Sekmadienį agresorius surengė masinį raketų ir dronų – savižudžių smūgį Ukrainos oro uoste prie Starokonstantynivo.

Šiame oro uoste dažnai priedangą randa Ukrainos oro pajėgų Su-24 eskadrilė, kuri naudojama smūgiuoti raketomis „Storm Shadow“ ir SCALP. Nepanašu, kad šis smūgis okupantams buvo sėkmingas.

CIT išanalizavo rusų pateikiamas palydovines nuotraukas po atakos. Jų vertinimu, jei šis smūgis ir padarė žalos, tai ji minimali.

Kita naujiena – į tėvynę iš nelaisvės grįžo 22 Ukrainos kariai. „Šlovė didvyriams“, – rašo karo ekspertai.

Luhansko kryptis


Svatovė. Rusų „grandiozinis puolimas“, su tikslu pasiekti Oskilo upę ir „ištraukti“ Ukrainos strateginiame rezerve esančius vienetus nuo Zaporižios krypties, toliau stringa.

Pietiniame flange Ukrainos pajėgos sugebėjo sėkmingai kontratakuoti bei vakariniame Žerebeco upės krante buvusį rusų placdarmą iš esmės perskelti į dvi dalis, o priešakiniai ukrainiečių vienetai (tikėtina, žvalgai) pasiekė pačią upę.

Tiesa, tai nereiškia, kad rusų puolimas čia baigtas. Jie suaktyvino veiksmus šiauriniame flange (Lymano Peršijus), į mūšį mesdami 2-osios gvardijos motošaulių (vadinamosios Tamanės) divizijos vienetus.

Karas Ukrainoje

Tiesa, Ukrainos gynėjai artilerijos pagalba sėkmingai smūgiavo mūšio rikiuotės formavimo vietoje besitelkusiems minėtos divizijos vienetams ir agresoriaus puolimas čia žlugo. Reikia pasakyti, kad Tamanės divizija – tai viena iš „elitinių“ 1-osios tankų armijos divizijų, kurios rusų VRU TV eteryje ruošėsi nužygiuoti bent jau iki Lamanšo.

Akivaizdu, kad dabar Oskilo upė jiems tapo jų Lamanšu. Tačiau mūšis tęsiasi, neabejotinai okupantai bandys pulti dar. Sektoriuje pajėgų tam jie vis dar turi.

Kremina. Agresorius toliau bando likti aktyvus pietiniame flange, tačiau ukrainiečiai apsigina nuo jo atakų.

Donecko kryptis


Bachmutas. Šiaurinis flangas. Nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos vienetai suaktyvino veiksmus prie Berchivkos, pranešama apie jų lokalias atakas mechanizuotais vienetais. Gali būti, kad ruošdamiesi aktyvesniems veiksmams ukrainiečiai čia pradėjo žvalgybą mūšiu.

Pietinis flangas. Ukrainos gynėjai įsitvirtinę ant kalvų, daužo rusus artilerija bei atmušinėja agresoriaus kontratakas. Mūšiai sunkūs. Okupantai riboja ukrainiečių manevro laisvę, tačiau tuo pačiu nuolatinėse kontratakose rusai degina savo gynybinį potencialą.

Panašu, agresoriui pavyko numušti ukrainiečių puolimo tempą. Lengva nebus.

Avdijivka – Marijinka. Tęsiasi okupantų atakos šiauriniame Avdijivkos flange bei prie Marijinkos. Tuo tarpu prie Opytnės Ukrainos vienetai išlaiko atsikovotas pozicijas.

Tiesa, viešų šaltinių duomenimis, pačios gyvenvietės puolimas iš Ukrainos pusės dar neprasidėjo. Tame nieko keisto, tokiam puolimui reikėtų ne tik sukaupti pajėgas ir resursus, bet taip pat tektų vykdyti priešo klaidinimą, kad šis nekoncentruotų gynybos ten, kur numatoma pagrindinė ukrainiečių puolimo kryptis.

Zaporižios kryptis


Orihivas. Agresorius kontratakuoja prie Robotynės ir siekia susigrąžinti seniai paleistą iniciatyvą į savo rankas. Permainingi mūšiai vyksta „niekieno žemėje“, tačiau vertinant bendrai, Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Velyka Novosylka. Tęsiasi susidūrimai prie Urožainės ir Prijutnės. Tuo pačiu ukrainiečiai toliau bando apeiti Novodoneckė ir pasiekti Kremenčiką.

Pietų kryptis


Ukrainos pajėgos smagiai prasinešė per Krymo „butelio kakliuką“ – atakuoti Čongaro ir Heničesko tiltai. Pasirodė vertinimų, kad agresorius turi galimybę aprūpinimą vežti per Armianską, kur Ukrainos pajėgų smūgiai retesni.

Neatmestina, kad tai gali būti ukrainiečių tam tikras sumanymas priversti agresorių pervesti didesnę dalį logistikos per Armianską. Skirtingai nuo Kerčės, Čongaro ir Heničesko, minėtas Armianskas pasiekiamas ne tik „Storm Shadow“, bet ir HIMARS (šiaurinė logistinė šaka, t.y. kelias Čaplinka – Armianskas).

Jei agresorius sumanys viską grūsti per šį logistinį mazgą, tai galime pamatyti tiek kabūm, kad net legendinė Čornobaivka nublanks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)