5 metų berniukas Kauno medikams buvo atvežtas apie 1 valandą nakties.

„Naktį Jonavoje gavome duomenų, kad iš vieno daugiabučio namo galimai per balkoną iškrito asmuo. Jonavos rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo, kurio metu galimai nukentėjo mažametis asmuo“, – LNK žinioms sakė prokuroras Tomas Šiulys.

Šis incidentas įvyko viename iš Jonavos daugiabučių. 5 metų berniukas krito iš balkono ketvirtame aukšte. Greitąją pagalbą iškvietė kaimynai po vidurnakčio išgirdę mažylio aimanas, vaikas gulėjo ant žemės prie namo. Skelbiama, kad vaikas sužalotas sunkiai, į klinikas nuvežtas jau be sąmonės.

„Gyventojai išgirdo garsą įtartiną ir įtarė, kad yra iškritęs žmogus. Apie tai jie ir pranešė policijos pareigūnams“, – kalbėjo prokuroras T. Šiulys.

Vaikas ne tik naktį nemiegojo, bet pirminiais duomenimis, per įvykį tėvų namuose nebuvo.

Skelbiama, kad motina policijai teisino, jog buvo išvykusi į degalinę dėl skubių reikalų.

„Pradėjus tyrimą su vaiko mama buvo bendrauta, buvo patikrintas jos blaivumas, nustatyta, kad ji buvo blaivi. Įvykio vietoje tėčio nebuvo“, – sakė prokuroras T. Šiulys.

Kauno klinikų atstovė Ieva Jankauskienė ketvirtadienį sakė, kad vaikas vis dar gydomas, bet jo gyvybei pavojus negresia.

Šiai šeimai jau anksčiau buvo inicijuota pagalba, bet pastaruosius metus pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų, ar žinių apie neprižiūrimą vaiką negauta.

„Prieš pusantrų metų esame gavę vieną pranešimą dėl galimų vaiko teisių pažeidimų. Juos įvertinimo, inicijavome pagalbą. Ir paskutiniu metu nebuvo gauta jokios informacijos apie šią šeimą, apie tai, kad vaikas paliekamas vienas, ar apie tai, kad galbūt vaikas paliekamas neprižiūrimas, negirdėjome nei iš ugdymo įstaigos, nei gydytojų, nei kaimynų“, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Pirmosios pagalbos festivalis

Kitas vaikas jaunesnis, gimęs 2020 metais. Jis trečiadienio vakarą buvo atvežtas jau sostinės medikams. Vaikas iš Trakų rajono, Lentvario. Mažylis krito per langą iš buto antrame aukšte.

„Stebina, kad tai yra žiema. Gal koks kambario pravėdinimas buvo“, – apie įvykio aplinkybes svarstė Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė.

Neoficialiais duomenimis, vaikas iškrito per langą gaudydamas katiną, krito ant ledo, patyrė galvos traumą.

Dar vienas vaikas į Vilniaus medikų rankas pateko po vidurnakčio. Policijos duomenimis, kūdikis vonioje galėjo išslysti tėvui iš rankų. Abu vaikai pateko į Santaros klinikas.

„Tėvai yra su abiem vaikučiais ligoninėje“, – sakė L. Baranauskienė.

LNK šaltinių duomenimis, pirmiausia mažamečiai buvo paguldyti į reanimaciją, bet to po to perkelti į kitus skyrius. Abiejų mažamečių būklė stabili.

„Abiem atvejais šeimos iki šiol nebuvo žinomos, nebuvo gauta pranešimų apie tose šeimose pažeistas vaikų teises. <...> Teigti, kad tai buvo nepriežiūros pasekmės neturėtume galimybės“, – LNK žinioms sakė Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja L. Baranauskienė.

Policija sako, kad dėl pastarųjų įvykių renka medžiagą, tikslina aplinkybes. Vaiko teisių gynėjai dar kartą primena tėvams, kaip svarbu saugiai uždaryti langus ir balkonus.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Vaiko teisių gynėjai apie praėjusią parą namuose susižeidusius mažamečius: pagalba anksčiau buvo teikta tik vienai šeimai

Ketvirtadienio naktį į Kauno klinikas pristatyto pro langą iš 4 aukšto Jonavoje iškritusio šešiamečio šeimai anksčiau buvo teikta specialistų pagalba, praneša Valstybinė vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT).

„Šiai šeimai anksčiau jau esame inicijavę pagalbą. Tačiau paskutinius metus pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų ar apie neprižiūrimą vaiką – nebuvo. Tad vaiko teisių gynėjai pirmiausiai sieks išsiaiškinti, kokia pagalba vaiko tėvams padėtų įveikti esamus sunkumus, sustiprinti tėvystės įgūdžius ir ją nedelsiant inicijuosime“, – Eltai perduotame komentare teigia Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Neringa Martišienė.

Ji pažymi, jog apie Jonavoje įvykusią nelaimę informaciją tarnyba gavo iš policijos.

Tuo metu Lentvaryje pro langą tą pačią naktį iškritusio trimečio šeimai vaiko teisių specialistų pagalba anksčiau teikta nebuvo.

„Vaiko teisių gynėjai jau susisiekė su šeima ir pasiūlė jiems pagalbą. Šeimai anksčiau pagalba teikta nebuvo“, – nurodo Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Lina Baranauskienė.
Anksčiau pagalba teikta nebuvo ir Naujoje Vilnioje gyvenančiai šeimai, kurioje šiemet gimęs kūdikis ketvirtadienio naktį išslydo tėvui iš rankų vonioje, sako Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius.

„Vaiko teisių gynėjai susisieks su šeima artimiausiu metu ir pasiūlys pagalbą“, – teigia jis.
Ketvirtadienį į Kauno ir Vilniaus ligonines buvo atvežti 3 namuose nukentėję mažamečiai vaikai. Policijos duomenimis, Jonavoje ir Lentvaryje mažamečiai iškrito pro langą. Naujojoje Vilnioje gyvenančiai šeimai teko kreiptis į tarnybas po to, kai naujagimis tėvui vonioje išslydo iš rankų.

Vaiko teisių gynėjai primena, kad kad siekiant pasiruošti vaiko gimimui, tėvams rekomenduojama išklausyti profesionalius nėščiųjų kursus, kurie naudingi abiem tėvams. Pagausėjus šeimai, suaugusieji turėtų būti dar atidesni, atsakingesni ir net trumpam neprarasti budrumo kasdienėse situacijose.

Jei tėvai jaučia, kad žinių bei praktinių patarimų auginant vaiką dar stinga ar norima stiprinti jau turimus įgūdžius, rekomenduojamos įvairios nemokamos pozityvios tėvystės įgūdžių programos, kurias siūlo savivaldybėje esantys visuomenės sveikatos biurai. Paprastai šios programos būna nemokamos, kai kurios vykdomos nuotoliniu būdu, kas labai patogu tėvams turintiems mažamečių, nurodo VVTAĮT.

Dėl Jonavoje iš ketvirto aukšto iškritusio šešiamečio teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą. Šiuo atveju tyrimas yra pradėtas dėl sunkus sveikatos sutrikdymas dėl neatsargumo.

Prokuratūra pranešė, kad nukentėjęs vaikas yra gydomas Kauno ligoninėje. Pirminiais duomenimis, įvykio metu mažametis rastas be jokių kitų asmenų. Ikiteisminio tyrimo metu bus siekiama nustatyti ir įvertinti visas faktines įvykio aplinkybes, patirtų sužalojimų sunkumą, surinkti kitus reikšmingus duomenis bendraujama su vaiko artimaisiais, kurie nelaimės metu buvo blaivūs.

Tuo metu dėl minėtų ketvirtadienio įvykių Vilniaus apskrityje, kurių metu nukentėjo mažamečiai, ikiteisminiai tyrimai nėra pradėti.

„Sprendimai dėl ikiteisminių tyrimų pradėjimo ar nepradėjimo nėra priimti“, – Eltai sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Loreta Kairienė.