Tiek pirmadienį, tiek ir antradienį išreikšti užuojautos ir pagerbti velionę Prezidentūros Kolonų salėje rinkosi tiek politikai, tiek ir gyventojai.

Po šv. Mišių laidotuvių procesija atvyko į Kauno Petrašiūnių kapines. Kapinėse dar prieš 16 valandą būriavosi žmonės, norintys atsisveikinti su A. Adamkiene.

Ceremonijos pradžioje dainą velionei skyrė Justinas Jarutis.

Saują žemių ant žmonos karsto subėrė ir V. Adamkus, prezidentas G. Nausėda, jo žmona Diana. V. Adamkus akimirkai stabtelėjo prie kapo, prie kėdės atgal jį palydėjo kunigas Ričardas Doveika.

Po to A. Adamkienės karstas, skambant giesmėms, buvo nuleistas į amžinojo poilsio vietą.


„Štai – žmogus, štai – įvykis ir laikas. Žmogus. Sukurtas ir pradėtas, iš meilės – į gyvenimą“, – prie kapo kalbėjo kunigas Ričardas Doveika.

„Mano siela šlovina Viešpatį, mano dvasia džiaugiasi Dievu, savo gelbėtoju, nes jis pažvelgė į nuolankią savo tarnaitę. Šiuose Marijos ištartuose žodžiuose esame šiandieną kviečiami atrasti ponios Almos tikėjimo ir dėkingumo už gyvenimą Viešpačiui žodžius“, – tęsė jis.

Jis kreipėsi į Valdą Adamkų, sakydamas, kad ši vieta, supylus kapą, tampa nebe skausmo persmelkto atsisveikinimo ir palaidojimo vieta, bet viltimi paženklinto, meile apgaubto ir Dievo išreikšto pažado vieta – kūno iš numirusių prisikėlimo vieta.

„Vilties, ateities ir didžiojo Dievo meilės žmogui paliudijimo vieta“, – kalbėjo jis.

R. Doveikos teigimu, ponia Alma visai tautai išlieka dovana ir pamoka, o visa tauta šiomis dienomis ištaria pačius gražiausius žodžius.

„Ji dovana nuo Dievo mums, tautai. Jums, ekscelencija prezidente, dovana – širdies neatskiriamoji. Ji buvo šalia jūsų, bet nebuvo šešėlis, ji klausėsi jūsų bet niekada neužgožė jūsų, ji ėjo šalia jūsų, bet sugebėjo daugybei Lietuvos žmonių, o ypač – vaikų, tapti rūpestingumo, atjautos ir tikrosios meilės motina “, – pabrėžė jis.

Anot kunigo, A. Adamkienė visiems mums lieka pamoka – jei nori gyventi dėl savęs, turi gyventi dėl kitų.

Vieta pasirinkta seniai

Kauno Petrašiūnų kapinės atgulti amžinojo poilsio buvo pasirinktos jau prieš kurį laiką ir yra senas šeimos sprendimas.

Taip žiniasklaidai sakė prezidento G. Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis. Jis dar teigė, jog tai nėra valstybinės laidotuvės.

„Tai gimtasis prezidento V. Adamkaus miestas. Šiaip visos laidotuvės yra organizuojamos pagal šeimos pageidavimus.

Pats prezidentas V. Adamkus galima sakyti, kad yra pats organizatorius“, – LNK žinioms pirmadienį sakė prezidento G. Nausėdos patarėjas R. Jasiulionis.

Delfi primena, kad pirmadienio vakarą ir antradienio rytą kartu su V. Adamku prie velionės ponios Almos karsto užuojautos žodžius priėmė ir pirmoji šalies pora – prezidentas G. Nausėda su žmona Diana.


Pagerbti ponios Vilniuje Almos rinkosi merai, Seimo nariai, Vyriausybės atstovai, politikai.

Kauno Petrašiūnų kapinės vadinamos išskirtinėmis, jose laidoja tik pritarus miesto savivaldybei. Prestižiškiausia laidojimo vieta – panteonas, kuriame yra meno, kultūros atstovų, miestui nusipelniusių žmonių kapavietės.

Šioje vietoje laidojimai nevyksta jau aštuonerius metus, o kalbos apie tai, kad šią vietą pasirinko Adamkų šeima, ėmė sklisti prieš trejus metus.

Netoliese palaidoti tokie garsūs žmonės, kaip nužudytas kunigas ir poetas Ričardas Mikutavičius, poetai Bernardas Brazdžionis ir Salomėja Nėris, muzikos patriarchas Juozas Naujalis bei daugelis kitų nusipelniusių žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)