rušiškių miške, kuris yra už kelių dešimčių kilometrų nuo Stenionių miško ir priklauso Girkalnio seniūnijai.

Ištyrus organų mėginius laboratorijoje, praėjusį trečiadienį oficialiai konstatuota, kad kiaulių maras prasibrovė į dar vieną Lietuvos rajoną.

Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos Raseinių skyriaus vadovas Henrikas Medveckas sakė, kad specialistams tai nebuvo pribloškianti žinia.

„Prieš kurį laiką keli maro pakirsti šernai buvo rasti Jurbarko rajono teritorijoje, esančioje tik už 330 metrų nuo Raseinių rajono ribos. Buvo tik dienų klausimas, kada maras pasieks mūsų rajoną“, – sakė specialistas.

Jis pabrėžė, kad Raseinių rajone esančiuose kiaulių ūkiuose maro atvejų nenustatyta. Imamasi priemonių, kad užkratas nepasiektų fermų ir smulkių pavienių ūkių.

„Teritorijos, kur buvo aptikti nugaišę gyvūnai, dezinfekuotos. Mūsų prašymu medžiotojai papildomai apžiūrėjo jiems priskirtus plotus. Tačiau daugiau kritusių gyvūnų nerado. Rizikos zonoje uždrausta aktyvi medžioklė, kad šernai nebūtų išvaikyti į kitas teritorijas“, – sakė H. Medveckas.

Jis pabrėžė, kad labai atsakingai privalo elgtis smukūs kiaulių augintojai.

„Kiaulininkystės ūkiai imasi visų įmanomų saugos priemonių, nes žino: jei bus aptiktas bent vienas maru užsikrėtęs gyvulys, teks sunaikinti visą ūkių. Daugiausiai bėdų sukelia smulkūs augintojai, kurie kartais linkę atmestinai vertinti būtinas apsaugos priemones – pavyzdžiui, be reikalo nevaikščioti į mišką, iš kur galima prasinešti užkratą, neleisti į tvartą svetimų žmonių. Smulkiuosius augintojus nuolat raginame registruoti savo kiaules. Tai būtina norint deramai kontroliuoti situaciją“, – sakė H. Medveckas.

Specialistas atkreipė dėmesį, kad kiaulių maras nekelia grėsmės žmonių sveikatai ir gyvybei – žmonės ta liga negali užsikrėsti ir ja neserga. Liga nepavojinga karvėms, šunims, katėms, naminiams paukščiams.

Vadinamasis afrikinis kiaulių maras į Lietuvą prasismelkė iš Baltarusijos teritorijos ir nepaliaudamas plečia savo ribas. Pasak H. Medvecko, vienintelis būdas pristabdyti ligos plitimą – šernų naikinimas.

Iki gruodžio 15 dienos už nušautą ne jaunesnį kaip 24 mėnesių šerną medžiotojų būreliui mokama 300 eurų premija. Tačiau dauguma medžiotojų linkę išsaugoti didesnį šernų kiekį, nes nenori prarasti medžioklės teikiamų malonumų.