Kaip per porą metų praturtėjo tikrai įspūdinga suma, politikas nedetalizuoja.

Nuo minuso – į turtuolius

2012 m. rudenį, kaip kandidatas į Seimą, K. Masalskas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) deklaravo turto už 60 tūkst. Lt, 40 tūkst. Lt santaupų ir 750 tūkst. Lt gautų ir negrąžintų paskolų.

Taigi prieš kiek daugiau nei porą metų bendras K. Masalsko deklaruotas turtas buvo, paprastai skaičiuojant, 650 tūkst. litų su minuso ženklu. Per tą laiką „darbietis“ įsidarbino Respublikinės Kauno ligoninės direktoriumi valdymui ir praturtėjo 2,39 mln. Lt.

Dabar, kandidatuodamas į Kauno tarybą, K. Masalskas deklaruoja privalomo registruoti turto už 2,4 mln. Lt (695 tūkst. eurų), iki 70 tūkst. Lt (20,27 tūkst. eurų) padidėjusias santaupas ir tą pačią skolą, aptirpusią iki 730 tūkst. Lt (211,42 tūkst. eurų).

Pasipylė milijoniniai sandoriai

Kas pasikeitė per porą metų? Pasirodo, tikrai daug.

K. Masalsko šiems savivaldos rinkimams VRK pateiktoje deklaracijoje nurodomas ne vienas įspūdingas sandoris.

2009 m. – nekilnojamojo turto (NT) pardavimo sandoris už 550 tūkst. Lt, 2012 m. - šimtatūkstantinės paskolos bendrovės „Akseleracija“ bei „Aisteka“. Tais pačiais 2012 metais deklaruotas ir žodinis sandoris su neįvardintu fiziniu asmeniu – 1,07 mln. litų, apibūdintų kaip „rankpinigiai“.

Tiesa, vieno sandorio iš to paties laikotarpio K. Masalsko deklaracijoje trūksta. Kaip rodo atvirų duomenų specialisto Povilo Poderskio sukurta duomenų paieškos sistema freedata.lt, „Darbietis“ pateko tarp tarnautojų, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) deklaravusių didžiausius sandorius.

Į rekordininkų gretas K. Masalskas prasibrovė net su trimis sandoriais. Politikas deklaravo 2008 m. neįvardintam fiziniam asmeniui suteikęs daugiau nei 2,65 mln. litų paskolą. Sandorio pabaigos data – 2012 m. vasara. Dar vienas sandoris-rekordininkas – preliminarioji sutartis su NT plėtros bendrove „Strateginiai sprendimai“ už 2,09 mln. Lt, sudaryta 2009 m. O pats įspūdingiausias K. Masalsko VTEK deklaruotas sandoris įvertintas net 2,865 mln. Lt arba beveik 830 tūkst. eurų. Kita sandorio šalis – neįvardintas fizinis asmuo. O sandorį K. Masalskas apibūdina vienu žodžiu – „susitarimas“. Negana to, deklaracijoje nurodoma, jog „darbietis“ milijonus žarstė be raštiškų įsipareigojimų – teigiama, esą sandoris sudarytas žodine forma.

Politikas detalių neatskleidžia

DELFI klausimus K. Masalskui pateikė raštu. Politikas į detales nesileido, motyvuodamas, jog tai gali pažeisti asmenų, su kuriais sudaryti sandoriai, privatumą.

„Jus dominantys sandoriai yra sudaryti su fiziniais asmenimis, todėl be jų sutikimo būtų neetiška atskleisti jų tapatybes. Be to, tai pažeistų ir sandorių šalių interesus bei teises“, - teigė K. Masalskas.

Apie savo turtų kilmę „darbietis“ taip pat nelinkęs daugžodžiauti. „Deklaracijos buvo pateiktos Valstybinei mokesčių inspekcijai ir buvo priimtos. Tiek mano, tiek Valstybinės mokesčių inspekcijos nuomone, duomenys buvo pateikti teisingai, kadangi deklaracijos užpildytos pagal galiojančius teisės aktus“, - reziumavo per porą metų daugiau nei solidžia suma praturtėjęs politikas.