Geopolitinis kontekstas

JAV ir Ukrainą toliau purtė nutekintų dokumentų skandalas. Sunku pasakyti, ar tai padarys poveikį Ukrainos pasirengimui vykdyti kontrpuolimą, kadangi didžioji dalis tų dokumentų yra pasenę ir neatskleidžia jokių konkrečių operacinių planų ar potencialių puolimo ašių.

Buvo surastas žmogus, kuris nutekino tuos dokumentus. Gerai tai, kad tai nėra aukšto laipsnio, įtakingas JAV pareigūnas, tačiau klausimas, kaip nacionalinėje gvardijoje tarnaujantis vyr. eilinis galėjo prieiti prie Pentagonui jautrios informacijos.

Taip pat galima daryti prielaidą, kad, įvertinus kaštų ir naudos santykį, tokį žmogų rusams nebuvo gaila sudeginti, pabandant įvaryti pleištą (apribojant bendradarbiavimą) tarp Ukrainos ir JAV, ypač žvalgybinių duomenų apsikeitimo atžvilgiu.

Po keisto (švelniai tariant) E. Macrono vizito į Kiniją, praėjusią savaitę estafetę perėmė Vengrija. Jos užsienio reikalų ministras Maskvoje pasirašė atnaujintą sutartį dėl rusiškų energetinių išteklių tiekimo Vengrijai, o Budapešte lankėsi A. Lukašnekos užsienio reikalų ministras.

Panašu, Vengrija siekia pasinaudoti galimybių langu, kai Kremlius yra sukalbamas, ir pasirašyti sau naudingas sutartis.

Tai – dar vienas signalas agresoriui, kad geopolitiniame fronte ne viskas baigta ir galima pabandyti išvengti kilpos panaudojant turimus svertus, šiuo atveju, energetinius išteklius.

Paskelbta, kad į Maskvą atvyks Kinijos gynybos ministras. Šį susitikimą lydi liūdnokas šleifas po ne itin sėkmingo Xi vizito pas V. Putiną, kinų pareiškimų dėl nepritarimo branduolinio ginklo dislokavimui Baltarusijoje, oficialiai Rusijos okupuotų teritorijų nepripažinimo ir viešų pažadų nepardavinėti ginkluotės agresoriui.

Žinoma, kinai gali gudrauti ir per dideliu optimizmu nereikėtų užsikrėsti. Tačiau neatmestina, kad tai bus protokolinis susitikimas su tikslu pagąsdinti Vakarus, kad neva rusai ir kinai pereina prie praktinio bendradarbiavimo (po prezidentų lygmens, susitinka gynybos ministrų delegacijos) bei taip priversti Vakarus priimti Kinijos siūlymą dėl karo Ukrainoje įšaldymo.

Situacija fronte

Karas Ukrainoje

Luhansko kryptis

Svatovė. Savaitės bėgyje sektoriuje dominavo lokalūs susidūrimai. Agresorius pasigerino taktinę situaciją šiauriniame flange, tačiau mūšio ritmo centriniame ruože ukrainiečiams primesti nepavyko.

Rusai buvo nežymiai pasistūmėję prie Novoselivskės, tačiau savaitės bėgyje Ukrainos gynėjai sukoncentravo ugnį ir surengė keletą kontratakų. Dėl jų rusai buvo priversti grįžti iš kur atėję, o jų bandymai susigrąžinti pozicijas baigėsi nesėkmėmis.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Tikėtina, bandydamas sukelti grėsmę ukrainiečių grupuotės Bilohorivkoje šiauriniam flangui, agresorius savaitės bėgyje savo veiksmus koncentravo miške į pietryčius nuo Kreminos.

Jam pavyko nežymiai pajudėti į priekį, tačiau ukrainiečiai sustabdė okupantų puolimą ir antroje savaitės pusėje stabilizavo padėtį.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Lisičianskas. Pirmoje savaitės pusėje tęsėsi palyginti vangios rusų atakos prie Bilohorivkos.

Ukrainos pajėgų vienetai pabandė tuo pasinaudoti ir pradėjo kontratakas Spirnės — Berestovės ruože. Kita vertus, ukrainiečiai, norėdami nupjauti Zolotarivkos pleištą ar imtis kitų didesnio masto operacijų Lisičiansko sektoriuje, priversti elgtis atsargiai (nepriiminėti skubotų sprendimų) dėl rusų aktyvumo Kreminos sektoriuje.

Savaitės pabaigoje agresorius nusprendė perlaužti situaciją ir perėjo į lokalias kontratakas. Jų pagalba okupantams pavyko pastumti ukrainiečių pozicijas prie Bilohorivkos, tačiau Ukrainos vienetai susigrąžino dalį pozicijų.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Karas Ukrainoje

Donecko kryptis

Bachmutas. Rusų sumanymas apsupti Bachmuto gynėjus įstrigo, ukrainiečių operacijos šiauriniame ir pietiniame flanguose išlygino situaciją.

Okupantams pavyksta po truputį stumtis Bachmuto mieste, tačiau tai agresorius daro patirdamas didžiulius nuostolius. Rusų pajėgos pradėjo savo vienetų pergrupavimą, flangus atiduodant reguliariems vienetams, o „Wagner“ samdinius koncentruojant pačiame mieste. Tokia reorganizacija rusams leidžia išlaikyti iniciatyvą savo rankose.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Avdijivka — Marijinka. Ukrainiečiai ir toliau neleidžia rusams pasistūmėti šiauriniame (Novokalinovė) ir pietvakariniame (Pervomaiskė) Avdiivkos flanguose tokia apimtimi, kad būtų pasiektas operacinis efektas (pvz., ukrainiečiams palikti tik vieną rusų artilerijos apšaudomą tiekimo kelią).

Visgi antroje savaitės pusėje rusai pritraukė rezervus ir suintensyvino puolimą tiek Avdijivkos, tiek Marijinkos ruožuose.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Vuhledaras. Sektoriuje toliau dominuoja pozicinės kautynės. Savaitės antroje pusėje agresorius surengė keletą nesėkmingų atakų, po to situacija vėl aprimo.

Galima tik pakartoti prieš porą savaičių išsakytą vertinimą: nepaisant vis dažniau atsiveriančių galimybių pulti, ukrainiečiai atsargūs. Tikėtina, jie vengia daryti neapgalvotus ir tinkamai nesuplanuotus žingsnius, kad pasileidus į puolimą nesusilpnintų linijos Vuhledaras — Pobeda — Marijinka gynybos

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Ukrainiečiai surengė žvalgybą mūšiu Orohivo ruože, tačiau aktyvesnes manevrinių vienetų operacijas ribojo prastos oro sąlygos.

Dėl to Ukrainos gynėjai prioritetą teikė agresoriaus logistinės sistemos sekinimui. Beveik kasdien jie smūgiavo Melitopoliui, taip pat atakavo taikinius Polohuose, Volnovachoje. Rusai atsakė artilerijos ir aviacijos smūgiais į Ukrainos karinius ir civilinius objektus.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai tęsė smūgius Kryme. Ryškėja jų siekis plėsti taikinių sąrašą.

Prie logistinės arterijos Sevastopolis — Simferopolis — Džankojus — Armianskas nuolatinio apšaudymo intensyvėja smūgiai palei aprūpinimo arteriją Kerčė — Džankojus — Simferopolis.

Pastaroji ir taip yra apribota dėl nesibaigusių Kerčės tilto taisymo darbų. Šią problemą rusai, tikėtina, bandė spręsti logistinius krovinius gabendami jūra ir oru.

Panašu, ukrainiečių smūgiai nutaikyti į šiais keliais atvykusių šaudmenų ir degalų atsargas.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Mūšių dinamika

Praėjusią savaitę agresorius mažiau naudojo dronų — savižudžių, todėl dvigubai sumenko jo dronų nuostoliai (63 ir 27). Rusai rengė pavienius smūgius raketomis, pirmiausia prieš civilinius objektus (Slavianskas).

Gali būti, kad pildosi ekspertų prognozė, kad tokių barbariškų smūgių matysime daugiau.

Kiti agresoriaus nuostoliai išliko sąlyginai žemi. Tai nulėmė rusų nesėkmės Kreminos, Avdijivkos — Marijinkos sektoriuose bei silpstantys mūšiai Bachmuto šiauriniame flange.

Bendri agresoriaus artilerijos nuostoliai išliko panašūs (59 ir 60), tas pats pasakytina ir apie jo MLRS nuostolius (6 ir 5).

Karas Ukrainoje

Gyvosios jėgos netektys lyginant su kovo mėnesio savaitės vidurkiu (5350) užpraeitą ir praėjusią savaitę išliko mažesni, tačiau vis tiek dideli (3600 ir 3920).

Rusų šarvuotos technikos netektys išaugo (56 ir 80). Tikėtina, kad daugiausia jų rusai neteko Avdijivkos — Marijinkos sektoriuje, kur vis dar naudojama puolimo šarvuotomis kolonomis taktika.

Prognozės

Tikėtina, kad keliems masiniams smūgiams pakankamą kiekį raketų sukaupęs agresorius surengs didesnio masto ataką Ukrainos civilinei infrastruktūrai.

Galima daryti prielaidą, kad atėjus pavasariui (nebe tiek aktualus šildymas ir elektra), agresorius gali nebe taip intensyviai smūgiuoti energetinei Ukrainos sistemai. Taigi, rusai gali imti intensyviau atakuoti karinius objektus bei Ukrainos gyvenamuosius rajonus, taip varginant Ukrainos visuomenę.

Neatmestina, kad agresorius išlaikys aukštą puolimo tempą Kreminos sektoriuje. Tai kol kas vienintelė jo galimybė perimti iniciatyvą Lisičiansko sektoriuje ir bandyti stumtis link Lymano ir Siversko.

Karas Ukrainoje

Tikėtina, kad persigrupavę rusai su nauja jėga bandys įžengti ir įsitvirtinti Bohdanivkos — Chromovės ruože, siekdami atkirsti Bachmute vis dar veikiančią Ukrainos pajėgų grupuotę.

Čia gali suveikti Rusijos gynybos ministerijos bei „Wagner“ konkurencija, kai reguliarai norės parodyti, kas yra tikroji jėga ir sieks užverti Bachmuto „katilą“.

Savo ruožtu „Wagner“ samdiniai gali bandyti maksimaliai spausti Bachmuto mieste likusius Ukrainos gynėjus bei užimti likusią miesto dalį, nežiūrint į tai, ar rusų reguliarūs vienetai strigs flanguose ar pasieks sėkmę.

Tikėtina, kad agresorius toliau puls Avdijivkoje įtvirtinto gynybos rajono flangus, tačiau šio mūšio eiga signalizuoja, jog vargu ar jam šiame ruože pavyks pasiekti operacinius tikslus.

Neatmestina, kad ukrainiečių lokalios atakos Zaporižios kryptyje gali kartotis ar net intensyvėti (pvz. pereinant į puolimą Orihivo — Polohų ruože).

Labai tikėtina, kad Ukrainos pajėgos tęs agresoriaus logistinės sistemos trikdymą apšaudant karinius taikinius jo užnugaryje Donecko, Zaporižios bei Pietų kryptyse. Neatmestina, kad Ukraina vėl organizuos smūgius kariniams objektams ir pačioje Rusijos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją