Dažniausiai šie atsitraukimai vyksta chaotiškai, virsta panišku bėgimu.

Karybos ekspertas atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas pastebi, jog pirmieji sprunka karininkai, paskui gelbstisi likimo valiai palikti kariai. Būtent dėl šios priežasties Ukrainoje susiklostė kuriozinė situacija: Rusijos karių paliktos, ukrainiečių perimtos sovietinės karinės technikos kiekiai gerokai viršija Vakarų šalių paramą ginkluote.

Iš Rusijos karių perimti 192 šarvuočiai, Vakarai atsiuntė 40

„Rusiškas lendlizas“ – taip Ukrainoje juokais vadinama parama trofėjine karine technika, kurią „teikia“ Rusijos kariuomenė.

Vienas kvalifikuočiausių šio karo ekspertų, buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pulkininkas Olegas Ždanovas pastebi, jog trofėjinė rusų karinė technika savo kiekiais jau viršija gaunamą Vakarų šalių paramą bei nurodo, dėl kokių priežasčių Rusijos kariai likimo valiai palieka savo tankus, artilerijos sistemas, šarvuotus transporterius bei kitą techniką, net nesistengia jos sugadinti.

„Vadinamasis „rusiškas lendlizas“ Vakarų šalių paramą viršija visose pozicijose. Tik salvinės ugnies sistemų Vakarai mus perdavė 70 vienetų, o mes perėmėme [iš Rusijos kariuomenės – red.] – 44. reikia paminėti, kad šie skaičiai – tik nuo puolimo Charkivo kryptimi pradžios, o sunkiąją ginkluotę iš Vakarų mes pradėjome gauti dar nuo gegužės pradžios“, – Ukrainos naujienų kanalui „Groši“ kalbėjo karybos ekspertas O. Ždanovas.

Olegas Ždanovas

Atsargos karininkas minėjo, jog tankų iš Rusijos karių paimta beveik pusantro karto daugiau nei gauta iš Vakarų. Ukrainos gynėjai perėmė 421 trofėjinį tanką, pagal karinės paramos programą jų gauta 320.

Vakarų šalys Ukrainai perdavė 210 pėstininkų kovos mašinas, o mūšio lauke jų perimta 445. Gavus tik 40 šarvuočių, iš Rusijos kariuomenės pavyko perimti net 192 jų vienetus.

Dominuoja iš sandėlių ištraukta sena, SSRS laikų technika

Karybos ekspertas O. Ždanovas pastebi, kad trofėjinė Rusijos kariuomenės technika papildo Ukrainas kariuomenės ginkluotę, jos panaudojimas nekelia didesnių problemų.

„Tai sovietinė karinė technika, remontas problemų nesukelia. Ji remontuojama atsargines dalis paimant iš stipriai nukentėjusios technikos, kuri atlieka donoro vaidmenį“, – kalbėjo O. Ždanovas.

Ekspertas konstatavo, kad Rusijai kariaujant pagal II Pasaulinio karo koncepciją, nejaučia amunicijos trūkumo trofėjinei technikai. Taip yra todėl, nes Rusijos kariuomenė į frontą gabena didžiulius šaudmenų kiekius, dešimtis ir net šimtus tonų, kuriuos kartu su technika perima Ukrainos kariai.

„Pastaruoju metu perimamos trofėjinės technikos kokybė ėmė ženkliai prastėti. Pasitaiko tankų „T-62“, nemodernizuotų sovietinių „T-80“, „T-72“. Nors kartais būna ir tokių malonių siurprizų, kaip tankas „T-90s“, kuri yra eksportui į Indiją skirta tanko „T-90“ versija“, – pastebėjo O. Ždanovas.

Rusijai iš karinių sandėlių pradėjus traukti ilgus dešimtmečius laikytą ir, panašu, tinkamai neprižiūrėtą karinę techniką, toli gražu ne visa ji pasiekia frontą. Karybos ekspertas pastebi, jog paskubomis užversta technika neretai genda, tada ji tempiama atgal ir remontuojama.

„Tegul jie ir toliau gabena seną karinę techniką, mums bus lengviau juos triuškinti“, – apie pasikeitusias Rusijos karių aprūpinimo tendencijas kalbėjo O. Ždanovas.

Pabėgus karininkams, kariai gelbėja savo gyvybes: technika jiems mažiausiai rūpi

Kalbėdamas apie priežastis, dėl ko atsitraukdami rusų kariai masiškai palieka karinę techniką ir didžiulius šaudmenų kiekius, net nesistengdami jos sunaikinti, atsargos pulkininkas O. Ždanovas įvardino Rusijos kariuomenėje vyraujančią slogią atmosferą, demoralizaciją.

„Pirmiausia pabėga vadai, o kodėl technika turėtų rūpintis be jų likę kariai? Tanku toli nuvažiuosi, gali ir kuras pasibaigti.

Tačiau sunkvežimyje „Ural“ įprastai telpa 35 žmonės, susispaudus ten sulįstų ir 50. „Uralas“ plentu važiuoja gana greitai ir degalų daug nenaudoja. Kelis kanistrus iš tanko nupylė ir išvažiavo.

Jiems tas pats. Karininkams pabėgus nėra kam vadovauti, todėl jie paprasčiausiai bet kokiomis priemonėmis gelbsti savo gyvybes“, – reziumavo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)