Problemos agresoriaus karinėje vadovybėje tęsiasi. Visai neseniai ekspertai kalbėjo apie smūgį 58-osios armijos štabui Berdianske. Trečiadienio vakarą pasirodė informacija, kad šios armijos vadas gen. mjr. I. Popovas nušalintas nuo pareigų.

Įdomu ne tik tai, kad generolas dėl silpnos EK, artilerinės radarų žvalgybos ir pralaimimų artilerijos dvikovų pripažįsta patiriant didžiulius nuostolius Zaporižios kryptyje.

Dar įdomiau, kad jis kalba apie dėl aukščiau įvardintų problemų kilusį konfliktą su aukštesne vadovybe, t. y., Generaliniu štabu. Buvusio 58-osios armijos vado teigimu, jam pavaldūs divizijų ir pulkų vadai atleidimą įvertino kaip „vadovybės niekšišką smūgį į nugarą pačiu sunkiausiu metu.“

„Ar tik mes negirdėjome kažko panašaus iš pono J. Prigožino lūpų, prieš jo performansą link Maskvos? Pagyvensim – pamatysim“, – rašo jie.

Luhansko kryptis

Svatovė. Mūšiai prie Novoselivskės tęsiasi. Agresorius bando užimti pietinėse gyvenvietės prieigose esančius miškelius bei nedideles kalvas, taip susikuriant sąlygas vėliau pulti gyvenvietę.

Tai logiškas, tačiau rusų vienetams ne itin būdingas taktinis manevras. Jie labiau linkę Ukrainos gynėjų pozicijas užversti šimtais artilerijos šaudmenų ir tada atakuoti į kaktą (frontaliai). Todėl gali būti, kad šiame ruože veikia ne kvailas rusų vienetų vadas.

Kremina. Rusai soc. tinkluose toliau svajoja apie greitą įsiveržimą į Lymaną, tačiau jie ir toliau įstrigę prie Torskėje. Atakuodamas prišaudytą ir labai gerai fortifikuotą Ukrainos pajėgų gynybą, agresorius patiria didelius nuostolius. Savo ruožtu ukrainiečiai kontratakomis okupantams baksnoja į šoną nuo Dibrovos.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Agresorius Rozdolivkos ruože turbūt tikisi atsilaikyti remdamasis patogiomis gynybai pozicijomis Blahodatnė – Soledaras – jakovlivka, todėl čia taupo jėgas ir ginasi.

Tuo tarpu Orihovo Vasylivkoje – Berchivkoje – Jahidnėje rusai bando laikytis įsikibę į aukštumas, todėl trankosi kaip patrakę ir bando nustumti ukrainiečius. Čia verda intensyvūs mūšiai, abi pusės pastoviai vykdo atakas.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose nieko naujo, tęsiasi pozicinės kautynės.

Pietinis flangas. Vis dažniau rusų karo propagandistų pranešimuose prasprūsta Andrijivkos pavadinimas. Ši gyvenvietė yra tarp Klišijivkos ir Kurdiumivkos, svarbiame kelyje Horlivka – Bachmutas.

Ukrainiečiams spaudžiant iš šiaurės ir pietų, šiam okupantų atramos punktui gresia dideli nemalonumai. Ši perspektyva vis aiškesnė, nes Ukrainos vienetai dar šiek tiek pasistūmėjo prie Kurdiumivkos bei išlaiko spaudimą prie Klišijivkos.

Avdijivka – Marijinka. Agresorius toliau bando atakuoti šiauriniame Avdijivkos flange.

Karas Ukrainoje

Nuo Veselės jis perkėlė pagrindines pastangas į šiaurės vakarus link Keramiko, tačiau tai rusams nepadėjo. Tuo pačiu suaktyvėjo ir ukrainiečiai – intensyvios jų kontratakos šiauriniame flange (Krasnohorivka). Tradiciškai įtempta padėtis Marijinkoje, tačiau Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Vuhledaras. Rusai ir toliau atakuoja Novomychailivką ir taip siekia kaustyti ukrainiečių vienetus sektoriuje.

Zaporižios kryptis

Orihivas. Pjatihatkai – Žerbiankai. Tęsiasi pozicinės kautynės, abi pusės kartas nuo karto pereina į kontratakas.

Robotynė. Kaip ir prognozuota, ukrainiečiai ne tik bando apeiti Robotynę iš šiaurės rytų (rusai pripažįsta čia praradę svarbų atramos punktą), bet ir plečia visą placdarmą. Ketvirtadienį oficialiai Ukrainos Generalinis štabas patvirtino, kad jie pasistūmėjo link Kopanių (į vakarus nuo Robotynės) bei pasiekė Novopokrovką, t. y., pajudėjo į rytus keliu Orihivas – Polohai.

Labai sėkmingai dirba Ukrainos pajėgų artileristai, neleisdami kontratakuojantiems rusams kliautis savo artilerine parama. Tai tik patvirtina pačioje apžvalgos pradžioje paminėtus rusų buvusio 58-osios armijos vado žodžius.

Velyka Novosylka. Dominuoja pozicinės kautynės, ukrainiečiai pergrupuoja pajėgas ir ruošiasi ateities operacijoms.

Pietų kryptis

Ukrainos vienetai išlaiko placdarmą kairiajame Dnipro upės krante prie Antonivkos tilto, mūšiai tęsiasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją