„Žinote, yra labai sudėtinga pasakyti, kas yra daugiau, o kas – mažai. Faktas yra vienas, kad situacija yra tikrai pasikeitusi. Ukrainiečiai ir patys puikiai supranta, kad Rusijos okupacinės pajėgos pasiruošė, įsitvirtino ir gynybinėse pozicijose. Ir lengvo pasivaikščiojimo nebus“, – kalbėjo A. Navys.

Jo teigimu, ukrainiečiai nebeturi netikėtumo faktoriaus – Rusijos okupacinės pajėgos yra pasiruošusios.

„Laukia. Susprogdinę Kachovkos užtvanką jie taip pat susiaurino ir fronto ruožą. Vadinasi šansai ukrainiečiams surengti netikėtą ataką sumažėjo. Ir dar vienas dalykas – pagrindinis, kad ukrainiečiai taupo savo jėgas, karius. Be abejo, kad negali sau leisti bombarduoti ar apšaudyti artilerija savo pačių infrastruktūros, miestų, gyvenviečių – kaip tai darė puldami rusai.

Visa tai mes susidedame ir matome pakankamai didelį kompleksą. Kuris, akivaizdu, rodo, kad veržlaus, didelio, greito puolimo, kaip mes matėme išlaisvinant Charkivą, ar Sumų sritį, greičiausiai nematysime“, – LNK vidurdienio žinių eteryje kalbėjo karybos apžvalgininkas A. Navys.

Karas Ukrainoje

LNK pašnekovas A. Navys sakė, kad pažanga yra – ukrainiečiai iš lėto juda į priekį.

„Ir kiek mums yra žinoma, ukrainiečių žmogiškieji nuostoliai yra pakankamai riboti. Kas, matyt, yra vienas svarbiausių veiksnių“, – kalbėjo jis.

A. Navio nuomone, kalbos, jog Ukrainos generalinis štabas buvo priverstas pradėti kontrpuolimą, nors jam dar nebuvo iki galo pasiruošęs, nėra iki galo teisingos.

„Kalbėti apie tai, kad yra kažkokia prievarta, kažkoks neišvengiamumas – nedrįsčiau. Manyčiau, kad viskas yra suplanuota, atsižvelgiant į situaciją, kuri yra ant žemės.

Bet ar trūksta technikos? Be abejo. Reikia ir naikintuvų, ir toliašaudės artilerijos, ir dar daugiau sunkiosios technikos. Bet ukrainiečiai su tuo, ką turi privalo išsiversti. Dėl to mes ir matome tokius atsargius veiksmus, bandymą zonduoti Rusijos okupacinių pajėgų gynybos pozicijas.

Ir čia nieko naujo nepasakysiu – kuo daugiau Vakarai rems Ukrainą, siųs ginkluotės <...>, tuo mes galėsime greičiau galvoti apie okupuotų teritorijų išlaisvinimą“, – LNK vidurdienio žiniose įžvalgomis dalijosi karybos apžvalgininkas A. Navys.

Karas Ukrainoje

Jis teigė, jog ukrainiečiai bet kuriuo atveju stengsis atsiimti kuo daugiau okupuotų teritorijų.

„Matote, čia nėra kažkoks vienas veiksmas. <...> Mes matysime tikrai nemažai atakų, veržimąsi į Rusijos Federacijos teritoriją – Belgorodo sritį, taip keliant nerimą Rusijos generaliniam štabui. Tada smūgius dronais. Taip, kad vieno veiksmo, kuris paimtų ir užbaigtų šį karą mes tikėtis negalime.

Turime suprasti, jog jis dar užtruks. Ir turbūt užtruks ilgiau, nei mes norėtume. Nes negali pastatyti visko ant vienos kortos ir paaukoti viską, ką turi.

Šiuo atveju yra rezervai, galvojama apie tolesnes operacijas. Ir galvojama apie tai, kad toks Krymas yra ypatingai didelis galvos skausmas. Ir jo išlaisvinimas reikalaus ypatingai didelių pastangų“, – tikino A. Navys.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su A. Naviu žiūrėkite čia: