Svarbiausios temos ir sprendimo data

Po susitikimo sakė prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys įvardijo apie ką kalbėjosi L. Kasčiūnas ir šalies vadovas.

„Prezidentas su kandidatu kalbėjosi apie prioritetus krašto apsaugos sistemoje šiuo metu. Ir tuos prioritetus ir darbus, kuriuos būtų galima įgyvendinti likusiu laikotarpiu iki kadencijos pabaigos.

Tas prezidentui tikrai yra labai svarbu. Ir ką akcentavo, visuotinės gynybos principų tolimesnis įgyvendinimas ir su tuo susiję darbai, tiek dėl visuotinio šaukimo, tiek dėl valstybės gynybos plano kitų elementų plano įgyvendinimo, gynybos mobilizacinės gynybos parengimas. <...>

Antrasis dalykas – viskas, kas yra susiję su priimančios šalies parama, pasirengimu priimti Vokietijos brigadą. <...> Taip pat ir mūsų nacionalinio pajėgumo tolimesnė plėtra. <...>

Paskutinis blokas, kuriam buvo skirta dėmesio – seka šiandien priešpiet vykusio susitikimo ir esamų aktualijų, bet ne tik tai – visa antikorupcinė ir skaidrumo užtikrinimo sistema krašto apsaugos sistemoje“, – trečiadienį Prezidentūroje kalbėjo K. Budrys.

Jis teigė, jog prezidentas G. Nausėda kreipsis į tarnybas, kaip numato įstatymas, tam, kad gautų iš jų informaciją pagal Korupcijos prevencijos įstatymą. Kai tik ši informacija prezidentą pasieks, jis ją įvertins ir priims sprendimą, teigė K. Budrys.

G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas dar kartą pakartojo, jog visus formalumus tikimasi sutvarkyti dar šią savaitę ir priimti sprendimą.

Kasčiūnas: pokalbis buvo dalykiškas ir turiningas

Savo ruožtu kandidatas į krašto apsaugos ministrus L. Kasčiūnas teigė, jog pokalbis su prezidentu buvo „dalykiškas ir turiningas“.

Jis taip pat akcentavo, kad kaip ministras didžiausią dėmesį skirtų vokiečių brigados dydžio karinio vieneto įkurdinimui Lietuvoje, Seimui pateiktai šaukimo reformai.

„Patirtis, kurią esu įgijęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pozicijoje – ypač, darbo su opozicinėmis politinėmis jėgomis – manau, šioje vietoje gali būti naudinga“, – aiškino jis, žadėdamas parlamente telkti paramą dėl pokyčių privalomosios karinės tarnybos sistemoje.

Dabartinis NSGK pirmininkas taip pat paminėjo ir kariuomenės divizijos kūrimo svarbą, tačiau pastebėjo, jog tai tiesiogiai priklauso nuo finansavimo krašto apsaugai. Todėl politikas patikino – dėl tvarių šaltinių gynybos asignavimams turėtų būti rastas kompromisas tarp visų politinių partijų.

Įgarsino aiškų pažadą


Seimo NSGK pirmininkas, į krašto apsaugos ministrus siūlomas L. Kasčiūnas po susitikimo teigė, jog pokalbis buvo itin dalykiškas ir turiningas.

Parlamentaras tikino, jog komendantūrų sukūrimas, kurių buvo „prašoma ir maldaujama dvejus metus“, būtų sukurtos per mėnesį, jeigu taptų ministru.

„Aš jums pažadu, jeigu būsiu paskirtas ministru, tai per mėnesį padarysiu šitą darbą“, – akcentavo politikas.

Kartu jis kalbėjo ir apie kitus prioritetus.

„Dronų visa integracija į mūsų ginkluotąsias pajėgas, dronų programos atidarymas gamybai, su visa parama Ukrainai, dronų operatorių rengimas, pilietinio pasipriešinimo kursų paketas, visuotinė gynyba. Tai yra nedaug kainuojantys dalykai. Tiesiog reikia imtis lyderystės ir daryti darbą“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Kasčiūnas: neturėjau jokių žinių apie rokiruotę su Anušausku

Politikas tikina, kad iš anksto nebuvo informuotas apie ministrės pirmininkės pasiūlymą jam ir Arvydui Anušauskui susikeisti pareigomis.

„Neatsimenu, ar mes išvis buvome susitikę, konkretų skambutį gavau šeštadienio rytą, eidamas į Tado Tumo laidotuves“, – apie iš premjerės gautą pasiūlymą žurnalistams Prezidentūroje pasakojo L. Kasčiūnas.

„Buvo abstraktūs pokalbiai, bet apie jokias rokiruotes aš neturėjau jokių žinių“, – teigė L. Kasčiūnas.

Sulaukė klausimų dėl praeities

L. Kasčiūnas neslepia iš prezidento sulaukęs klausimų ir apie nevienareikšmiškai vertinamą savo praeitį.

„Truputėlį pasikalbėjome, be jokios abejonės. Bet, manau, kad atsakiau į visus klausimus“, – sakė kandidatas į ministro postą.

NSGK pirmininkas yra sulaukęs kritikos dėl savo biografijos – praeities Lietuvos nacionaldemokratų partijoje, sprendimų į Lietuvą pakviesti Vokietijos ultradešiniųjų partijos „Alternatyva Vokietijai“ parlamentarus.

L. Kasčiūno biografijai bei pozicijai žmogaus teisių klausimais priekaištų turėjo ir „laisviečiai“, kurių lyderė Aušrinė Armonaitė viešai pranešė, kad partija atsiriboja nuo jo kandidatūros. Visgi politikas nemano, kad jo santykis su ekonomikos ir inovacijų ministre kenktų Vyriausybės darbui.

„Puikiai įsivaizduoju tą darbą. Kas įdomiausia, mes su Aušrines esame padarę daug bendrų darbų, daug teikėme pataisų. (...) Manau, visa Laisvės partija žino, kas aš toks. Aš NSGK pirmininku esu tris su puse metų. Tai visos mano vadinamos priklijuotos etiketės, jas jau galėjai klijuoti 2016, 2020 metais“, – sakė L. Kasčiūnas.

„Man žmogiškai truputėlį keista“, – sakė jis, atkreipdamas dėmesį į Seimo pirmininkės išreikštą palaikymą jo kandidatūrai.

Iškart po šio susitikimo L. Kasčiūnas dalyvavo Delfi laidoje „Delfi interviu“:


Delfi primena, kad penktadienio popietę socialiniuose tinkluose pasirodė žinia apie netikėtą dabartinio ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą. Politikui nei patvirtinant, nei paneigiant tokios informacijos, penktadienio vakarą Vyriausybės spaudos tarnyba patvirtino, kad premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po to A. Anušauskas pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis.

Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. A. Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės.

Šeštadienio rytą daugiau informacijos apie pokyčius Vyriausybėje pateikė ir ministrė pirmininkė. Pasak jos, A. Anušausko atsistatydinimas yra susijęs su lūkesčiu per likusią Vyriausybės kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.