Dėl mažo finansavimo protestuoti žada ir statutiniai pareigūnai.

Šiaulių Juventos progimnazijoje, anglų mokytoja dirbanti Vilija Klimavičienė LNK žinioms sakė, kad mokytojams buvo žadėta daug, tačiau dauguma pažadų taip ir liko pažadais. Mokytojai norėtų didesnių atlyginimų, mažiau vaikų klasėse, tačiau valdžia esą jų visai negirdi.

„Jeigu mokytojas turi klasėje 30 vaikų, dar vaikų su specialiais poreikiais, tai jam be galo sunku dirbti, mūsų prašymas, kad vaikučių klasėse mažėtų, tai nėra tik čia ir dabar, ir tik šį pavasarį, ar vasarą atsiradęs reikalavimas, mes to prašome, iš tikrųjų, jau senai“, – kalbėjo anglų kalbos mokytoja V. Klimavičienė.

Jau rugsėjo 15 dieną laukia poros valandų įspėjamasis streikas. Nesusitarus – rugsėjo 29 dieną prasidėtų neterminuotas streikas.

„Jeigu (rugsėjo – red. past.) 29 dieną mes neturime susitarimų, neturime parašų, mes niekur negalime tos streiko datos perkelti, nustumti, 29 diena yra ta riba, kada streikas tikrai prasidės“, –sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Mokslo metų pradžios šventė Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje

Streike, pasak A. Navicko, dalyvautų mažiausiai šeši tūkstančiai mokytojų.

Pavyzdžiui, Šiaulių Juventos progimnazijoje streikuotų daugiau kaip pusė pedagogų.

„Jeigu nesusitarsime, mes kaip ir priversti... Negalime atsitraukti nuo tų tikslų, nes kitu atveju netenka prasmės jokie susitarimai“, – teigė A. Navickas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas susitarti norėtų, tačiau tikina, kad profesinių sąjungų reikalavimai neadekvatūs.

„Jeigu mažėja klasės nuo 30 iki 20, krūvis nuo 24 iki 18, pagal dabartinį reikalavimą daugiau kaip 50 procentų auga atlyginimas, tai finansavimas turėtų didėti trigubai, kartu reikėtų daugiau kaip 100 mokyklų, mokytojų skaičius turėtų išaugt beveik dvigubai“, – šnekėjo G. Jakštas.

Kitos profesinės sąjungos taip pat norėtų didesnių atlyginimų ir mažesnių klasių, tačiau tikina, kad galima rasti kompromisą.

„Jeigu mokinių skaičių sumažintų, vidutiniškai padarytų po 27 vaikus klasėje, ne po 30, ir tai padarytų visose mokyklose, sistemai per metus kainuotų apie 7 mln. eurų, tai tikrai nėra tokie dideli pinigai ir automatiškai pagerintų ir mokytojų darbo sąlygas, mokinių ugdymosi kokybę“, – tikino Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas.

Ne tik mokytojai

Mokytojus palaiko ir statutinių pareigūnų profesinės sąjungos.

„Matosi, kaip su mokytojais elgiasi, su medikais, jei nebus poslinkių, eisime į gatves ar kitokiu būdu protestuosime, nes streikuoti mes kol kas negalime“, – šnekėjo Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo vadovas Saulius Džiautas.

Policijos profesines sąjungas neramina, kad pagal pirminį biudžeto projektą, kitų metų policijos biudžetas numatytas mažesnis nei šių metų. Esą nebeliko papildomo finansavimo dėl vykusio NATO susitikimo.

„Turėtų būti skirta papildomų lėšų naujų pareigybių steigimui, nes policininkų trūkumas tikrai akivaizdus ir badantis akis, taip pat turėtų būti skirtos papildomos lėšos smurto artimoje aplinkoje orderio įgyvendinimui, nes tai reikalauja ir papildomų pareigybių, bet ir daugiau lėšų, kurui, transportui ir panašiai“, – sakė Lietuvos Policijos Profesinės Sąjungos vadovė Roma Katinienė.

Profsąjungų nuogąstavimus policijos departamentas girdi ir su jais sutinka.

„Tikimės, kad jis bus didesnis ir savo poreikį esame pateikę VRM, tiek minimalų, tiek maximalų, tai minimalus poreikis 46 mln. eurų naujų pareigybių steigimui ir laipsniniam darbo užmokesčio kėlimui būtų apie 31 mln“, – šnekėjo Ramūnas Matonis, policijos departamento atstovas.

Tačiau kiek kuri institucija gaus ar negaus pinigų pasakyti dar anksti, kitų metų biudžetas vis dar dėliojamas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Jakštas: ministerija tikisi susitarimo

Švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas LNK eteryje teigė, jog kiekvieną dieną rengiasi susitikimai su mokytojų atstovais, tad vis dar tikimasi susitarimo.

„Po truputį, bet judame kažkiek labiau supratimo vieni kitų. <...> Suprantame, kad tie reikalavimai, kurie yra iškelti, iš karto įgyvendinti jų yra neįmanoma. Tą supranta ir pati profesinė sąjunga“, – pabrėžė jis.

Gintautas Jakštas

Ministras dar kartą kartojo, jog per vienerius metus visų reikalavimų įgyvendinti tikrai yra neįmanoma.

„O kalbant apie klasių dydžius, etatus – tą žiūrėsime, kaip būtų galima išdėlioti laike. O dėl atlyginimų mes nieku nesitraukiame – profesinė sąjunga nori, kad būtų pasiekta 130 procentų. Tą planuojame ir padaryti, dėl to nėra net jokio ginčo“, – aiškino G. Jakštas.

Visą LNK pokalbį su ministru G. Jakštu žiūrėkite čia: