Skaudus smūgis Rusijai

Jo teigimu, jog praėjusią savaitę ukrainiečių sunaikintas Rusijos laivas yra labiau moralinė pergalė.

„Tai demonstracija to, kad Rusijos karinis laivynas Juodojoje, Azovo jūroje negali apsiginti, kad jis yra pasiekiamas. Tai reiškia, kad visose jūrose ukrainiečiai gali juos pasiekti bepiločiais, antvandeniniais dronais. Neabejoju, kad atsiras ir kitų priemonių“, – tikino E. Papečkys.

Jis dar pridūrė, jog minėtas Rusijos laivas net nespėjo sureaguoti ir pradėti gintis nuo atakos.

„Čia didelis prestižui smūgis. Ir tai, be abejo, kelia nerimą Rusijos visuomenėje, daugiau pasitikėjimo tai suteikia Ukrainos visuomenei“, – įžvalgomis dalijosi E. Papečkys.

Karybos apžvalgininko teigimu, artimiausiu metu šis nuostolis tiesiogiai karo eigai neatsilieps.

„Bet tai yra labai stiprus smūgis Rusijos kariniam laivynui ir moralei“, – pabrėžė pašnekovas.

Kaip sekasi kontrpuolimas?

E. Papečkys taip pat tikino, jog jo nedžiugina ukrainiečių kontrpuolimo situacija.

„Todėl, kad matome užstrigimą tokių smulkių taktinių susirėmimų lygmenyje. Vyksta nuolatinis judėjimas, mūšiai. Bandoma nuolat atsikovoti poziciją po pozicijos. Ir toks sumanymas Ukrainos karinės vadovybės, atrodo, jog nori išsekinti besiginančias rusų pajėgas.

Sutrukdyti atgabenti papildymus ir rezervus, kurių, atrodo, Rusijos pajėgoms šiek tiek trūksta. Na, jau tada pereiti į puolimą. Dar, aišku, anksčiau gerokai apdaužius šaudmenų sandėlius, vadavietes užnugaryje, ką sėkmingai daro ukrainiečiai.

Viskas kaip ir yra gerai, bet tai turėtų laike užtrukti. Matome, kad šis sumanymas nėra toks labai gerai veikiantis, nes Rusijos pajėgos pradėjo puolimus, dar gana nedidelius, bet jie intensyvūs kituose fronto ruožuose, kas vėl ukrainiečiams kelia galvos skausmą ir trukdo jų puolimui pietuose“, – situacijos vertinimą pateikė karybos apžvalgininkas E. Papečkys.

Karas Ukrainoje

Trūkumas jaučiamas

LNK žinių pašnekovas E. Papečkys taip pat teigė, jog karinės ginkluotės prasme ukrainiečiams dar trūksta daug ko.

„Labiausiai trūksta aviacijos ir reikėtų oro gynybos. Šiandien Rusijos aviacija, mes ne visada tą matome, bet jos svarba mūšio lauke yra labai didelė. Lėktuvai ir sraigtasparniai iš oro suduoda tokius smūgius, kurie yra stipresni nei mūsų matomi nuolatinės atakos mažais dronais arba artilerijos ugnis“, – pabrėžė pašnekovas.

Visgi, E. Papečkio teigimu, jėgų trūksta abejoms pusėms.

„Ukrainiečiai dar turi rezervų, bet irgi juos vengia panaudoti. Bet ir teisingai daro, nes šiuo metu juos mesti į mūšį būtų neracionalu. Ukrainiečiai bando išlaikyti tą iniciatyvą, kurią turi ir bando sudaryti progą proveržiui. Jie bando, bet gali būti, kad artimiausiu metu gali būti labai sunku tai padaryti.

Ukrainos kariuomenė yra pirma, kuri mėginama daryti tokio masto puolimą, neturėdama aviacijos pranašumo“, – pabrėžė pašnekovas.

Visą LNK pokalbį su karybos apžvalgininku E. Papečkiu žiūrėkite čia: