Ekspertai teigia, jog panašu, kad grūdų susitarimas baigtas. Paskutinis krovininis laivas su grūdais Afrikai paliko Odesos uostą.

Karine prasme tai ukrainiečiams atriša rankas smūgiuoti rusų kariniams laivams Juodojoje jūroje bei negalvoti apie pasekmes apšaudant taikinius Kryme.

Teoriškai tai taip pat atriša rankas ir rusams smūgiuoti Ukrainos uostams, pvz., Odesoje, tačiau okupantai niekada ir nebuvo nustoję to daryti. Taigi, praktine prasme iš jų pusės niekas nepasikeis.

Luhansko kryptis

Pirmadienį Ukrainos pajėgos greičiausiai „Storm Shadow“ raketomis atakavo agresoriaus susitelkimo rajoną Luhansko mieste. Įvairių šaltinių duomenimis, ten ilgą laiką veikė rusų pajėgų paskirstymo punktas.

„Dabar jis kuriam laikui bus uždarytas“, – ironizuoja ekspertai.

Svatovė. Sunku pasakyti, ar rusų atakos centriniame ruože (Novoselivskė) išsikvėpė, ar jie tiesiog persigrupuoja, tačiau čia jau antrą dieną mūšių intensyvumas sumenkęs. Tuo tarpu agresorius suaktyvino savo veiksmus šiauriniame flange (Masiutivka).

Tai gali būti netiesioginis įrodymas, kad centriniame sektoriaus ruože rusams operacija nepavyko, tad jie bando spaudimą palaikyti kitoje vietoje. Tačiau kol kas šios įžvalgos nepagrįstos faktais. Tai, kad rusams čia, švelniai tariant, ne viskas sekasi, gerai įrodo faktas, jog 1-osios gvardijos tankų armijos 96-osios žvalgybos brigados vadas neatsargiai pagulėjo saulėje ir šiek tiek nudegė.

Tad šiai brigadai reikės ne tik naujo vado, bet, tikėtina, ir dalies štabo karininkų, kurie „deginosi“ kartu.

Kremina. Okupantai tęsia puolimą Torskės – Nevskės bei Dibrovos ruožuose, jiems pasistūmėti nepavyksta. Fiksuojamas agresoriaus šviežienos atvykimas – greičiausiai įvairaus plauko „mobikai“, „Štorm Z“ kaliniai ir panašus brudas netrukus bus mestas į mūšį.

Lysyčanskas. Rusai vėl pabandė vykdyti atakas prie Veselės, tačiau Ukrainos vienetai tokį „gudrų“ okupantų manevrą yra senokai perkandę. Kituose sektoriaus ruožuose sąlyginė ramybė.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Per pirmadienį ir sekmadienį ukrainiečiai dar šiek tiek pastūmė rusus prie Orihovo Vasylivkos, agresoriui iš rankų vis labiau sprūsta čia esančios kalvos. Kai Ukrainos gynėjai čia tvirtai nutūps, rusams bus daug nemalonumų. Tai suprasdamas agresorius į frontalines atakas meta „legendinius“ desantininkus.

Jiems pavyko susigrąžinti keletą pozicijų, tačiau rusų nuostoliai didžiuliai, atsikovotos pozicijos yra įkalnėje, kas apsunkins jų išlaikymą, ukrainiečiai ir toliau kontroliuoja šalia esančias aukštumas.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose pozicinių kautynių išdavoje Ukrainos vienetams pavyko šiek tiek pasistūmėti į priekį. Okupantų kontratakos baigėsi nesėkmingai.

Pietinis flangas. Panašu, prie Klišijivkos Ukrainos gynėjai vykdo lokalias atakas, tačiau daugiau dėmesio skiria apšaudymams ugnimi (artilerija, minosvaidžiai, prieštankiniai bei šaulių ginklai eina į trasą). Naikinami žemumoje esantys rusų vienetai, o jų logistiniai keliai dengiami netiesiogine ugnimi. Taip pat tęsiasi susidūrimai prie Andrijivkos ir Kurdiumivkos.

Rusai kontratakuoja, tačiau pasiekti norimo rezultato jiems nepavyksta. Nepatvirtintais duomenimis, ukrainiečiai pastūmė agresoriaus vienetus tarp Andrijivkos ir Kurdiumivkos. Panašu čia formuojasi Ukrainos pajėgų placdarmas.

Karas Ukrainoje

Avdijivka – Marijinka. Be pakitimų – rusai bando atakuoti visuose ruožuose, tačiau be didelių nuostolių ir pralaimimų artilerijos dvikovų, niekuo daugiau pasigirti negali.

Vuhledaras. Nepaisant agresoriaus kontratakų ir intensyvaus daužymo artilerija bei aviacija, Ukrainos gynėjai išlaikė užvakar atsikovotas pozicijas Pavlivkos vakariniame flange.

Gali būti, kad tai ekspertų seniai prognozuoto ukrainiečių judesio link Jehorivkos pradžia. Jei jiems pavyktų pasiekti šią gyvenvietę, agresoriaus grupuotė Pavlivkoje būtų užfiksuota (blokuota).

Ekspertai primena, kad praeitą savaitę ukrainiečiai pasistūmėjo ir rytiniame Pavlivkos flange (tarp Mikilskės ir Volodymirivkos).

„Laukiam gerų naujienų“, – rašo jie.

Zaporižios kryptis

Orihivas, Robotynė. Ukrainiečiai tęsia sunkų ir kruviną darbą – bando galutinai nustumti agresorių nuo aukštumos, kuri yra gyvenvietės šiaurės rytuose. Tuo tarpu okupantai bando būti aktyvesni flanguose, čia tęsiasi abipusės atakos.

Velyka Novosylka. Tai, kas šiame sektoriuje vyko pastarosiomis dienomis, puikiai iliustruoja abiejų kovojančių pusių pasiruošimą operacijoms ir jų įgyvendinimą. Ukrainiečiai kaip smauglys slinko prie Staromajorskės, vykdė klaidinimą, seriją lokalių atakų bei susikūrė pranašumą.

Sekmadienį jie jį išvystė užimdami gyvenvietės šiaurines prieigas, o šiaurės vakarinis gyvenvietės pakraštys jau tapo „niekieno žeme“. Tuo tarpu rusai be didesnės logikos puola visur, o radę silpnesnę gynybos vietą bando vystyti sėkmę. Taip nutiko prie Prijutnės. Sekmadienį jie sugebėjo pasistūmėti beveik 900 m.

„O, bet, tačiau, visgi… Ruožas, kuriame nutiko „didi pergalė“ yra išvagotas vandens kliūčių. Prieš jas gerai Ukrainos vienetų prišaudyta vietovė, o už jų – ukrainiečių pozicijos. Kitaip sakant, rusai čiupo sūrį, nesuprasdami, kad tai jiems virs spąstais“, – rašo jie.

Pietų kryptis

Agresorius kelia įvairias Krymo tilto apgadinimo versijas – smūgis dronais, raketomis ar jūriniais dronais. Nuojauta kužda, kad tai tik dalis Ukrainos pajėgų sumanymo.

Tiltas pažeistas rimtai, tai ne tik turės įtakos agresoriaus logistikai Kryme, bet ir stipriai apkraus rusų logistines linijas Zaporižios kryptyje.

Ekspertai primena, kad logistinė linija Melitopolis – Džankojus taip pat yra sutrikdyta. Neišvengiamai ne tik strigs tiekimas, bet ir formuosis aprūpinimo kamščiai.

Anot ekspertų, visa rusų logistinė sistema Zaporižios ir Donecko kryptyse yra pasiekiama Ukrainos artileristams, o ją atidžiai stebi Ukrainos žvalgyba. Atsiradus menkiausiai progai taikiniai yra atakuojami. Sąjungininkų dėka, ukrainiečiai tam turi pakankamai įrankių.

„Taigi, lauksim naujienų“, – teigia jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją