Karo ekspertai atkreipia dėmesį, kad viešojoje erdvėje kartais pasirodo teiginių, kad jei nutiktų „neįmanoma“ ir ukrainiečiai Bachmutą prarastų, anokia tai būtų netektis. Esą tai nedidelis miestukas, nereikšmingas žemės lopinėlis ir panašiai.

„Tokius blėnius gali šnekėti žmonės, nematę akyse Ukrainos žemėlapio ir neturintys žalio supratimo, kaip planuojamos ir vykdomos operacijos“, – teigia ekspertai.

Ką duotų Bachmuto užėmimas

Pasak jų, Bachmutas yra svarbus komunikacinis mazgas, esantis komunikacijų žiedo Debalcevė – Horlivka – Kostiantinivka – Kramatorskas – Slavianskas – Siverskas – Lisičianskas – Alčevskas centre.

Bachmuto kontrolė paverčia rytinę, agresoriaus šiuo metu kontroliuojamą šio žiedo dalį (Lisičianskas – Alčevskas – Debalcevė – Horlivka) užnugariu, kas įgalina sklandesnį agresoriaus pajėgų aprūpinimą, pajėgų rotacijas ir pasirengimą tolimesnėms operacijoms.

Kontroliuodamas Bachmutą agresorius operacijas galėtų vystyti šiomis kryptimis:

• Link Konstiantinivkos, siekiant išeiti į ukrainiečių grupuotės Avdijivkos – Marijinkos sektoriuje užnugarį ir ją sunaikinti.

• Link Slaviansko, siekiant grįžti prie Iziumo ir taip atkirsti rytiniame Oskilo upės krante esančias ukrainiečių pajėgas.

• Link Siversko, siekiant grasinti ukrainiečių grupuotei Lymane ir taip užkirsti kelią ukrainiečių operacijoms Kreminos link.

Ukrainiečiams kontroliuojant Bachmutą galima būtų operacijas vystyti šiomis kryptimis:

• Link Horlivkos, siekiant išeiti į agresoriaus grupuotės Avdijivkos – Marijinkos ruože šiaurinį flangą, grasinti užnugariui.

• Link Debalcevės, siekiant suardyti agresoriaus logistikos sistemą (perkertamas aukščiau minėtas komunikacinis žiedas).

• Link Popasnos, siekiant vystyti puolimą link agresoriaus grupuotės Lisičiansko sektoriuje pietinio flango.

„Visi mes palaikome Ukrainą, tačiau bandymas dirbtinai sumažinti galimų netekčių svarbą žemina čia besikaunančių ir žūvančių ukrainiečių kovą“, – teigia ekspertai.

Agresorius stumiasi į priekį

Komentuodami padėtį Bachmuto sektoriuje ekspertai teigia, kad Soledaro – Krasna Horos ruože agresorius ir toliau stumiasi į priekį.

Nepatvirtintais duomenimis, jam pavyko įsitvirtinti Pidhorodnėje, mūšis vyksta Krasna Horos prieigose.

Padėtis Soledare labai sudėtinga. Miestas blokuotas iš trijų pusių, rusai ugnimi dengia aprūpinimo kelius, apsupimo žiedas po truputį spaudžiasi.

Pasirodė pranešimų, kad priešakiniai rusų vienetai įžengė į Blahodatnę. Ši gyvenvietė yra Bachmutovkos upės krante, ir jei čia rusams pavyktų įsitvirtinti, ukrainiečiams atsitraukti iš Soledaro būtų sudėtinga.

Pranešama apie atsitraukimą

Pasirodė pranešimų, kad dalis ukrainiečių vienetų jau atsitraukia iš Soledaro. Neatmestina, kad ukrainiečiai paliks Soledaro – Krasna Horos ruožą ir užims naujas pozicijas kitoje Bachmutovkos upės pusėje.

Bachmuto prieigose sunkūs mūšiai tęsiasi, ukrainiečiai neleido agresoriui pasistūmėti.

Čia rusų taktiką galima būtų pavadinti „lįsti kur lendasi.“ T.y., atakuoti ir atsiradus progai stumtis į priekį, tačiau kol kas, tikėtina, tai nėra agresoriaus pagrindinis tikslas. Pirmiausia jis galimai siekia blokuoti miestą, o tada jau imtis šturmo.

Kelyje Horlivka – Bachmutas ukrainiečių padėtis taip pat komplikuojasi.

Agresoriui pavyko prasiveržti ruože Andrijivka – Kurdiumivka. Taipu agresorius ne tik pasistūmėjo link Časiv Jaro (t.y. link gynėjų grupuotės tiekimo linijos iš vakarų), bet užėjo Klišijivką ginantiems ukrainiečiams į pietinį flangą, grasina užnugariui.

Tendencijos ne ukrainiečių pusėje

Bendrai situacija nuosekliai blogėja. Tai dar nereiškia, kad Bachmutas neišvengiamai kris, tačiau tendencijos ne ukrainiečių pusėje.

Reikia tikėtis, kad ukrainiečiai dar turi savaitę laiko stabilizuoti padėtį ir išvengti aprūpinimo kelių perkirtimo.

Nesėkmės atveju tai nebūtų katastrofa strategine prasme, tačiau būtų problema operacine prasme, kuri turėtų įtakos ukrainiečių veiksmams Luhansko ir Donecko kryptyse.

Ekspertai nemano, kad pats racionaliausias kelias būtų surinkti ukrainiečiams pažadėtus „Bradley“, „Marderius“ ir visą kitą bei mesti gelbėti Bachmutą, nes net ir rytoj visa tai gavę ukrainiečiai turės išmokti jais naudotis technine (vairuoti, šaudyti, taisyti) bei taktine (veikti padalinyje vykdant užduotis) prasmėmis.

Be to, Ukraina turi rezervų, kuriais gali suvaldyti esamą situaciją. Ukrainos šiaurėje pergrupavimą vykdo keletas brigadų, kurias numatoma siųsti į Bachmuto sektorių. Tarp jų legendinė 93-oji mechanizuota brigada, kuri savo šlovę užsitarnavo kovodama prie Soledaro ankstesniame mūšio etape.

Bachmutas

Jei į Vakarų paramą žiūrėsime kaip į brigados dydžio komplektų pristatymą, tai toks resursas neturėtų būti švaistomas gesinant gaisrus, o turėtų būti išnaudojamas ruošiant savo suplanuotus puolimus.

Ukrainiečiai tokių opcijų turi bent tris: Svatovėje, Kreminoje, Zaporižioje.

Tiesiogine ir perkeltine prasme prie Bachmuto sudeginti taip sunkiai diplomatiniame fronte išsikovotą ginkluotę strategine prasme nebūtų racionalu.

Potencialūs laimėjimai kituose sektoriuose strategine prasme būtų nepalyginamai didesni, nei galimybė savo rankose išlaikyti Bachmutą ir nustumti agresorių keliolika kilometrų nuo miesto.

Pasikeitimai žemėlapyje

Komentuodami situaciją kituose sektoriuose ekspertai rašo, kad „DeepState“ savo žemėlapyje atvaizduoja ukrainiečių pasistūmėjimą „niekieno žemėje“ Peršotrvanevės – Kyslivkos – Novoselivskės ruože Luhansko kryptyje.

„Neatmestina, kad tai tik žemėlapio patikslinimas ir ukrainiečiai šias pozicijas yra užėmę prieš kurį laiką. Tokią prielaidą darome nes iš ukrainietiškų, rusiškų ar nešališkų šaltinių informacijos apie mūšių suintensyvėjimą šiame ruože nepastebėjome“,– teigia jie.

Pirmadienį ekspertai pateikė tris galimus sąlyginės ramybės Ploščankos – Černopopivkos ruože variantus. Panašu, kad pildosi trečias – agresorius prikaupė jėgų ir vėl atakavo, nežymiai pasistūmėjo „niekieno žemėje“ link Makijivosa. Situacijos tai esmingai nekeičia, tačiau visgi tendencija nemaloni.

Ukrainiečiam nežymiai pavyko pasistūmėti prie Dibrovos. Pasirodė duomenų, kad ukrainiečiai jau Kuzminėje. Tokiu atveju rusų grupuotė prie Dibrovos turėtų būti atsitraukus arba sunaikinta.

Rusai pasigerino taktinę situaciją

Lisičiansko kryptyje Ukrainiečiai vis dar išlaiko išsikovotas pozicijas Bilohorivkos šiaurės rytuose, tačiau rusams pavyko nežymiai pasistūmėti prie Zolotarivkos. Tokiu būdu ukrainiečių grupuotės Bilohorivkos pietinis flangas ir užnugaris gali būti pažeidžiamas.

Ukrainiečiai perėjo į kontratakas Donecko krypties Avdijivkos ruože. Šios atakos sėkmingos – pastumtos agresoriaus pozicijos prie Kamjankos bei Troickės link (į pietus nuo Nju Jorko). Tai geras signalas. Jei ukrainiečiai imtųsi aktyvesnių veiksmų ir iš vakarų bei šiaurės imtų judėti link Verchnotoretskės, tai priverstų agresorių reaguoti ir galbūt palengvintų ukrainiečių padėtį kituose sektoriaus ruožuose (Pervomaiskės, Marijinkos) ar prie Bachmuto.

Zaporižios kryptyje nežymiai juda kontaktinė linija. Rusai pasigerino savo taktinę situaciją prie Velyka Novosylivkos. Taip pat rusams pavyko pasistūmėti ir Luhivskės – Dorožniankos ruože. Čia agresoriaus propagandistai apie taktinę sėkmę skelbė prieš savaitę.

Gali būti, kad šis pasikeitimas žemėlapyje yra tik situacijos patikslinimas, o ne šviežio puolimo rezultatas.

Svarbu, kad tokiu būdu agresorius į šiaurę kelis kilometrus pastūmė ukrainiečių pozicijas nuo Polohų, kur tikimasi ukrainiečių puolimo.

„Pietų kryptyje kabūm dienos tęsiasi. Ukrainiečiai toliau daužo agresoriaus logistinę sistemą. Antai, vakar atakuotas Škadovskas. Antradienį jau smūgiuojama Kryme – sprogimai Simferopolyje ir šalia esančiame Hvardijske. Ten karinių agresoriaus taikinių tiek, kad sunku prašauti pro šalį“, – pastebi ekspertai.

Nepatvirtintais duomenimis, šį kartą rusų oro gynyba dirbo prastai, nes sprogimai girdėti ant žemės, o ne ore.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)