Dar vienas agresoriaus karo nusikaltimas – okupantai dronais ir/arba raketomis smūgiavo Dniprą. Atakuotos mokymo įstaigos, 13 žmonių sužeisti, tarp jų 5 vaikai.

Ukrainiečiai ėmė naudoti antžeminius dronus – savižudžius. Viename iš sektorių tokiais dronais atakuotas tiltas. Taigi akivaizdu, svarbios gynybinės sistemos dalies, t. y., dronų pajėgumo, galimybės yra labai plačios, o savikaina sąlyginai nedidelė.

Luhansko kryptis

Svatovė. Kontaktinėje linijoje be pakitimų. Tiesa, pasirodė rusų aviacija, ji pabandė remti okupantų operacijas ant žemės, tačiau jiems pasistūmėti nepavyko.

Kremina. Agresoriaus vienetai vėl intensyviai ėmė spausti prie Ternų, tačiau Ukrainos gynėjai sugebėjo apsiginti.

Lysyčanskas. Kautynių aktyvumas vėl nukrito. Tai, kad mūšių dinamika banguoja, gali būti ženklas, jog agresoriaus pajėgumai vykdyti intensyvias puolimo operacijas, senka.

Donecko kryptis

Bachmutas. Agresoriaus pajėgos sugebėjo įsitvirtinti pietvakarinėje Ivanivskės dalyje. Tik šiaurės vakarinė jos dalis yra „niekieno“ teritorija (pirmiausia dėl to, kad ukrainiečiai kontroliuoja šiauriau esančias aukštumas), o visa likusi gyvenvietė yra rusų kontrolėje.

Agresorius pažymi, kad sunku įsitvirtinti Ivanivske, nes:

Vandens lygis pakilo ir žemumoje esančios, su žeme sulygintos gyvenvietės rūsiai yra apsemti;

Desantininkai skundžiasi pėstininkų nesugebėjimu išsilaikyti ir įsitvirtinti jų užimtose pozicijose.

Ekspertai ironizuoja, kad ši psichinė liga „mes (desantininkai, samdiniai, „kadyrovcai“, „reguliarai“ ir etc.) kieti, o visi aplinkiniai (pėstininkai, „reguliarai“, „mobikai“, buriatai ir etc.) nieko nesugeba, todėl mes dar ne Kyjive, Berlyne, Lisabonoje“ buvo nuo pat karo pradžios.

Ukrainos kariai Zaporižios srityje

Dabartinis pokytis kontaktinėje linijoje gali lemti, kad galimas rusų veiksmų eigos variantas yra:

Nuo Ivanivskės bandyti pulti į pietus, su tikslu pasiekti svarbias aukštumas Klišijiivkos – Andrijivkos ruožo užnugaryje;

Atkirsti Ukrainos pajėgas šiame ruože, judėti į vakarus ir šiaurės vakarus kanalo link;

Taip būtų sudarytos sąlygos remti Časiv Jaro puolimą iš pietų ir pietryčių;

Tokią situaciją matėme praėjusių metų pavasarį – rusai buvo pasiekę pietines Časiv Jaro prieigas, tačiau tada nieko gero nuveikti nesugebėjo.

Gegužę prasidėjo ukrainiečių kontratakos ir agresorius buvo nublokštas už Klišijivkos – Andrijivkos ruožo. Tiesa, tada okupantai nekontroliavo Ivanivskės, bet ir dabar rusams iki kanalo pietiniame flange dar labai toli. Laukia sunkūs mūšiai.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Be bandymų prasilaužti per Berdyčius, agresorius atnaujino pastangas pajudėti link Umanskės. Ukrainos pajėgos apsigynė bei vykdo kontratakas.

Centras. Agresoriui pavyko išplėsti savo pozicijas Pervomaiskėje, jie užėmė kaimelį šiaurinėse gyvenvietės prieigose. Taigi, rusų placdarmas Pervomaiskėje plečiasi. Jei taip toliau, okupantai galės nuo čia paremti savo veiksmus tiek link Nevelskės (į pietus), tiek link Jasnobrodivkos – Umanskės (į šiaurės vakarus).

Pietinis flangas. Labai sunkios kautynės Novomckhailivkoje. Rusai spaudžia Ukrainos gynėjus ne tik pačioje gyvenvietėje, tačiau ir jos šiaurinėse bei pietinėse prieigose, tuo apsunkindami gynėjų padėtį.

Zaporižios kryptis

Kovinė rutina Robotynės pleište ir Staromajorskės prieigose tęsiasi. Didelių pakitimų kontaktinėje linijoje nėra.

Pietų kryptis

Tęsiasi lokalūs susidūrimai kairiajame Dnipro upės krante bei salose.