Apie tai Eltai ketviradienio vakarą patvirtino Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC).

Kaip pranešė Lietuvos kariuomenė, tarp 42 keleivių yra vienas kūdikis bei 7 vaikai.

Iš Antalijos ketvirtadienį 17.30 val. išskridęs Lietuvos kariuomenės orlaivis 19.10 val. leidosi Izraelyje, Tel Avivo mieste. Ben Guriono oro uostą su evakuojamais Lietuvos piliečiais orlaivis paliko apie 21:00 val. Orlaivis leisis Turkijos Antalijos oro uoste.

Tai jau antrasis karinio lėktuvo „Spartan“ reisas iš Izraelio. 29 asmenis orlaivis evakavo trečiadieio vakarą.

Dalis pirmuoju „Spartan“ reisu iš Izraelio išskridusių žmonių jau Lietuvoje, kiti dar laukia skrydžių.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Lietuvos institucijos ėmėsi sprendimų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Trečiadienio popietę Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Tel Avivo, kuriuo buvo pargabentas 141 Izraelyje įstrigęs Lietuvos pilietis.

NKVC teigimu, lėktuvas „Spartan“ regione bus laikomas budėjimo režimu ir bazuosis Turkijoje, Antalijoje.

Vienu reisu „Spartan“ gali išgabenti 38 asmenis.

Tarp išskridusiųjų iš Izraelio – ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių piliečiai

Spalio 12 dienos vakarą Lietuvos diplomatai iš Tel Avivo į Turkiją išlydėjo dar vieną grupę Lietuvos, o taip pat Izraelio, Latvijos ir Prancūzijos piliečių, tarp jų – 8 vaikai. Su 42 piliečiais iš Izraelio skrenda ir vienas šuo.

Karinių pajėgų orlaivis pakilo apie 21:00 val. Orlaivis leisis Turkijos Antalijos oro uoste.

Ten Lietuvos bei kitus piliečius pasitiks Lietuvos ambasados Turkijoje komanda.

Lietuvos Respublikos ambasada Turkijoje nuolat renka informaciją apie visus įmanomus skrydžius iš Antalijos, poilsio viešbučiuose galimybes.

Tiesa, atkreipiame dėmesį, kad yra labai daug norinčių išskristi ne tik iš Izraelio, bet ir Turkijos oro uostų, skrydžiai greitai užsipildo, o jų laikai keičiami dėl saugumo ir kitų nuo Lietuvos nepriklausančių aplinkybių. Lietuvos diplomatai daro viską, kad Lietuvos keliautojai gautų visą aktualią informaciją ir kuo greičiau saugiai grįžtų namo.

Dalis pirmuoju „Spartano“ reisu iš Izraelio išskridusių žmonių jau saugiai grįžo namo.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, ministerijos pranešimus, esant krizinei situacijai užsienio šalyje: iOS, Android.