LNK pašnekovas D. Antanaitis kalbėjo, jog ne tik sausa žemė, bet ir sužaliavę medžiai, kurie leis geriau užsimaskuoti, bus vienas iš lemiamų veiksnių.

„Nes jeigu mes dabar viešuosiuose šaltiniuose pasižiūrėsime, kaip dronų karai vyksta, kada iš viršaus matai viską, kas darosi ant žemės. Ne tik ukrainiečiai mato rusus, bet ir rusai mato ukrainiečius.

Manau, kad jau po truputį ateina tas laikas. Nes pirma – jau yra gauta technika, kaip žinoma iš viešų šaltinių. Antra – apmokyti kariai. O trečia – tinkamos oro sąlygos, ketvirta – tinkamos gamtos sąlygos artėja.

O kad kontrpuolimas turi būti, tai jis tiesiog privalo būti. Nes tiesiog besiginant niekas karo nelaimėjo. Tai yra laiko klausimas – kada ir kaip tai prasidės“, – kalbėjo atsargos karininkas LNK eteryje.

D. Antanaitis tikino, jog spekuliatyvu diskutuoti, kur Ukrainos kontrpuolimas galėtų įvykti.

„Jeigu žiūrėsime iš karinės pusės, tai puoli ten, kur priešas tavęs nelaukia. Nes būtų labai kvaila pulti ten, kur priešas yra stiprus. Tai tau reikia pulti ten, kur priešas nelaukia ir gali vienu smūgiu suduoti jam ir padaryti aukštesnio lygio žalą.

Mes galime spekuliuoti, kad rusų karinis strateginis tikslas buvo užsitikrinti sau sausumos kelią į Krymą, jie tai padarė. Dabar jiems reikia neleisti ukrainiečiams atgauti to kelio. O ukrainiečiams atvirkščiai – reikia padaryti, kad rusai prarastų strateginį tikslą. Arba dar kitaip – ukrainiečiams reikia išeiti prie Azovo jūros“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo atsargos karininkas D. Antanaitis.

Jis svarstė, jog jei ukrainiečiai kovos vakarietišku būdu, tai „kovos jie nesunkiai, bet išmaniai“.

„Ir tam reikalinga artilerija, toliašaudė artilerija, tankai, kurie galėtų iš toli remti pėstininkus. Kaip ukrainiečiai kovos aš nežinau. Bet pagal Vakarų karybos principus kariai eina jau po to, kai artilerija ir raketos išvalė kelią nuo okupantų“, – pasakojo jis.

Karas Ukrainoje

Amerikos žvalgyba skaičiuoja, kad vien prie Bachmuto per pastaruosius penkis mėnesius žuvo 20 tūkst. rusų.

D. Antanaitis teigė, jog vaizdai iš ukrainiečių pozicijų kare rodo, kad Ukraina po truputį senka: kariauja vis jaunesni, arba vis vyresni žmonės.

„Arba ukrainiečiai padaro kontrpuolimą ir laimi, arba nepadaro ir pralaimi. Būtent rezervas ir rodo, kad Ukraina po truputį senka, net ne truputį – stipriai“, – savo poziciją LNK eteryje dėstė atsargos karininkas D. Antanaitis.

Jis teigė, jog kontrpuolimą galima vadinti sprintu – dedi visas jėgas ir kaip galima greičiau.

„Kad priešas nespėtų atsikvošėti ir jam būtų suduotas maksimaliai stiprus smūgis. Tu nenori ilgai ir nuobodžiau šaudytis – nori greitai užimti tą tikslą ir tiksliai sunaikinti priešą, kad jis negalėtų pasiruošti ir pulti vėl atgal tavęs.

Todėl kontrpuolimas privalės būti labai greitas – žaibiškas ir privalo būti ypatingai stiprus“, – pabrėžė D. Antanaitis.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su D. Antanaičiu žiūrėkite čia: