Esminis tikslas – atkirsti į Krymą vedančius sausumos kelius

Pergalingas Ukrainos karių žygis, pralaužtas frontas ir atkirsti sausumos keliai į aneksuotą Krymą. Tokį optimistinį kontrpuolimo scenarijų piešia Vakarų analitikai bei pastebi, kad Krymo apsiaustis galėtų tapti Kremliaus režimo byrėjimo pradžia. Ši prielaida grindžiama pastebėjimais, jog Vladimiro Putino režimo žlugimo pradžią tikriausiai lems ne milžiniški žuvusių rusų skaičiai, bet esminiai pralaimėjimai mūšio lauke.

„Šiandien mes dar nesame parengę kariuomenės grupės tokiai operacijai, bet, įvertinus mums pažadėtus ir į Ukrainą jau tiekiamus ginklus, galiu pasakyti, jog tai – įvykdoma užduotis“, – komentavo karybos ekspertas Olegas Ždanovas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atsargos pulkininkas O. Ždanovas atkreipė dėmesį, jog tiek Vakarų šalių, tiek Ukrainos ekspertai pagrindiniu kontrpuolimo tikslu vadina Ukrainos karių žygį iki Azovo jūros pakrantės.

„O tai – sausumos koridoriaus į Krymą perkirtimas, manau, šis tikslas ir bus keliamas, kai tik baigsis kariuomenės grupės formavimas“, – svarstė O. Ždanovas.

Ukrainos stepėse sunku ir pulti, ir gintis

Kalbėdamas apie galimas Ukrainos kariuomenės puolimo kryptis, kad galiausiai pasiekus Azovo pakrantę pavyktų atkirsti į Rusijos aneksuotą Krymą vedančius kelius, O. Ždanovas pačiu optimistiškiausiu scenarijumi vadino Mariupolio išvadavimą. Apie tai yra kalbėjęs ir Ukrainos kariuomenės vadas generolas Valerijus Zalužnas.

„Kokius sprendimus priims generalinis štabas – sunku pasakyti. Ten labai specifinė vietovė, vien stepės, labai mažai gyvenviečių, kuriose būtų galima įsitvirtinti.

Viena vertus, gintis gana sudėtinga, o puolant stepėje, visiškai atviroje vietovėje, esi tarsi ant delno. Todėl įvairių variantų [kontrpuolimo planų – red.] gali būti milijonai“, – kalbėjo Ukrainos kariuomenės generalinio štabo atsargos pulkininkas O. Ždanovas.

Puolimas galėtų įvykti pavasario pabaigoje, suformavus naują kariuomenę

Vertindamas išaugsiančius Ukrainos kariuomenės pajėgumus Vakarams tiekiant dar daugiau sunkiosios ginkluotės, karybos ekspertas teigė, kad bus galima suformuoti 5 brigadas, kurių ginkluotėje bus tankų, šarvuotų pėstininkų mašinų. Suformavus tokį galingą šarvuotos technikos kumštį realūs taps ir Mariupolio išlaisvinimo planai.

O. Ždanovas prognozavo, kad Ukrainos kariuomenės puolimas galėtų prasidėti baigiantis pavasariui, apie gegužės mėnesį.

„Viskas priklausys nuo to, kada mus pasieks pažadėta technika ir kokie bus jos kiekiai. Pasigirsta planų, jog tankų tiekimas gali užtrukti ir iki metų. Labai teisingai pastebėjo prezidentas V. Zelenskis, kad rugpjūtį šių tankų mums jau nebereikės. Gintis mes galime tokiais pajėgumais, kokius turime, o puolimui vykdyti reikia pajėgų pastiprinimo“, – karinės pagalbos svarbą apibūdino karybos ekspertas.

Apibendrindamas šiuo metu Ukrainos ginkluotosiose pajėgose vykstančius procesus, atsargos pulkininkas pastebi, jog šalis formuoja naują, rezervinę, kariuomenę. Tai daroma tam, kad ant mūšiuose išvargintų karių pečių nekristų visa planuojamos puolimo operacijos našta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)