Paklaustas, ar visada karas yra be taisyklių, D. Šlekys pabrėžė, kad kare yra taisyklės – rašytos ir ne, kurios galioja šimtmečiais.

„Tai šiuo atveju, labiau Rusijos režimui ir V. Putinui nerūpi, kas vyksta Ukrainoje, kur šaudo jo kariai. Ir civilių šaudymas, žudymas, civilinių objektų naikinimas – ar tai būtų mokyklos, ar ligoninės, elektrinės. Visa tai yra draudžiama pagal karines karo konvencijas. Ir tai yra situacija, kurios bręsta karo nusikaltimų bausmėmis“, – LNK sakė D. Šlekys.

Rusija šių taisyklių nepaiso ne tik Ukrainoje, sakė ekspertas.

„Taip, mes tai matėme Grozne, Alepe. Tik tai, kad tai būdavo kažkur toli, nuo vakarų. Lyg matydavom, bet kartu ir mažiau dėmesio kreipdavome. Bet tai, ką daro Ukrainoje Rusijoje, deja, tai yra jos standartinis formatas, kaip ji elgiasi karuose“, – teigė pašnekovas.

D. Šlekys pabrėžė, jog negalima sakyti, kad Rusijos kariuomenė yra „nevaldoma“.

„Ne, kažkas kontroliuoja procesą, kažkas nurodo, kur nukreipti ugnį. Tai tikrai yra tyčia, sąmoningai pasirinkti taikiniai, į kuriuos nukreipiama ugnis“, – sakė jis.

Karybos ekspertas laidoje „Laba diena, Lietuva“, teigė, jog Rusijos režimui jau yra nusispjauti į taisykles.

„Vien dėl to, kad pradėjo karą, o dar kur, kaip jie elgiasi. Jeigu trumpuoju laikotarpiu, jie tarsi norėtų išgąsdinti likusius civilius žmones, kurie slepiasi Odesoje, Charkive, Kijeve, kad jie turi bėgti, trauktis, nes jų laukia toks pats likimas. Ir jeigu liksite, patys būsite kalti. Bet kaip matome, Ukrainos žmonės verkia, liūdi, bet niekur nenori trauktis, priešinsis“, – kalbėjo D. Šlekys.

Iš vis pasirodančios informacijos iš Ukrainos, kartais gali pasirodyti, kad Rusija specialiai dažniau taikosi į civilinius objektus nei karinius objektus. Karybos ekspertas D. Šlekys su tuo sutiko.

„Tai yra jų metodika nuo Sirijos karo matoma. Jie taip vargina priešą. Įsivaizduokite, kokį daro spaudimą Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kai jam kiekvieną dieną primenama, kad kiekvienas žuvęs civilis yra tarsi dėl jo kaltės. Nes jis nenori eiti į derybas, nesutinka su Maskvos reikalavimais. Tai yra beprotiškai sunkus psichologinis momentas bet kuriam politiniam lyderiui, tuo pačiu ir vakarams, nes mes vis galvojame, ką mes dar galime padaryti“, – LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė D. Šlekys.

Pašnekovas teigė, jog žodžių junginys „Hagos teismas“ V. Putinui „gal ir nieko nesako, bet vakarų rankos ilgos“.

„Tikrai manau, kad dalis jų, o gal ir visi sprendimus priėmusių ir vykdžiusių žmonių, bus Hagos tribunole. Nes įkalčiai yra renkami. Taip, tai užtruks, tai ilgas procesas. Puikiai žinome, kad teisiniai procesai, net ir dėl karo nusikaltimų nėra „čia ir dabar“ padaromi. Bet ilgos rankos, ir niekas to neužmirš“, – kalbėjo D. Šlekys.

Jis dar pridūrė, jog Ukrainos prezidento V. Zelenskio išsakyti teiginiai, kad Ukraina nepamirš šio karo ir jo aukų, yra ir vakarų šalių pozicija.

D. Šlekys laidoje svarstė, kad gal ne apie visas ukrainiečių pasipriešinimo ir pykčio detales žino ir pats V. Putinas.

Kyjive sergantys vaikai ir jų mamos slepiasi ligoninėse

„Visų pirma – klausimas, ką jis žino, kas jam yra pasakoma. Jis tikriausiai nuoširdžiai tikisi, kad jis galės apkaltinti, jo manymu, fašistinį Ukrainos režimą, kad tai jis buvo kaltas, kad nekalti žmonės žuvo. Ir Rusija tada tarsi bandys išpirkti nuodėmes – kažką atstatys ir palengva tada „plaus smegenis“ Ukrainos gyventojams. Tai čia jo tarsi noras, bet aš tai sunkiai įsivaizduoju, kaip tokia didelė masė Ukrainos piliečių užmirštų, atleistų ir pasakytų, kad čia viskas buvo tik dėl prezidento V. Zelenskio“, – teigė karybos ekspertas.

Jis kalbėjo, jog bando suprasti „algoritmą, veikiantį Kremliaus galvoje“, bet jo nuomone, jis yra visiškai šaunantis pro šalį.

D. Šlekys kalbėjo, jog sunkiai įsivaizduoja, kaip kitaip V. Putinas galėtų atsidurti Hagoje, jei ne pati tauta ji nuverstų.

Visą LNK pokalbį su D. Šlekiu žiūrėkite čia: