Istorinis momentas Kaune – Laisvės alėjoje antradienį buvo pradėtos kirsti liepos, čia augusios beveik 200 metų. Šiemet jų bus nukirsta per 20.

Kauniečiai, matydami pjaunamus medžius teigė, jog jų širdis verkia, svarstė, jog tai iš esmės pakeis Laisvės alėjos veidą.

„Mes užaugome kartu su tomis liepomis“, – LNK žinioms sakė vienas kaunietis.

Kita moteris pasakojo, jog šie medžiai jai primena jos vaikystę.

„Bet naujas pasodins. Ir pamatysite, kad gražiau bus“, – kalbėjo moteris.

Savivaldybė sako, kad medžius reikia kirsti nes jie yra pavojingi ir sergantys.

„Yra ir užbetonuotų dar tarybiniais laikais, netinkamai prižiūrėtų drevių, kurios vėliau tą puvinį tik gilino. Taigi, pagrinde (liepos, aut. p.) yra pažeistos puvinio“, – teigė Kauno savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Tačiau savivaldybėje nedirbantys arboristai sako, kad liepas dar buvo galima išgelbėti.

„Reikėjo laiku pradėti rūpintis, o ne tada, kai jas reikia nukirsti. Ir tuos džiūstančius medžius didžiąją dalimi galima daug jų gelbėti, atstatyti. Turime Vakarų Europoje labai gražių pavyzdžių“, – LNK žinioms sakė Lietuvos arboristų asociacijos arboristas Tautvydas Mulevičius.

Savivaldybė skuba raminti, kad vietoje nukirstų medžių atsiras nauji.

„Didelės, beveik 50–60 centimetrų apimties, su labai dideliais gumulais, specialiai augintos. Tikimės, kad tinkamai jas pasisodinę ir prižiūrėdami turėsime tikrai gerą estetinį vaizdą“, – sakė Kauno savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vedėja R. Savickienė.

Vieno medžio, kuris specialiai augintas apie 30 metų kaina – per 2,5 tūkst. eurų. Tad atsodinti 24 liepas Kaunui šiemet kainuos per 60 tūkst. eurų.

„Lietuvoje tokių medžių nėra, vežame iš Vokietijos, gavome tik ten. Su pasodinimu, su duobių paruošimu ir visu kitu, kainuos apie 2,5 tūkst. eurų“, – kalbėjo Kauno savivaldybės aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Specialistai pripažįsta, kad be puvinių, medžių erkių ir aplinkos taršos medžių mirtį labiausiai galėjo nulemti Laisvės alėjos rekonstrukcija.

Lietuvos arboristų asociacijos arboristas T. Mulevičius teigė, jog alėjos rekonstrukcijos metu liepos nebuvo tinkamai prižiūrimos.

„Apskritai tokiuose darbuose nedalyvauja kvalifikuoti žmonės, kurie viską turėtų sužiūrėti“, – kalbėjo ekspertas.

Pasak jo, dar kirtimo nuosprendžio belaukiantiems medžiams priežiūros, esą, yra per mažai.

„Dabar likusiems ir išgyvenusiems medžiams priežiūros galėtų būti ir daugiau. Visi mes matome, kas yra medžių viršuje, bet niekas nepagalvoja, kad yra ir šakų genėjimo praktika atliekama. Kad tai galima vykdyti ir galima jas prižiūrėti“, – tikino arboristas T. Mulevičius.

Dar prieš rekonstrukciją buvo skaičiuota, kad kirsti reikėtų 109 pavojingas liepas. Savivaldybė medžių kirs mažiau, nes į bet kokį medžių pjovimą Kauno gyventojai reaguoja itin jautriai. Tačiau yra panašu, kad visų liepų likimas gali būti toks pat.

„Labai atsakingai vertinsime kartu su mokslininkais, dendrologais, arboristais, kiek ta liepa gali gyventi“, – kalbėjo savivaldybės atstovė.

Laisvės alėjoje auga per 500 liepų, pasak savivaldybės pirmieji jų lajas apnikę kenkėjai aptikti prieš 24 metus.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: