„Pareigūnams kartu su priešgaisrinės apsaugos darbuotojai patektus į butą, vyras nukreipė ginklą į pareigūnus, tai pareigūnams teko atsitraukti. Derybų metu pavyko įkalbėti asmenį nuleisti ginklą, pasiduoti“, – pasakojo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Vyras buvo sulaikytas ir nuvežtas į psichiatrijos ligoninę.

„Teoriškai nė vienas žmogus, kuris turi psichinių sutrikimų, neturėtų turėti leidimo ginklui. Vėlgi, po tokių atvejų, koks buvo vakar, policija turi teisę inicijuoti ginklo paėmimą iš tokio asmens ir jo siuntimą pas psichiatrą pasitikrinti sveikatą“, – teigė R. Matonis.

Psichiatrai konstatuoja, kad žmogaus psichika laikui bėgant gali keistis.

Martynas Marcinkevičius

„Ypač, jeigu mes kalbame apie 86 metų žmogų, natūralu, kad, kai jis išsiiminėjo leidimą ginklui, pas jį viskas buvo labai gerai. Tačiau vis dėlto natūralu, kad tokiame garbiame amžiuje gali atsirasti vienokie ar kitokie, nebūtinai gilūs, psichoziniai sutrikimai“, – „LNK Žinioms“ komentavo Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius.

Policija primena, kad kas penkerius metus, žmonėms prasitęsiant leidimus ginklams, juos turi įvertinti ir psichiatrai. Tačiau pažymos neišduodamos vos vienetams.

Policijos departamento atstovas leido suprasti, kad ši statistika keista ir neatitinka realios situacijos.

„Kasmet apie 20 tūkst. asmenų prasitęsia leidimus ginklams, tai, pagal tikimybių teoriją, tai negali būti vienetiniai atvejai, nes mes matom tikrai atvejų, kuomet žmonės su nestabilia psichika priešinasi pareigūnams, kelia problemas kitiems šalia gyvenantiems asmenimis ir jie turi leidimus ginklams“, – komentavo R. Matonis.

Ramūnas Matonis

Savo ruožtu psichiatrai sako, kad psichikos ligą nustatyti nėra taip paprasta ir retoriškai klausia, ar turintis psichikos problemų, bet ginklo norintis žmogus, gydytojui prisipažins.

„Reikia suprasti, kad žmonės nori nuslėpti, kada nori gauti ginklą. Vadinasi, jie automatiškai maksimaliai slepia visus sutrikimus, tai yra nepasakoja“, – komentavo M. Marcinkevičius.

Kodėl psichikos problemų turi legalius ginklus, psichiatras vardija ir daugiau priežasčių.

„Mes puikiai žinom, kad nemažai žmonių lankosi įvairiose privačiose klinikose, pas privačius specialistus. Aš labai abejoju, ar visi tikrai teiks visus duomenis“, – pažymėjo Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centro direktorius.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas – nustebęs.

„Reikėtų pasigilinti. Bet čia jau kaltinimai tokie sukčiavimu ir apgavystėmis, tai reikėtų tikrai į tai atkreipti dėmesį. Iki mūsų tokia informacija nebuvo atėjusi, kad kažkaip už pinigus yra padaromi leidimai“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministro patarėjas Edgaras Diržius.

Tai ką daryti?

„Tikrintojo prie kiekvieno dirbančio psichiatro nepastatysime. Kiekvienas psichiatras dirba pagal savo normą ir atsakomybę, jis atsakingas už savo priimamus sprendimus“, – dėstė patarėjas.

Politikai iš opozicijos mato problemą dėl valdančiųjų užmojų apginkluoti rezervistus. Esą kuo labiau ginkluota visuomenė, tuo panašių tragedijų būna daugiau.

Saulius Skvernelis

„Išties tai yra didžiulė rizika ir pavojus. Ir tas pavojus labai aiškiai yra iliustruotas ir jūsų kolegų padarytame reportaže apie buvusį Lietuvos kariuomenės šauktinį, kuris rusiškai žada paimti kalašnikovą ir iššaudyti visą Seimą. Tai jam kalašnikovo nereikės paimti, nes mano kolegos jam nori duoti vakarietišką automatą“, – kalbėjo buvęs premjeras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Leidimus ginklams Lietuvoje turi apie 90 tūkst. asmenų.

Visą „LNK Žinių“ reportažą žiūrėkite čia: